12. 12. 2012

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

 

Predstavitelia americkej televízie TNT uviedli, že súčasťou druhej série pokračovania legendárneho seriálu Dallas (1978 - 1991) bude aj pohreb J.R. Ewinga, ktorého stvárňoval herec Larry Hagman. Ten skonal 23. novembra vo veku 81 rokov. Tvorcovia seriálu už skôr avizovali, že hercovo úmrtie chcú zakomponovať do deja seriálu. Epizódu s Ewingovým pohrebom zatiaľ nenakrútili, údajne by sa však v nej mali objaviť aj viacerí herci z pôvodného seriálu. Hagman účinkoval aj v jeho pokračovaní, pričom pred smrťou stihol nakrútiť ešte šesť dielov druhej série. Tá bude mať v USA premiéru 28. januára.
Larry Hagman sa narodil 21. septembra 1931 v texaskom Fort Worth. Jeho otec Benjamin bol právnikom a mama Mary Martin herečkou. Keď sa rodičia rozviedli, žil so starou mamou v Los Angeles a neskôr s matkou v New Yorku. S herectvom začínal na divadelných doskách, neskôr účinkoval v seriáloch a po množstve epizódnych úloh sa do povedomia verejnosti dostal vďaka sitkomu Snívam o Jeannie (1965 - 1970). Sláva prišla v roku 1978, keď sa na obrazovky televízie CBS dostal Dallas. Seriál o bohatej naftárskej rodine Ewingovcov, v ktorom nebola núdza o intrigy, klamstvá, rodinné roztržky, neveru či násilie, získal obrovskú popularitu a Hagmana za jeho herecký výkon štyri razy nominovali na Zlatý glóbus.
Herec mal za sebou divoký život, bral LSD, fajčil marihuanu a s alkoholom začal už ako tínedžer, pričom skončil až v roku 1992, keď mu lekár povedal, že má cirhózu a ak neprestane piť, ostáva mu šesť mesiacov života. O tri roky neskôr mu diagnostikovali rakovinu pečene, takže prestal fajčiť a o mesiac podstúpil transplantáciu. V posledných rokoch svojho života začal verejne bojovať proti cigaretám a propagoval ekologický spôsob života - dokonca nakrútil reklamu, v ktorej ako J. R. Ewing hovorí o tom, že pred naftou uprednostnil solárnu energiu. Po Hagmanovi zostala jeho manželka Maj, ktorú si vzal už v roku 1954 a mal s ňou dve deti.
Informácie pochádzajú z webstránky www.hollywoodreporter.com a archívu agentúry SITA.

 ©2012, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
 

Zdravotná sestra Jacintha Saldanhová, ktorá spáchala samovraždu zrejme v dôsledku falošného telefonátu ohľadom zdravotného stavu vojvodkyne z Cambridge, zanechala list pre svoju rodinu. Jeho obsah zatiaľ nie je verejnosti známy, informoval dnes britský denník The Daily Mail.
Saldanhová sa manželovi a deťom nezverila s tým, že bola priamou účastníčkou falošného telefonátu dvoch moderátorov austrálskej rozhlasovej stanice, ktorí sa v ňom vydávali za kráľovnú Alžbetu II. a princa Charlesa, aby sa dozvedeli o zdravotnom stave tehotnej vojvodkyne z Cambridge. Obsah listu by podľa denníka The Daily Mail mohol objasniť príčiny tragickej smrti zdravotnej sestry.
Hovorca rodiny, labouristický poslanec Keith Vaz, uviedol, že Saldanhovej manžel Ben Barboza, jej deti - 14-ročná dcéra Lisha a 16-ročný Juval - chcú "vedieť všetko", čo sa stalo za 48 hodín, ktoré uplynuli medzi telefonátom a Saldanhovej smrťou.
Vaz spresnil, že sa obrátili aj na Nemocnicu kráľa Eduarda VII., aby im poskytla relevantné informácie. Vedenie nemocnice už deklarovalo, že v súvislosti s falošným telefonátom sa začalo interné vyšetrovanie. Vaz však nalieha, aby nemocnica bola ešte aktívnejšia.
Podľa slov poslanca Saldanhová pracovala počas týždňa v Londýne, na víkend sa vracala do Bristolu. Jej rodina minulý piatok nesledovala správy, takže návšteva polície, ktorá ich prišla informovať o Saldanhovej samovražde, ich zastihla úplne nepripravených. Ako spresnil poslanec, ide o katolícku rodinu, ktorá prežije prvé Vianoce cez matky a manželky.
Austrálska rozhlasová stanica 2Day FM - známa falošným telefonátom do londýnskej nemocnice - chce všetky príjmy z reklamy získané do konca roka poukázať do fondu pre rodinu zdravotnej sestry. Mediálna spoločnosť Southern Cross Austereo (SCA) so sídlom v Sydney, ktorá vlastní stanicu 2DAY FM, do založeného fondu vloží všetky príjmy z reklamy, získané do konca tohto roka, s minimálnym príspevkom 525.000 dolárov. Nemocnica toto gesto privítala.
Britský premiér David Cameron označil v utorok Saldanhovej smrť za tragédiu. "Je absolútnou tragédiou, že sa to stalo a som presvedčený o tom, že každý rozmýšľa nad tým, ako k tomu mohlo dôjsť," uviedol Cameron.
Palác sv. Jakuba, ktorý je sídlom princa Charlesa, vo svojom vyhlásení pre tlač zdôraznil, že nikto z kráľovskej rodiny sa ohľadom falošného telefonátu nesťažoval, "naopak, poskytli sme plnú a úprimnú podporu zdravotným sestrám a zamestnancom nemocnice".
Obaja moderátori 2DAY FM, Mel Greigová a Michael Christian, sa v pondelok za svoj čin verejne - vo vysielaní austrálskej televízie - ospravedlnili. Uviedli, že tragédia zdravotnej sestry Jacinthy Saldanhovej nimi otriasla a ranila ich.
Greigová na vysvetlenie telefonátu uviedla, že neverili, že im to vyjde. "Mysleli sme, že pred nami sa o to pokúšali stovky ľudí. Bol to taký šialený nápad a my máme taký silný prízvuk, že sme ani na sekundu neverili, že by nás mohli prepojiť ďalej ako na recepciu, nieto ešte ku Kate (vojvodkyni z Cambridge)," dodala.
Podľa niektorých dohadov Saldanhová zrejme vzhľadom na svoj indický pôvod nerozpoznala prízvuk moderátorov, preto ich prepojila priamo do izby vojvodkyne z Cambridge, kde ich službukonajúca zdravotná sestra informovala o zdravotnom stave manželky princa Williama.

 
Copyright © TASR 2012