11. 12. 2012

Committee to Protect Journalists NEWS

Committee to Protect
Journalists NEWS

Rekordný počet 232 novinárov je vo svete vo väzbe, najviac z nich - 49 - v Turecku. Informoval o tom dnes Výbor na ochranu novinárov (CPJ).
Tohtoročná bilancia je o 53 vyššia než vlaňajšia, pričom ide o najvyšší počet väznených žurnalistov, odkedy organizácia sídliaca v New Yorku začala vypracovávať tieto správy v roku 1990, uviedla agentúra AP.
Podľa najnovšej správy CPJ tento rok voči novinárom najčastejšie vznášali obvinenia z protištátnej činnosti ako terorizmus, vlastizrada a podvratné aktivity. K 1. decembru 2012 bolo pre tieto obvinenia za mrežami najmenej 132 novinárov.
Široko formulované protiteroristické zákony umožnili tureckým orgánom označiť spravodajstvo o zakázaných skupinách za terorizmus, uviedol CPJ. Predstaviteľ tureckej televízie Kanad D Mehmet Ali Birand vyhlásil, že turecká vláda "nerozlišuje medzi slobodou prejavu a terorizmom".
Druhým najväčším väzniteľom novinárov je Irán, kde je vo väzbe 45 žurnalistov. Nasleduje Čína s 32 väznenými novinármi, z ktorých 19 sú Tibeťania alebo Ujguri uväznení za dokumentovanie etnického napätia, uviedol CPJ.
Drvivú väčšinu 232 zadržiavaných tvoria miestni novinári vo väzbe orgánov vlastných krajín. Na zozname sú len traja zahraniční novinári.
Zoznam nezahŕňa žurnalistov zadržaných a prepustených počas roka ani novinárov unesených neštátnymi skupinami ako sú zločinecké alebo militantné organizácie.
 

Copyright © TASR 2012