22. 11. 2012

Zomrel Jan Trefulka

Zomrel Jan Trefulka






Signatár Charty 77, niekdajší šéfredaktor literárneho časopisu Host do domu, brniansky prozaik, publicista i literárny kritik Jan Trefulka zomrel v noci nadnes v jednej z brnianskych nemocníc vo veku 83 rokov. Príčinou úmrtia bolo zlyhanie obličiek a zápal pľúc.
Informoval o tom internetový server iDNES.cz s odvolaním sa na Trefulkovho kolegu-spisovateľa a dramatika Pavla Kohouta.
Rodák z juhomoravskej metropoly bol už ako mladý človek z politických dôvodov vylúčený zo štúdia na Filozofickej fakulte UK v Prahe, aby následne pracoval ako robotník, traktorista a v roku 1953 sa dostal na Filozofickú fakultu Masarykovej univerzity v rodnom meste. O štyri roky neskôr z nej odišiel a stal sa šéfredaktorom Krajského vydavateľstva v Brne. V 60. rokoch minulého storočia redigoval a neskôr riadil redakciu literárno-kultúrneho časopisu Host do domu, v roku 1969 ho však vylúčili z KSČ a zbavili na desaťročia možnosti legálne publikovať vo vlasti. Jeho práce vychádzali výlučne v samizdatoch alebo v exilových vydavateľstvách.
Neskorší signatár Charty 77 a aktívny účastník disentu, ktorého v roku 1983 ocenili za román Veliká stavba Cenou Egona Hostovského, sa po spoločenských zmenách v bývalom Československu angažoval vo verejnom živote a stal sa predsedom Obce moravskosliezskych spisovateľov, bol aj členom vôbec prvej Rady Českej televízie. V roku 1996 neúspešne kandidoval vo voľbách do Senátu vo farbách mimoparlamentnej strany Moravané.
Posledná rozlúčka s českým spisovateľom a moravským patriotom Janom Trefulkom, ktorému brnianske vydavateľstvo Atlantis iba nedávno vydalo tretí zväzok spisov - konkrétne vybraných esejistických a publicistických prác pod názvom Doteky a posedlosti - sa uskutoční v brnianskom krematóriu 29. novembra.


Copyright © TASR 2012