20. 12. 2012

RTVS NEWS

RTVS NEWS


RTVS dnes v hlavnom vysielacom čase o 20.10 na Jednotke odvysiela dokument Českej televízie o Róbertovi Bezákovi Arcibiskup s ľudskou tvárou. Dokument hovorí o živote bývalého trnavského arcibiskupa ešte predtým, ako bol v lete odvolaný.Keďže RTVS nechce byť len vysielateľom, ale aj nezávislým priestorom na diskusiu o celospoločenských otázkach, spravodajstvo a publicistika pripravili hneď po skončení dokumentu na Dvojke o 21.00 špeciálne vydanie Správ a komentárov. Hostia budú diskutovať o situácii v cirkvi po odvolaní arcibiskupa Bezáka a najnovších mediálnych výstupoch všetkých zainteresovaných.
O Róbertovi Bezákovi
Za arcibiskupa Trnavskej arcidiecézy bol Róbert Bezák menovaný 18. apríla 2009 vo veku 49 rokov a stal sa najmladším biskupom Slovenska. Úrad prevzal po Jánovi Sokolovi. Počas svojho pôsobenia sa nový arcibiskup chcel viac priblížiť k ľuďom a spustil niekoľko projektov na otvorenie diecézy verejnosti ako napr. zapojenie sa do Noci kostolov, vytvorenie a sprístupnenie umeleckej reštaurácie Galéria v priestoroch jedálne biskupského paláca alebo organizovaním koncertov. Veriaci si ho obľúbili vďaka bezprostrednému a neformálnemu správaniu sa. Jeho náhle a nečakané odvolanie pápežom Benediktom XVI. 2. júla 2012 vyvolalo množstvo otázok, na ktoré arcibiskup nenachádza odpoveď.

Slovenský zástupca bude chýbať na 58. ročníku piesňovej súťaže Eurovision Song Contest 2013, ktorá sa v máji budúceho roku uskutoční vo švédskom meste Malmö. RTVS dáva prednosť domácim projektom. Do Malmö sa prihlásilo 38 krajín EBU (Európska únia vysielateľov), okrem Slovenska bude z minuloročnej zostavy chýbať aj Bosna a Hercegovina, Portugalsko a Turecko.
„RTVS sa nezúčastní na budúcom ročníku medzinárodnej pesničkovej súťaže Eurovision Song Contest (ESC) 2013. Rozhodol o tom manažment po dôkladnom zvážení všetkých relevantných faktorov. RTVS plánuje v budúcom roku väčšiu podporu domácich projektov, maximum finančných prostriedkov preto investuje do vlastnej tvorby a do nových formátov,“ uvádza sa v stanovisku, ktoré pre TASR poskytol hovorca Rozhlasu a televízie Slovenska Richard Šümeghy.
Premiérový ročník Veľkej ceny Eurovízie 24. mája 1956 vo švajčiarskom Lugane vyhrala domáca speváčka Lys Assia so skladbou Refrain. Najúspešnejšou krajinou doterajších 57 ročníkov je Írsko, ktoré vyhralo sedemkrát, Francúzsko, Luxembursko, Veľká Británia a Švédsko vyhrali päťkrát. Právo usporiadať ďalší ročník má vždy víťazná krajina, 57. ročník vyhrala 26. mája v azerbajdžanskom Baku v Crystall Hall 28-ročná švédska speváčka Loreen s piesňou Euphoria.
V doterajšej histórii Eurosongu súťažilo Slovensko v šiestich ročníkoch. Prvou bola v roku 1994 skupina Tublatanka so skladbou Nekonečná pieseň, ktorá obsadila 19. miesto. Druhým zástupcom bol Marcel Palonder v roku 1996 s piesňou Kým nás máš, skončil na 18. priečke, treťou Katarína Hasprová so skladbou Modlitba, ktorá v roku 1998 obsadila 21. miesto.
Slovensko sa na piesňovú súťaž Eurovision Song Contest vrátilo po desaťročnej absencii v roku 2009, na 54. ročníku v Moskve nás reprezentovala dvojica Nela Pocisková a Kamil Mikulčík so skladbou Leť tmou, v máji 2010 v nórskom Osle súťažila Kristína s pesničkou Horehronie, v máji 2011 v nemeckom Düsseldorfe súťažilo duo TWiiNS s piesňou I'm Still Alive a v máji 2012 v azerbajdžanskom Baku Max Jason Mai s rockovou piesňou Don't Close Your Eyes.
Marcel Palonder a jeho pieseň Kým nás máš (autor hudby Juraj Burian, text Jozef Urban) tak minimálne ďalší rok ostane najúspešnejším slovenským interpretom na Eurosongu.


Copyright © TASR 2012