30. 12. 2012

RTVS SILVESTER NEWS

RTVS SILVESTER NEWS


Obľúbené televízne programy Jednotky v silvestrovskom šate, ale aj novinky, ktoré predznamenávajú rok 2013 v programe RTVS. Presne taký bude Silvester 2012 na Jednotke a na Dvojke. Pripravené sú najväčšie hudobné legendy, najbláznivejšie scénky moderátora Andreja Bičana a veľkolepý návrat zábavného programu Eleny Vacvalovej a Olivera Andrásyho na Jednotke. Dvojka ponúkne divákom film Horúčka sobotňajšej noci a silvestrovskú Noc v archíve.

Na Nový rok odvysiela Jednotka tradičný novoročný príhovor prezidenta SR Ivana Gašparoviča. Na obrazovkách Jednotky uvidíte aj spoločný program RTVS a Českej televízieŠpeciálne otázky Václava Moravca, v ktorom sa stretnú predsedovia vlád Slovenska a Českej republiky. Dvojka uvedie 1. januára.novoročný koncert Viedenských filharmonikov, ktorýje jedným z najsledovanejších hudobných podujatí na svete.

Silvester na Jednotke
RTVS pripravila pre divákov Jednotky na popoludnie posledného dňa v roku špeciálne silvestrovské vydania obľúbených programov Galileo (16.30 h) a Tajomstvo mojej kuchyne (17.00 h). O 20-tej hodine štartujú najbláznivejšie odpovede a scénky moderátora Andreja Bičana v obľúbenej rodinnej šou 5 proti 5 v roku 2012. Nasleduje veľkolepý návrat zábavného programu Eleny Vacvalovej a Olivera Andrásyho na televízne obrazovky pod názvom Nikto nie je dokonalý na Silvestra - v pravú chvíľu na Silvestra s hviezdou česko-slovenskej hudobnej scény Karlom Gottom. Najväčšie hudobné legendy so svojimi najznámejšími vlastnými hitmi sa stretnú spolu len jedenkrát v roku na televíznej obrazovke – v premiére pred polnocou na Silvestra len na Jednotke v programe Silvester legiend. V programe vystúpia Pavol Hammel, Marcela Leiferová, Tublatanka, Beata Dubasová, Miro Žbirka, Elán, Jana Kocianová, Peter Nagy a Michal David. Desať minút pred polnocou sa s televíznymi kamerami presunieme na námestia slovenských miest. Silvestrovský program na Jednotke bude po polnoci pokračovať výberom toho najlepšieho z legendárnej relácie Repete, ako aj špeciálom 5 proti 5 s hviezdičkou.

Silvester na Dvojke
Silvester na Dvojke sa začne už ráno o 8.35 pôvodnou televíznou klauniádou Traja chrobáci – príbeh o troch chrobákoch, ktorí preniknú do sveta ľudí. RTVS zaradila na Dvojku o 10.50 h priamy prenos z Majstrovstiev sveta v hokeji do 20 rokov. Popoludní odvysiela Dvojka dokument o dlhoročnej ikone Radošinského naivného divadla Kataríne Kolníkovej (...a já, Katarína Kolníková). Silvestrovský večer na Dvojke odštartuje kultovým filmom Horúčka sobotňajšej noci s hitmi skupiny Bee Gees a Johnom Travoltom v hlavnej úlohe. O 22.55 h štartuje Silvestrovská noc v archíve – silvestrovský kabaret, v ktorom tento raz nebudú účinkovať len umelci z archívu, ale objavia sa v ňom aj živí hostia, speváci, hudobná skupina a diváci. A samozrejme chýbať nebude šarmantná archívna hlásateľka spolu s dvojicou archívnych bádateľov. Po polnoci čaká na divákov americká romantická komédia Polnočný bozk (1.10 h) a o 2.45 koncert International Gypsy Fest 2011.

Nový rok na Jednotke
Na Nový rok a zároveň štátny sviatok Deň vzniku Slovenskej republiky odvysiela Jednotka priamy prenos novoročnej svätej omše z Dómu sv. Martina v Bratislave. Na poludnie RTVS zaradila spoločné vysielanie s Českou televíziou Česko a Slovensko po 20 rokoch očami premiérov - Špeciálne otázky Václava Moravca. Novoročný príhovor prezidenta SR Ivana Gašparoviča odvysielame o 13.00 a o 18.00 priamy prenos štátnych osláv 20. výročia vzniku Slovenskej republiky (udeľovanie štátnych vyznamenaní). O 19.50 bude pri príležitosti tohto výročia nasledovať priamy prenos slávnostného koncertu z Koncertnej siene Slovenskej filharmónie, na ktorom vystúpia sólisti Eva Hornyáková a Otokar Klein, Slovenskú filharmóniu diriguje Oliver Dohnányi. Na koncerte zaznejú diela J.L.Bellu, G.Verdiho, Ch.Gounoda, P.Mascagniho, G.Pucciniho, J.Straussa ml., E.Kálmána, F.Lehára a G.Dusíka.
Jednotka na Nový rok o 21.00 odvysiela televíznu premiéru koprodukčného filmu RTVS Dom. Snímka režisérky Zuzany Liovej získala v tomto roku množstvo prestížnych ocenení na viacerých festivaloch.

Nový rok na Dvojke
Dvojka uvedie na Nový rok o 11.15 priamy prenos slávnostného koncertu Viedenských filharmonikov. Novoročný koncert Viedenských filharmonikov je jedným z najsledovanejších hudobných podujatí na svete. Koncert tvoria väčšinou diela rakúskych hudobných skladateľov dynastie Straussovcov. Tento koncert odohrali Viedenskí filharmonici po prvý raz 31. decembra 1939. Až od roku 1941 ho uvádzajú aj na Nový rok. Podujatie sa tradične koná v Zlatej sále Viedenského Hudobného spolku - Wiener Musikverein. Za dirigentským pultom Novoročného koncertu sa v priebehu rokov vystriedal už celý rad slávnych dirigentov, vrátane Herberta von Karajana, Lorina Maazela, Zubina Mehtu, či Daniela Barenboima. Tentoraz povedie Viedenských filharmonikov - už po druhý krát - Franz Welser-Möst, hudobný riaditeľ Viedenskej štátnej opery a Clevelandského orchestra. Koncert vysielajú v živom prenose televízne a rozhlasové stanice vo viac ako 70-tich krajinách sveta.

O 19.40 odvysiela Dvojka
dokumentárny film o čarokrásnej a na históriu a prírodné krásy bohatej krajineCesty Slovenskom. O 20.40 je na programe dokumentárny film o prvých slovenských vysťahovalcoch do Kanady Domov ďaleko od domova.