13. 12. 2012

RADA RTVS Updated

RADA RTVS Updated

Rada Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) prerokovala na dnešnom zasadnutí Návrh rámcovej zmluvy so štátom o obsahoch, cieľoch a zabezpečení služieb verejnosti v oblasti televízneho a rozhlasového vysielania na roky 2013 až 2017 a návrh dodatku k zmluve so štátom na rok 2013. Zároveň odporučila generálnemu riaditeľovi RTVS predložiť dokumenty na podpis Ministerstvu kultúry SR.
Samotná rámcová zmluva garantuje pre verejnoprávny telerozhlas finančný príspevok na realizáciu a vysielanie programov vo verejnom záujme a účelové investičné projekty, ktoré priamo súvisia s plnením hlavnej činnosti RTVS. Zároveň sa štát zaväzuje v rámcovej zmluve poskytnúť príspevok v minimálnej výške 15 miliónov eur.
V konkrétnom návrhu dodatku na rok 2013 je celková výška príspevku vo výške 28 miliónov eur, z toho na realizáciu televízneho vysielania 19 miliónov, rozhlasového vysielania tri milióny, na realizáciu účelových investičných projektov päť miliónov a jeden milión na zabezpečenie vysielania do zahraničia. V jednotlivých sumách sú zahrnuté príspevky na dramatické, dokumentárne, zábavné i publicistické programy v televíznom aj rozhlasovom vysielaní.
„Zmluva so štátom je veľmi dobrý inštitút, overila sa už aj v minulosti, pretože zabezpečuje podiel finančných prostriedkov, ktoré prichádzajú zo štátu prostredníctvom ministerstva kultúry a použijú sa predovšetkým na tvorbu nových rozhlasových a televíznych programov. Nová podoba zmluvy so štátom na obdobie 2013 až 2017 vychádza z predchádzajúcich skúseností podľa zmluvy z roku 2008, teraz ide o typ zmluvy, ktorá je oveľa pružnejšia, ktorá umožní RTVS v budúcnosti lepšie nakladať s jednotlivými formátmi a jednotlivými programovými typmi,“ povedal pre TASR člen rady Martin Kákoš.

Rada prerokovala a schválila návrh rozpočtu a programového konceptu RTVS na rok 2013. Návrh predpokladá bežné výdavky vo výške 104.565.879 eur, kapitálové výdavky vo výške 16.183.961 eur. Príjmy RTVS v celkovej výške 121.843.897 eur je tvorený zo štyroch kategórií príjmov, 71.500.000 eur tvorí príjem úhrad za služby verejnosti, nedaňové príjmy 4.243.720 eur, granty a transfery 32.658.314 eur a 13.441.863 eur príjmové finančné operácie.

V predchádzajúcich dňoch priniesli médiá správu o prepustení 298 zamestnancov RTVS. „Môžem povedať to, že bol použitý argument, že má odísť takmer tristo pracovníkov. Je to číslo, ktoré je staré už viac ako dva mesiace, bolo to pôvodné číslo, ktoré bolo oznámené na Úrad práce. Dnes ten reálny počet zamestnancov, ktorí sa už neocitli v novej vysielacej štruktúre, je niečo viac ako tretina a nejaké hektické vlny prepúšťania nás už nečakajú,“ uviedol pre TASR generálny riaditeľ Václav Mika.




Copyright © TASR 2012