21. 11. 2012

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

 

 

Predseda poslaneckého klubu OĽaNO Jozef Viskupič sa pokúsi presvedčiť kolegu Branislava Škripeka (OĽaNO), aby svoju novelu zákona, ktorým sa upravujú podmienky predaja a rozširovania tlače a iných vecí spôsobilých ohroziť mravnosť, z rokovania parlamentu stiahol. Povedal to pre TASR po dnešnom rokovaní mediálneho výboru parlamentu.
Viskupič chce túto tému predniesť na rokovaní poslaneckého klubu OĽaNO. "Možno na poslaneckom klube prebehne debata tak, aby sme sa pozreli na túto otázku, aby nedochádzalo k vulgarizácii spoločnosti a zároveň sme nevstupovali do distribúcie tlače takým spôsobom, že obmedzíme predaj niektorých časopisov a niekto v stánku by musel rozhodovať o tom, či má na pulte erotický obsah, alebo nemá," dodal. Podľa Viskupiča by sa k Škripekovmu návrhu mala uskutočniť diskusia v parlamente, na hlasovanie by však už ísť nemal. "Ak sa o ňom hlasovať dá a nezíska podporu, čo vidím, že asi nezíska, tak sa téma automaticky odsúva o šesť mesiacov," upozornil s tým, že Škripek po stiahnutí môže svoj návrh prepracovať a predložiť ho znovu.
Na rokovaní výboru sa dnes zúčastnili len zástupcovia Smeru-SD a Viskupič. V diskusii nastala všeobecná zhoda v tom, že poslanec Škripek otvoril dôležitú tému. Členovia výboru sa však nedokázali stotožniť s konkrétnym znením novely a pri hlasovaní o uznesení sa všetci, vrátane Viskupiča, zdržali. "Súhlasím s tým, že či už téma audiovizuálneho priestoru, zavádzania druhej opony, alebo celková téma vulgarizácie spoločnosti, podľa ministra (kultúry Mareka Maďariča, pozn. TASR) idiotizácie spoločnosti, je témou, ktorou sa treba zaoberať. S čím som ja nesúhlasil, je predložený návrh," zdôraznil aj Viskupič. "Považujem za nebezpečné takýmto spôsobom vstupovať do organizácie printových médií a šírenia tlače. Vidím veľký problém s vykonateľnosťou," dodal.
Nielen Viskupič sa snaží presvedčiť Škripeka, ale aj autor novely presviedča predsedu svojho poslaneckého klubu. "Rozhovory medzi pánom Viskupičom a mnou prebiehajú a sú veľmi intenzívne. Nie sú antagonistické, ako to podsúvajú niektoré časopisy," povedal pre TASR Škripek. "Ale musím konštatovať, že predseda nášho poslaneckého klubu Viskupič a ja rozmýšľame skutočne úplne iným spôsobom nad obsahom veci. Kolega Viskupič tvrdí, že spoločnosť sa má v tejto veci samoregulovať. Ja tvrdím, že samoregulácia už neberie do úvahy dobré mravy ani slušnosť, a preto musí tej časti spoločnosti, v ktorej sú státisíce ľudí, ktorí odmietajú tento spôsob šírenia dehonestujúcej nahoty, napomôcť legislatíva," podčiarkol konzervatívny člen OĽaNO. Súhlasí však s tým, že s návrhom jeho novely je ešte možné pracovať.
"Je potrebné zapracovať pripomienky, sú užitočné a kvalitné. Prišli z viacerých strán. Výbor pre školstvo schválil tento návrh, ale dal pripomienky. Legislatívna rada vlády dala pripomienky. Výbor pre kultúru teraz ústne namietol niekoľko vecí. Mne sa viaceré pripomienky páčia, pretože mi ide o vykonateľnosť mojej novely," zdôraznil Škripek. "Aby mala dopad na šírenie erotickej tlače na Slovensku spôsobom, ktorý ju odstráni z očí tej verejnosti, ktorá si to neželá. Zapracujem pripomienky, lebo smerujú k vykonateľnosti novely. Je zjavné, že poslanci väčšinou súhlasia s touto témou, myslia si, že je problematická. Naozaj chcem, aby to bola účinná novela, nielen papierová," podčiarkol autor legislatívnej zmeny.
Cieľom Škripekovej novely je zakázať predaj a rozširovanie tlače a iných vecí, ktoré môžu ohroziť mravnosť, osobám mladším ako 18 rokov. Novelou chce dosiahnuť, aby v pravidelnej dennej tlači a periodikách, ktoré nie sú označované ako erotické, sa nemohlo vyskytovať obscénne zobrazenie ľudského tela. Poslanec odmietol, že by išlo o cenzúru. "Tak, ako sme schopní akceptovať, že je nesprávne deťom a mladým ľuďom predávať alkohol, rovnako chcem vyvolať túto diskusiu, aby sme rešpektovali, že do 18 rokov nemáme sprístupňovať dehonestujúco podávaný pohľad na ľudské telo a intimitu človeka," uviedol pred časom Škripek.


Verejnú voľbu nových členov Rady pre vysielanie a retransmisiu (RVR) poslanci podľa predsedu mediálneho výboru parlamentu Dušana Jarjabka (Smer-SD) pravdepodobne zmenia na tajnú a potom budú technicky korektne hlasovať o obsadení uvoľnených postov. "Žiadny Jozef Čentéš sa opakovať nebude," zdôraznil pre TASR Jarjabek po dnešnom rokovaní výboru Národnej rady (NR) SR pre kultúru a médiá.
"Tak, ako sme si na začiatku predsavzali, každé takéto hlasovanie bude tajné. Aj keď budeme voliť do nemoty, ale bude tajné. Podľa môjho názoru bude technicky bez problémov, tak ako doteraz všetky hlasovania za posledných šesť mesiacov v parlamente," dodal.
V Rade pre vysielanie a retransmisiu sa uvoľnili tri posty - po Dane Podrackej, ktorej končí funkčné obdobie 15. decembra 2012, Vladimírovi Holanovi a Milanovi Vendrinskom, ktorým funkčné obdobie končí 26. januára 2013.
Parlament bude voliť na šesťročné funkčné obdobie troch z 15 kandidátov, ktorých dnes potvrdil mediálny výbor. "Pätnásť kandidátov je prihlásených, pätnástich výbor posunul do pléna. Rozhodne sa v prvom, poťažmo druhom kole voľby, podľa toho, či niekto získa nadpolovičnú väčšinu, alebo nie. Tí, ktorí získajú najviac hlasov, postúpia do druhého kola," povedal Jarjabek. "Musia byť zvolení traja. Ten, ktorý získa najvyšší počet hlasov, nastúpi v decembri, ďalší dvaja v januári, lebo tak končí členstvo doterajším členom rady," dodal. Voľba členov RVR sa uskutoční na nadchádzajúcej schôdzi parlamentu.
Poslanci budú rozhodovať medzi 15 kandidátmi, Rastislavom Blaškom, Martou Danielovou, Jánom Dianiškom, Ingrid Fašiangovou, Štefanom Fejkom, Mariánom Gáborom, Vladimírom Holanom, Jozefom Chudíkom, Evou Jaššovou, Ľubomírom Kmecom, Reném Lužicom, Danou Podrackou, Ladislavom Štibrányim, Dušanom Vagaským a Petrom Vrábelom.

 
Copyright © TASR 2012