24. 12. 2012

RTVS NEWS

RTVS NEWS






Verejnoprávne spravodajstvo musí byť najkvalitnejšie na trhu, tvrdí to nový šéf spravodajstva, športu a publicistiky Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) Lukáš Diko. Doteraz verejnoprávne spravodajstvo neviedol a priznáva, že pred nástupom do rádiotelevízie situáciu vo vnútri RTVS nepoznal. “Nevedel som, ako to je tu vo vnútri, ale vedel som, že verejnoprávne spravodajstvo by malo byť najkvalitnejšie - a to tak rozhlasové, ako aj televízne, na celom trhu,“ povedal v rozhovore pre agentúru SITA Diko. Verí, že preto získa tých najlepších ľudí, ktorých chce vzdelávať a v prípade potreby ich aj brániť.

Jeho prvé kroky po nástupe do funkcie viedli na rannú spravodajskú poradu. “To bol prvý krok, lebo prioritu má popri všetkom najmä obsah. Verejnoprávne spravodajstvo musí mať kvalitný obsah a samozrejme aj tomu zodpovedajúcu formu,“ konštatoval Diko, podľa ktorého majú správy obsahovať všetky dôležité informácie zo Slovenska, jeho regiónov aj zo sveta. Zatiaľ sa to úplne nedarí. “Určite nie podľa mojich predstáv a myslím si, že to nie je vec, ktorá sa môže zmeniť za mesiac alebo za dva, čo som tu, ale je to vec, ktorá sa bude meniť postupne.“ Podľa Dika to môže trvať aj rok – dva, kým sa spravodajstvo RTVS dostane nie tak do ideálneho stavu, ale aspoň do stavu aký si predstavuje. „Chcem, aby divák, alebo poslucháč dostal všetky informácie, ktoré potrebuje, a nielen z politiky a ekonomiky, ale aj z regiónov a zo sveta, lebo si myslím, že to je naša verejnoprávna úloha. Nie je našou úlohou diváka a poslucháča zabávať, ale prinášať mu informácie, ktoré potrebuje k životu tak, aby im rozumel, aby vedel, čo sa okolo neho deje,“ tvrdí.

Zmeny v spravodajstve sa však nedajú spraviť bez zmien v technológiách. Technika je v žalostnom stave najmä televíznom spravodajstve. Diko bol zo začiatku prekvapený, že sa tu darí vôbec vyrábať spravodajstvo. Jeho prioritou je preto zaviesť v televíznom spravodajstve digitálny bezpáskový systém. Zvýši to nielen kvalitu, ale i rýchlosť výroby. “Keď je niečo strategická priorita, tak na to peniaze musia byť. Dlhé roky sa tu rozpráva, že sa ide investovať do spravodajstva, a aká je to priorita. Po tom, čo som tu našiel si myslím, že skôr opak bol pravdou, a preto nebudem nič sľubovať, ale keď niečo urobíme, všetci to uvidia,“ zdôraznil. Spravodajstvo STV prešlo v prvej fáze na formát 16:9 a od polovice decembra už má aj nový vizuál.

Idea spoločného sídla RTVS zatiaľ reálna nie je. Nateraz zostáva RTVS v sídlach televízie v Mlynskej doline a rozhlasu na Mýtnej ulici v Bratislave. “Môj úplný ideál je mať jeden newsroom pre celé spravodajstvo RTVS a okolo neho všetky potrebné štúdiá a technologické miestnosti. A keď myslím celé spravodajstvo RTVS, tak pod to zahŕňam televíziu, rozhlas a v budúcnosti aj internetový spravodajský portál,“ dodal pre SITA Lukáš Diko, ktorý je po zmene organizačnej štruktúry RTVS od 1. decembra riaditeľom spravodajstva, športu a aktuálnej publicistiky celého RTVS.


© 2012, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.