6. 11. 2012

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS


Televízia Joj sa chystá v súvislosti s kauzou okolo seriálu Dr. Ludsky (2011) podať trestné oznámenie. Stanovisko médiám poskytol vedúci PR TV Joj Jozef Gogola. "TV Joj so znepokojením sleduje vývoj okolo kauzy Dr. Ludsky, pretože podľa posledných potvrdených informácií páni Dančiak a Olekšák zamlčali skutočnosť, že nie sú výlučnými autormi námetu k seriálu Dr. Ludsky. Uviedli tak do omylu nielen samotnú televíziu, ale aj príslušné inštitúcie, vrátane odbornej verejnosti. TV Joj na základe týchto potvrdených súvislostí pripravuje trestné oznámenie pre podozrenie zo spáchania trestných činov podvodu a marenia spravodlivosti."
Súd prednedávnom televízii Joj zakázal vysielať druhú sériu seriálu Dr. Ludsky na základe žaloby Stana Dančiaka ml. a Romana Olekšáka, ktorí písali scenáre prvej série. Spoločnosť Slovenská produkčná, ktorá zabezpečuje výrobu programov pre Joj, s dvojicou po prvej sérii neuzavrela ďalšiu zmluvu a scenáre bez ich súhlasu písali iní autori. "Odvysielaním druhej série televízneho seriálu Dr. Ludsky bez vysporiadania autorských práv by spoluautorom mohla vzniknúť majetková aj nemajetková ujma," uviedol súd v predbežnom opatrení, v ktorom tiež upozorňuje na to, že by autori nemali možnosť vykonať ani autorskú korektúru, a preto by mohli byť poškodené ich osobnostné práva. Televízia na opatrenie reagovala tak, že názov Dr. Ludsky zmenila na Dr. Dokonalý a seriál vysiela ďalej.

© 2012, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Centrum environmentálnych aktivít (CEA) Trenčín rozbehlo kampaň Menej odpadu. Realizuje sa v rámci programu Mladí reportéri a jej cieľom je prostredníctvom žurnalistickej tvorby viesť mladých ľudí k návrhom riešení vedúcim k minimalizácii odpadu na miestnej úrovni.
Mladým envirožurnalistom vo veku 11-21 rokov, ktorí sú nespokojní so situáciou v oblasti odpadov v mieste svojho bydliska a majú chuť niečo s tým spraviť, ponúka CEA príležitosť zdokonaliť sa v tvorbe písaných článkov, foto- či videotvorby a hľadať riešenia pod vedením skúsených lektorov. "Aj prostredníctvom novinárskej tvorby sa snažíme podchytiť mladých ľudí a viesť ich k zodpovednému správaniu k životnému prostrediu," uviedol koordinátor programu Mladí reportéri pre životné prostredie Richard Medal.
Mladí žurnalisti si v rámci projektu vyberú problém, ktorý ich trápi, napr. čierna skládka, absencia komunálneho kompostovania alebo vyhadzovanie nepoužitého jedla z miestnej reštaurácie. "Ich úlohou bude zistiť o probléme čo najviac informácií, pokúsiť sa urobiť pozitívnu zmenu alebo navrhnúť riešenie," vysvetlil Medal. Do programu sa môžu zapojiť jednotlivci, ako aj tímy zo škôl alebo združení. Prihlásiť sa možno do 30. novembra 2012.
Súťažiaci budú rozdelení do troch vekových kategórií - 11 - 14, 15 - 17 a 18 - 21 rokov. Práce v každej kategórii bude hodnotiť porota zložená z odborníkov z oblasti médií a environmentalistiky. Najlepšie práce v každej vekovej kategórii a v každom druhu žurnalistickej tvorby (článok, fotografia, video) budú odmenené vecnou cenou a postúpia do medzinárodnej súťaže Young Reporters for the Environment Award. Viac informácií je na stránke www.mladireporteri.sk
Kampaň Menej odpadu (Litter Less) sa realizuje v 25 krajinách sveta, vrátane Slovenska, vďaka podpore Nadácie pre environmentálnu výchovu FEE a finančnému príspevku Nadácie Wm. Wrigley Jr. v hodnote 3,25 milióna USD. Jej cieľom je zapojiť a vzdelávať mladých ľudí v problematike odpadu a povzbudiť ich k pozitívnym riešeniam.
Poslanec NR SR za SaS Martin Chren sa hrozí chvíle, keď diskusia o sexualite bude v tejto krajine zakázaná a keď sa niekto bude snažiť presadzovať vlastnú ideológiu a svetonázor. Vyhlásil to v rozprave k návrhu novely zákona upravujúceho podmienky predaja a rozširovania tlače a iných vecí spôsobilých ohroziť mravnosť, ktorým chce Branislav Škripek (OĽaNO) bojovať proti erotike v dennej tlači a sexualizácii spoločnosti.

"Vadí vám to, čo je naozaj bežné a spoločnosťou akceptované, a chcete uplatňovať svoj patent na rozum. Aký trest budeme navrhovať za porušenie vášho zákona? Dostaneme sa ku kameňovaniu? Každý fanatizmus je zlý a som presvedčený, že motiváciou zákona je presadzovanie vlastných noriem morálky bez ohľadu na to, čo si myslia naši občania. Som presvedčený, že týmto smerom by sa naša krajina nemala vydať," povedal Chren.
Poslanec je presvedčený, že je prízemné robiť z duchovných vecí súčasť svetskej politiky. Ľudia sa majú rozhodovať o tom, ako budú nakladať so svojou sexualitou. Akým právom chcete predpisovať a diskutovať na takéto témy? Dúfam v záujme etického vývoja, že tento zákon zostane nevypočutý," povedal.
Richard Vašečka (OĽaNO) označil Chrenovo vystúpenie za nevhodné a neférové, keďže použil osobné narážky. "Prídete mi ako malý nahnevaný frustrovaný liberál. Nemáte deti a ešte budete poučovať. Nestrašte tu smiešnymi víziami a obavami o Slovensko," odporučil.
Na druhej strane Ján Mičovský (OĽaNO) si nemyslí, že by sa mala pred nahotou odvracať tvár, a to vravel aj svojim deťom. "Odvracajte tvár od násilia, to je vec, ktorá mi viac vadí v našich časopisoch," vyhlásil.
Škripek k svojmu návrhu novely zákona povedal, že sme bezbreho zaplavovaní poškodzujúcim a zlým zobrazovaním ľudskej nahoty a dochádza k dehonestovaniu pohľadu na ženu. "My ako spoločnosť na jednej strane takéto veci propagujeme, na druhej strane je tu časť ľudí, ktorých to znepokojuje a hnevá, najmä rodičov detí a mládeže," upozornil Škripek. Novelou chce dosiahnuť, aby v pravidelnej dennej tlači a periodikách, ktoré nie sú označované ako erotické, sa takéto obscénne zobrazenie ľudského tela nemohlo vyskytovať.
Poslanec odmietol, že by išlo o cenzúru. "Tak, ako sme schopní akceptovať, že je nesprávne deťom a mladým ľuďom predávať alkohol, rovnako chcem vyvolať túto diskusiu, aby sme rešpektovali, že do 18 rokov nemáme sprístupňovať dehonestujúco podávaný pohľad na ľudské telo a intimitu človeka," podotkol.

Copyright © TASR 2012