12. 12. 2012

RTVS NEWS

RTVS NEWS

 

Hromadné prepúšťanie v Rozhlase a televízii Slovenska (RTVS) sa začalo 1. decembra. Trvať by malo približne pol roka a týka sa celého verejnoprávneho média. Na úrad práce nahlásil RTVS plán prepustiť 298 ľudí. Toto číslo je hraničné a konečné môže byť menšie. "Počet tých pozícií bude podstatne nižší ako je to ohlásené na úrad práce," povedal pre médiá 15. novembra Václav Mika po tom, ako informoval o príprave prepúšťania Radu RTVS. Mika nechce prepúšťať v niekoľkých vlnách a hovorí o tom, že je pripravený diskutovať o sociálnych dopadoch na zamestnancov. Prepúšťanie sa týka aj spravodajstva, podľa jeho šéfa Lukáša Dika však nie je o zadaní, koľko ľudí prepustiť, ale o nastavení systému.

Nie je to "o číslach, ale o tom, že sme si aj v sekcii spravodajstva presne identifikovali rezervy, alebo veci, ktoré môžeme robiť efektívnejšie. Na základe toho sme určili pozície, ktoré sa stali nadbytočnými," povedal pre agentúru SITA Lukáš Diko. Diko, ktorý je po zmene organizačnej štruktúry RTVS od 1. decembra riaditeľom spravodajstva, športu a aktuálnej publicistiky celého RTVS, tvrdí, že personálne zmeny v jeho sekcii sú v prvom rade o nastavení systému. Museli sme sa "pozrieť na to, čo fungovalo, čo nefungovalo, kde sme mali skryté rezervy a kde chceme robiť veci inak, alebo iným spôsobom, systémovo," povedal. Podľa toho identifikovali rezervy v obsadení spravodajstva a publicistiky. Diko si tiež myslí, že na istých úrovniach bolo viac ľudí ako bolo treba. "Vzhľadom k súčasným programovým požiadavkám na spravodajstvo, šport a publicistiku, sme aspoň čiastočne v takom stave, v akom si ja predstavujem, že má sekcia z pohľadu počtu ľudí byť. Sú ešte oblasti, ktoré sa možno ešte budú riešiť, ale nedá sa všetko zreorganizovať naraz," dodal pre SITA Diko.
Generálny riaditeľ RTVS Václav Mika na rokovaní Rady RTVS 18. októbra informoval, že prepúšťanie v RTVS sa nemá týkať hlavných činností spojeného verejnoprávneho média, nemôže ich ohroziť. Redukcia je podľa neho nevyhnutná pre rozvoj RTVS. Zároveň zopakoval, že jedným z cieľov hromadného prepúšťania je zmena odmeňovacieho systému a možnosť zvýšenia miezd z ušetrených prostriedkov. Rozhodujúcu časť prepustených zamestnancov majú tvoriť servisné, obslužné profesie, nebudú to pracovníci podieľajúci sa na výrobe programu. Obslužné a servisné činnosti by sa podľa Miku dali čiastočne zabezpečiť aj v externom prostredí, čím by mohlo verejnoprávne médium ušetriť.


©2012, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.