6. 12. 2012

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

 

 Vo veku 103 rokov zomrela v stredu v kruhu svojej rodiny neďaleko Melbourne Elisabeth Murdochová, austrálska filantropka a matka mediálneho magnáta Ruperta Murdocha. Jej smrť oznámila Rupertova austrálska mediálna spoločnosť News Corporation, ktorú citovala agentúra Associated Press (AP).
Elisabeth Murdochovú hospitalizovali v septembri po páde, pri ktorom si zlomila nohu.
Rupert Murdoch, ktorý má 81 rokov, vydal v mene rodiny vyhlásenie a v ňom konštatoval, že stratili úžasnú matku, ale sú vďační za to, že sa dlhé roky tešili jej láske a múdrosti. Uviedol tiež, že dlhý život jeho matky dokazuje, že on sám bude schopný viesť spoločnosť News Corporation ešte veľa rokov.
Jeho matka bola patrónkou umení a prispievala približne 100 charitatívnym organizáciám ročne. Bola manželkou sira Keitha Murdocha, žurnalistu a novinového vydavateľa, a matkou štyroch detí - Ruperta Murdocha, Anne Kantorovej, Janet Calvertovej-Jonesovej a Helen Handburyovej, ktorá v roku 2004 zomrela.
Po Elisabeth Murdochovej ostalo 77 priamych potomkov, vrátane 50 pravnúčat a šiestich prapravnúčat.

 

Neznámi páchatelia zastrelili v stredu 28-ročného reportéra ruskej televízie VGTRK. Incident sa odohral v Naľčiku, hlavnom meste Kabardsko-Balkarskej republiky, ktorá je súčasťou Ruskej federácie. Informovala o tom dnes agentúra AP.
Podľa hovorcu polície vražda Kazbeka Gekkijeva môže súvisieť s jeho prácou.
Vedenie VGTRK však uviedlo, že Gekkijev nepracoval na reportážach, ktoré súviseli s islamistickými ozbrojenými skupinami pôsobiacimi v tejto kaukazskej republike. Na rozdiel od iných kolegov, ktorí sa téme venovali, Gekkijev nedostával ani žiadne vyhrážky. Podľa jednej z verzii vyšetrovania mohlo ísť o varovanie kolegom, pre ktorých je jeho smrť šokom.
Tesne pred smrťou Gekkijev odmoderoval večernú spravodajskú reláciu. Z televízie sa vracal domov pešo, údajne v sprievode mladej ženy. Útočníci ho zrejme prenasledovali a pred výstrelmi sa vraj uistili, či je naozaj moderátorom správ. Gekkijev podľahol strelnému zraneniu hlavy, informovala televízia VGTRK.
Podľa zamestnancov republikovej televízie islamisti sa asi pred pol rokom vyhrážali niektorým novinárom za výraz tváre, s akým informovali o ďalšej operácii bezpečnostných zložiek proti islamistickým povstalcom na území republiky.
Islamisti začali v blízkosti Naľčiku operovať v roku 2005, odkedy o život prišlo najmenej 130 ľudí. V republike dochádza k menším incidentom. Terčom jedného z nich bol dnes v Naľčiku námestník republikového ministra dopravy, ktorý utrpel zranenia pri explózii nálože nastraženej v blízkosti svojho auta.  



Ostrieľaného televízneho a rozhlasového športového moderátora britskej stanice BBC Stuarta Halla (82) dnes polícia obvinila z troch trestných činov sexuálneho obťažovania.
Ide o ďalšiu známu osobnosť obvinenú v rámci sexuálneho škandálu, ktorý vypukol v britskom verejnoprávnom médiu. Správu priniesla tlačová agentúra Reuters.
Obvinenia spôsobia BBC ďalšie ťažkosti a nepríjemnosti. Stanica sa totiž ocitla v chaose, keď v októbri vyšlo najavo, že jedna z jej bývalých hlavných hviezd, zosnulý moderátor Jimmy Savile, patril do skupiny osôb, ktoré sa často dopúšťali sexuálnych trestných činov.
Hall sa najviac preslávil populárnym televíznym programom "It's Knockout" v 70. a 80. rokoch minulého storočia a stále sa objavuje v rozhlasovom vysielaní.
Polícia dodala, že Hall nie je obvinený zo znásilnenia.
"Trestné činy boli údajne spáchané medzi rokmi 1974 a 1984 a týkajú sa troch dievčat vo veku deväť až 16 rokov," uviedla polícia vo vyhlásení.
Hall bol prepustený na kauciu a na súd má prísť 7. januára.
"Existujú dostatočné dôkazy pre reálnu možnosť, že ho odsúdia," uviedol predstaviteľ prokuratúry John Dilworth.
Hall ako rozhlasový komentátor pravidelne vysiela na stanici BBC, kde poslucháčom poskytuje erudované a zaujímavé komentovanie futbalových zápasov, vďaka ktorému je športovým fanúšikom dobre známy.
"Kvôli veľmi závažnej povahe týchto obvinení nebude Stuart Hall pracovať v BBC, kým prebieha policajné vyšetrovanie," uviedol hovorca stanice vo vyhlásení.
Po tom, čo boli v októbri zverejnené odhalenia o zosnulom Savileovi, polícia začala vyšetrovanie okolo tohto moderátora a jeho prípadných komplicov.
Zatiaľ vypočula päť ľudí, vrátane bývalého glam rockového speváka Garyho Glittera a komika Freddieho Starra, ale obaja odmietajú spáchanie trestných činov.
Zatknutie Halla nie je súčasťou tohto vyšetrovania, ale odhalenia o Savileovi spôsobili po celej Británii príval obviňujúcich hlásení na polícii.
Stanica BBC je kritizovaná za svoju reakcii na odhalenia okolo Savilea a mnohí tvrdia, že kryla obvinenia proti zosnulému moderátorovi BBC. To všetko viedlo minulý mesiac k odstúpeniu jej generálneho riaditeľa Georgea Entwistla.

Copyright © TASR 2012