26. 11. 2012

TLAČOVÁ RADA NEWS

TLAČOVÁ RADA NEWS

 

Nový štatút Tlačovej rady SR (TR SR) prijal Zbor zástupcov Asociácie na ochranu novinárskej etiky (ZZ AONE) spoločne s členmi TR SR. Ako informovala tajomníčka TR SR Oľga Janíková, v praxi znamená napríklad zmenu v kreovaní sedemčlennej TR, budú ju tvoriť traja bývalí alebo aktívni novinári, dvaja bývalí alebo aktívni vydavatelia a dvaja zástupcovia občianskej spoločnosti. TR doteraz tvorili osobností verejného, kultúrneho a spoločenského života, ktoré nepracujú ako aktívni novinári ani vydavatelia. Cieľom týchto zmien bolo vytvoriť priestor pre samoreguláciu dodržiavania etického kódexu, o ktorý by sa primárne mali snažiť aj samotní vydavatelia novín a časopisov. Na zasadnutí ZZ AONE sa uskutočnila aj zmena vo vedení, za nového predsedu jednomyseľne zvolili Michala Beňadika z Martina, ktorý pôsobí aj ako predseda Asociácie vydavateľov regionálnej tlače.
Tlačová rada Slovenskej republiky (TR SR) je výkonným orgánom Asociácie na ochranu novinárskej etiky (AONE) v oblasti etickej samoregulácie novinárov. Je nezávislým orgánom, ktorý rozhoduje a zaujíma stanoviská len na základe vedomia a svedomia členov rady v súlade s Kódexom novinárskej etiky, má sedem členov. Tlačová rada rieši podnety upozorňujúce na porušovanie novinárskej etiky, ale aj podnety týkajúce sa bránenia novinárom v prístupe k informáciám. Zakladaciu zmluvu AONE podpísali 2. októbra 2001 predstavitelia Slovenského syndikátu novinárov (SSN) a Združenia vydavateľov periodickej tlače Slovenska (ZVPTS).

 
©2012, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.