13. 12. 2012

OZNÁMENIE: Spravodajstvo TV Markíza opäť profesionálne zlyhalo

OZNÁMENIE:
 
Spravodajstvo TV Markíza opäť profesionálne zlyhalo 


V  stredu 12. decembra 2012 vláda SR schválila transakčné dokumenty k zmene vlastníckych pomerov v spoločnosti Slovak Gas Holding, čím umožnila predaj vládou M. Dzurindu v roku 2001 sprivatizovaného 49-% podielu spoločnosti SPP, a. s. Vláda SR si týmto rozhodnutím a rokovaniami, ktoré mu predchádzali, fakticky vytvorila priestor a možnosť významne posilniť svoje postavenie a vplyv v SPP. Dosiahla to napriek tomu, že to nebola ona, kto predával svoj podiel, a preto mala len obmedzené možnosti, ako do operácie vstúpiť, a už vôbec nemala možnosť ovplyvniť, komu súkromní vlastníci odpredajú svoj podiel, ktorý získali v trestuhodnej privatizácii vlády M. Dzurindu.

Napriek týmto zásadným obmedzeniam vláda SR získala možnosť zvýšiť svoj podiel v materskej spoločnosti SPP z 51 % na 100 %, čím získa bezvýhradný vplyv na návrhy cien plynu pre domácnosti a firmy na Slovensku a vylúči tak do budúcnosti riziko rôznych arbitráží so spoluvlastníkom spoločnosti. Rovnako v rokovaniach s budúcim, súkromnými vlastníkmi menšinového podielu vybraným vlastníkom, dosiahla, že bude mať garanciu vyplatenia 300 miliónov eur dividend ročne po dobu štyroch rokov. V dcérskych spoločnostiach Eustream a SPP Distribúcia zostane stav nezmenený: teda štát tu bude mať prostredníctvom SPP 51-% podiel a nový súkromný partner 49-% podiel v spoločnostiach; manažérska kontrola ostane v rukách nového spolumajiteľa.

Toto je fakticky stav, ktorý vyrokovala a schválila vláda SR a v súčte znamená významné posilnenie pozície štátu v SPP, a to napriek obmedzeným možnostiam, ktoré vláda v tejto zmene vlastníckej štruktúry mala.

Úplne iný obraz tejto udalosti však ponúkol verejnosti redaktor Televíznych novín TV Markíza T. Velecký vo svojom včerajšom spravodajskom príspevku, v ktorom skreslil reálne skutočnosti, zamlčal podstatné okolnosti alebo vyslovene klamal a prakticky svojím "spravodajstvom" úplne prebral opozičnú rétoriku v tejto téme. Príspevok uviedol klamstvom o "uzavretí obchodu" vládou SR, pričom je zrejmé, že nie vláda SR, ale súkromní vlastníci predávali svoj podiel. Taktiež už v úvode aj titulkom príspevku vytvoril obraz o tom, akoby vláda SR vpustila "finančných žralokov" do SPP, kým základným faktom je, že nie vláda vyberala, ale súkromný vlastník predával. Následne redaktor odignoroval skutočnosti dokladajúce možnosť zásadného posilnenia vplyvu štátu v podniku, vyhnutie sa možným budúcim arbitrážam či garanciu 300 mil. príjmov z dividend, a naopak - prebral kritický pohľad opozície, prevažne tých strán, ktoré boli pri trestuhodnej privatizácii podniku v roku 2001. Svoj príspevok ako taký postavil na strate vplyvu štátu na údajne najlukratívnejšie dcérske spoločnosti SPP, zatiaľ čo skutočnosť je taká, že v tejto oblasti sa na dnešnom stave vplyvu štátu nič nemení.
Vzhľadom na to, že ostatné médiá tému priniesli vo veľmi vecnej rovine, neporovnateľne objektívnejšej ako menovaný redaktor, vyvstáva pre nás otázka, na koho objednávku alebo s akými motívmi takto redaktor konal.

Vzhľadom na opakované neobjektívne, tendenčné až lživé spravodajstvo menovaného redaktora podáva Úrad vlády SR tri jeho príspevky, vrátane tohto včerajšieho na tému SPP, na preverenie Radou pre vysielanie a retransmisiu.

Tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR