2. 12. 2012

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS




Izraelská Strana práce pôjde do nadchádzajúcich parlamentných volieb s kandidátkou, na ktorej dominujú sociálni aktivisti a bývalí novinári. Strana dnes zverejnila výsledky štvrtkových primárnych volieb, informovala agentúra Associated Press.
Šesť bývalých žurnalistov vrátane predsedníčky strany Šely Jachimovičovej je medzi prvými 25 menami na kandidátke strany v parlamentných voľbách, ktoré budú 22. januára.
Mnohí z bývalých žurnalistov v Strane práce sú sociálni aktivisti, ktorí si myslia, že vláda by mala robiť viac na pomoc strednej triede a nižším vrstvám. Jachimovičová, bývalá televízna a rozhlasová komentátorka, oživila stranu, ktorá priviedla v roku 1948 Izrael k nezávislosti, tým, že sa zamerala na sociálne a hospodárske problémy krajiny.
Na popredných miestach kandidátky je tiež niekoľko vodcov minuloročných sociálnych protestov, na ktorých sa v uliciach zúčastnili tisíce Izraelčanov. Čelným kandidátom je tiež skúsený poslanec a bývalý minister obrany Amir Perec.
Predvolebné prieskumy ukázali, že Strana práce by mohla vyjsť z parlamentných volieb ako druhá najsilnejšia po strane Likud premiéra Benjamina Netanjahua, ktorá sa stavia nekompromisne voči ústupkom Palestínčanom. Strana práce by podľa prieskumov mohla získať okolo 19 zo 120 kresiel parlamentu, kde ich má v súčasnosti iba osem.
Medzi terajšími poslancami izraelského parlamentu je v súčasnosti 11 bývalých novinárov.
Podľa analytikov ich nedávny nárast odráža túžbu po novej krvi na politickej scéne, ktorej už dlho dominujú tie isté tváre. Ich sociálna aktivita je osviežujúcou zmenou od korupčných škandálov, ktoré sprevádzajú čoraz viac politikov. Mediálne hviezdy využívajú to, že sú nové a súčasne všeobecne známe. Podľa kritikov tohto fenoménu to však poškodzuje spravodajstvo, pretože ubúda nestrannosti žurnalistov, napísala agentúra Associated Press.

Nemecká tlač prežíva podľa názoru Spolkového úradu práce (BA) v súčasnosti najväčšiu vlnu prepúšťania od vzniku Nemecka v roku 1949.

"Predtým sem-tam skrachovali jednotlivé redakcie. Ale nikdy to nedosiahlo súčasný rozsah, kde máme niekoľko redakcií, ktoré prepustia množstvo ľudí," povedala agentúre DPA hovorkyňa BA.
V dôsledku nižších výnosov z reklamy sú vydavatelia nútení rušiť tituly, znižovať počet pracovných miest alebo reštrukturalizovať. Celkovo sú ovplyvnené stovky pracovných miest.
Na budúci týždeň 7. decembra tak napríklad poslednýkrát vyjdú noviny Financial Times Deutschland (FTD), pred dvoma týždňami vyhlásil bankrot denník Frankfurter Rundschau. Už koncom septembra prestal po 93 rokoch vychádzať večerník Abendzeitung Nürnberg. Prolémy má aj tlačová agentúra DAPD.
Len bankrot Frankfurter Rundschau ohrozil takmer 500 pracovných miest. Vo vydavateľstve Gruner + Jahr-Wirtschaftsmedien, kam patrí aj FTD, sa to týka viac ako 300 zamestnancov. Vydavateľstvo Berliner Verlag (tituly Berliner Kurier a Berliner Zeitung) musí škrtnúť aspoň 40 miest, zánik Abendzeitung Nürnberg nechal bez práce 35 ľudí.
Momentálna situácia na trhu práce je podľa hovorkyne BA ťažká a šanca, že novinári z tlačených médií sa v nich opäť zamestnajú, nie je veľmi veľká. Alternatívou sú internetové médiá alebo firemná komunikácia.

Copyright © TASR 2012