14. 12. 2012

RTVS a MK SR NEWS

RTVS a MK SR NEWS

 

Ministerstvo kultúry nezasahuje v zmluve Rozhlasu a televízie Slovenska so štátom ani v dodatku k nej "žiadnym spôsobom do slobodného dramaturgického výberu konkrétnych projektov, ktoré budú z príspevku štátu poskytnutého podľa zmluvy financované". Ako ďalej agentúru SITA po štvrtkovom podpise Zmluvy o zabezpečení služieb verejnosti v oblasti rozhlasového vysielania a televízneho vysielania na roky 2013 – 2017 a dodatku k nej pre rok 2013 informovalo ministerstvo kultúry, výber projektov, ktoré bude verejnoprávny RTVS financovať cez zmluvu so štátom je plne v kompetencii RTVS. Nový program však "musí predovšetkým spĺňať kritériá verejného záujmu a navyše musí mať aj audiovizuálnu hodnotu, čo znamená, že by sa program financovaný zo zmluvy mal stať súčasťou fondu audiovizuálneho dedičstva Slovenskej republiky," zdôraznilo ministerstvo kultúry.

Minister kultúry Marek Maďarič a generálny riaditeľ RTVS Václav Mika podpísali vo štvrtok 13. decembra Zmluvu o zabezpečení služieb verejnosti v oblasti rozhlasového vysielania a televízneho vysielania na roky 2013 – 2017 (tzv. zmluva so štátom), ako aj Dodatok na rok 2013 k tejto zmluve. Ministerstvo kultúry SR pripomína, že "ide o v Európe štandardný spôsob financovania verejnoprávnych médií. V prípade Slovenska bude touto cestou štát aj naďalej dominantne prispievať najmä na podporu pôvodnej tvorby a výrobu pôvodných programov vo verejnom záujme, čím bude môcť RTVS vo väčšej miere participovať na výrobe nových pôvodných filmov, rozprávok, dokumentov, vzdelávacích programov a podobne".

Zmluva so štátom, cez ktorú verejnoprávny rozhlas a televízia dostávajú od roku 2010 prostriedky na pôvodnú tvorbu, ale aj na investície do techniky, bude od budúceho roka nová. Doteraz platné zmluvy so štátom zaniknú, nahradí ich jedna spoločná pre RTVS na roky 2013 - 2017. Dodatok k zmluve na budúci rok 2013 prinesie RTVS 28 miliónov eur, z toho na program Slovenskej televízie 19 miliónov a do Slovenského rozhlasu tri milióny eur. Rádio Slovakia International (RSI), vysielanie verejnoprávneho rozhlasu do zahraničia, dostane na rok 2013 jeden milión a na investície je v návrhu vyčlenených päť miliónov eur. Dokumenty 13. decembra odobrila Rada RTVS a následne ich podpísali obe zmluvné strany, RTVS a MK SR.

Príspevok zo zmluvy, ktorý má RTVS získať z budúcoročného dodatku k zmluve so štátom, predstavuje podľa generálneho riaditeľa RTVS Václava Miku 30 percent z prevádzkového rozpočtu RTVS. Súčasťou dodatku sú aj investície. Investičné priority budú súčasťou záväzného plánu investícií RTVS na rok 2013. Jasnou investičnou prioritou je oblasť spravodajstva.

Úpravy v novom texte zmluvy so štátom zohľadňujú vlaňajšie spojenie Slovenského rozhlasu (SRo) a Slovenskej televízie (STV) do jedného verejnoprávneho média - RTVS a aj časové nároky na výrobu televíznych a filmových diel. Pôvodné zmluvy platné pre STV a SRo do roku 2014 sa rušia. Tak, ako doteraz i k novej spoločnej zmluve pre RTVS na roky 2013 - 2017 sa bude každoročne uzatvárať dodatok, ktorý špecifikuje podporu štátu na program, investície a vysielanie do zahraničia. Rámcová zmluva definuje minimálnu ročnú podporu na 15 miliónov, čo je o jeden milión viac ako doteraz a dlhšie lehoty na odvysielanie nových pôvodných programov vo verejnom záujme. Napríklad programy pôvodnej televíznej tvorby bude môcť RTVS odvysielať do dvoch rokov od roku prijatia prostriedkov na ich výrobu od štátu a kinematografické projekty budú mať ešte dlhšiu, až päťročnú lehotu na odvysielanie. Pozitívom zmluvy okrem iného je, že nevyžaduje presnú charakteristiku programov, stačia jej len programové typy, čo doteraz nebolo.

Nový generálny riaditeľ RTVS Václav Mika upozorňuje, že pre RTVS sú vyššie zdroje zo zmluvy so štátom nevyhnutné. Dôvodom je finančná situácia RTVS - nedostačujúci príjem úhrad za vysielanie, tzv. koncesií, a zo zákona klesajúci podiel reklamy vo vysielaní a tým aj nižšie príjmy z nej.

©2012, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.