18. 12. 2012

Predsedníčka ÚS SR k článkom denníka SME

Predsedníčka ÚS SR k článkom denníka SME


uverejneným 14. decembra


Redaktori denníka SME Fila, Miháliková a Burčík doplnenie odôvodnenia sudkyne Ivetty Macejkovej vo veci vedenej pod sp. zn. PL. ÚS 4/2012 buď čítali a nepochopili, alebo čítali, pochopili a zámerne dezinformovali svojich čitateľov.

Denník SME v článku Márie Mihálikovej a Matúša Burčíka pod titulkom "Macejková brzdí Čentéša" okrem iného uviedol: «Macejková chce silného prezidenta... Predsedníčka Ústavného súdu Ivetta Macejková pripojila k rozsudku aj vlastné stanovisko. Podľa nej na odmietnutie Čentéša stačí, ak mu prezident neverí. "Kritériom na jeho rozhodnutie môže byť i (ne)existencia osobnej dôvery," napísala v doplnení odôvodnenia, ktoré nie je právne záväzné, ale prezident sa naň môže odvolať pri zdôvodňovaní rozhodnutia. Prečo doplnenie publikovala, šéfka súdu nevysvetlila... Na Slovensku podľa Macejkovej máme "silného prezidenta", čo treba akceptovať.

Denník SME v článku Lukáša Filu pod titulkom "Najlepšie rozhodnutia" okrem iného uviedol: "Macejková síce píše, že s podstatou rozhodnutia súhlasí a chce ho len dovysvetliť, no v skutočnosti tvrdí niečo úplne iné, než na čom sa dohodla väčšina. Kým rozhodnutie ukazuje, že prezident môže zavrhnúť kandidáta len vo veľmi prísne vymedzených prípadoch, Macejková znova a znova uvádza, že jeho rozhodovanie je voľné a rovnocenné s parlamentom."

Vzhľadom na to, že redaktori denníka SME opätovne porušili nielen Etický kódex Slovenského syndikátu novinárov z roku 2011, predovšetkým jeho čl. II ods. 2 ("Hlavnými zásadami, ktorými sa novinár riadi vo svojej práci, sú nestrannosť, vyváženosť, objektivita, poctivosť, pravdivosť, zodpovednosť a dôsledné overovanie faktov"), ale aj základné zásady Etického kódexu denníka SME a pravdepodobne zámerne dezinformovali verejnosť, dávam do pozornosti nielen čitateľom denníka SME plné znenie môjho doplnenia odôvodnenia vo veci vedenej pod sp. zn. PL. ÚS 4/2012 o návrhu skupiny poslancov Národnej rady Slovenskej republiky na podanie výkladu čl. 102 ods. 1 písm. t) a čl. 150 Ústavy Slovenskej republiky, ktoré nájdu na webovej stránke Ústavného súdu Slovenskej republiky www.concourt.sk v časti Vyhľadávanie rozhodnutí – spisová značka pléna PL. ÚS 4/2012 s tým, aby si sami vytvorili nikým neovplyvňovaný názor.

Ivetta Macejková, predsedníčka Ústavného súdu Slovenskej republiky