26. 11. 2012

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

 

Trestné stíhanie v prípade novinárky Zuzany Petkovej mohlo byť už dvakrát zastavené, ale s návrhom vyšetrovateľky sa prokuratúra ani raz nestotožnila. Agentúre SITA to potvrdila novinárka, ktorá je obvinená z neoprávneného nakladania s osobnými údajmi. Stíhajú ju za to, že v článku zverejnila výšku platu manželky predsedu najvyššieho súdu Štefana Harabina v čase, keď robila na ministerstve spravodlivosti. Informáciu pritom dostala od ministerstva spravodlivosti. "Vlani vyšetrovateľka navrhla zastaviť trestné stíhanie. Prokuratúra však mala opačný názor a tak ma obvinili z prečinu zneužitia osobných údajov. Rovnako po skončení vyšetrovania teraz na jeseň ma vyšetrovateľka ústne informovala, že navrhne opätovne zastaviť trestné stíhanie. Prokurátorka sa s ňou nestotožnila a vrátila jej spis na dopracovanie, čo mi dala aj písomne na vedomie," konštatovala Petková. Polícia nezverejnila dôvody, pre ktoré navrhovala stíhanie zastaviť. "Vyšetrovanie v tomto prípade ukončené nebolo, preto v súčasnosti nie je možné poskytnúť bližšie informácie. Polícia neposkytuje informácie k vykonaným procesným úkonom," uviedol bratislavský policajný hovorca František Peczár.
Vyšetrovateľka má na základe pokynu prokuratúry na prípade pracovať ďalej. "Prípad bol vrátený vyšetrovateľke, pretože je potrebné urobiť ešte niektoré úkony, napríklad zopakovať niektoré výsluchy, urobiť konfrontáciu. Ak po nich vyšetrovateľ opäť navrhne ukončiť vyšetrovanie jeho zastavením, dozorujúca prokurátorka návrh opäť posúdi," uviedol hovorca a podpredseda Krajskej prokuratúry v Bratislave René Vanek.
Podávateľom trestného oznámenia v tejto veci bol Štefan Harabin, stíhanie novinárky však označil za absurdné. „Trestnoprávnu, politickú i morálnu zodpovednosť nesie politický nominant a predstaviteľ ministerstva spravodlivosti. To je neuveriteľné, že niekto má správnu stranícku knižku a známosti vo vláde, tak je nad zákonom,“ vyhlásil po obvinení novinárky Harabin. Podľa jeho názoru nesie zodpovednosť predstaviteľ rezortu spravodlivosti bez právnického vzdelania, ktorý túto akciu zrealizoval a nie novinárka.
 

©2012, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.