10. 12. 2012

The Moët British Independent Film Awards – BIFA

The Moët British Independent Film
Awards – BIFA

 

Drámu Broken na nedeľňajšom udeľovaní Britských nezávislých filmových cien (The Moët British Independent Film Awards - BIFA) vyhlásili za najlepší nezávislý film roka. Snímka o školáčke, ktorej život sa prevráti naruby po tom, ako jeden násilný čin spustí sériu nečakaných udalostí, priniesla sošku aj Rorymu Kinnearovi (Najlepší herec vo vedľajšej úlohe). Film, v ktorom si okrem Kinneara zahral aj Tim Roth, Cillian Murphy a Eloise Laurence, z deviatich nominácií teda na cenu premenil len dve. Režisér Rufus Norris víťazstvo označil za fantastické. "Dúfam, že budem mať vďaka tomu väčšiu šancu urobiť ďalší film," uviedol pre BBC. Tiež prezradil, ako k snímke pristupoval. "Nemám rád príbehy, v ktorých máte dobrých a zlých ľudí - podľa mňa to nezodpovedá skutočnému životu. V Broken vidno, ako sa ľudia niekedy správajú príšerne a niekedy dobre. Často to súvisí s láskou, ochranou či strachom - tieto veci nás všetkých ovplyvňujú. To neznamená, že sú to zlí ľudia," vysvetlil.

Z 15. ročníka podujatia, ktoré v londýnskom Old Billingsgate moderoval James Nesbitt, si najviac cien odniesol psychologický triler Berberian Sound Studio. Bodoval v kategóriách Najlepšia réžia (Peter Strickland), Najlepší herec (Toby Jones), Najlepší technický výkon a Najlepšia produkcia. Ide o príbeh britského majstra zvuku, ktorý príde do Talianska pracovať na zvukových efektoch do hororu. Diváci nevidia samotné krvavé scény a namiesto toho sa im naskytne pohľad na Tobyho Jonesa, ktorý desivé zvuky tvorí bodaním do kapusty či krájaním melónov. "Skutočne ma fascinovali tieto nevinné každodenné zvuky. Stačí ich vytrhnúť z kontextu a ste z toho úplne dezorientovaní a je to pomerne strašidelné," vysvetlil Strickland.

Sošku pre najlepšiu herečku si odniesla Andrea Riseborough za drámu Shadow Dancer, v kategórii Najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe zas vyhrala Olivia Colman za jej výkon v životopisnej komédii Hyde Park on Hudson, kde stvárnila Kráľovnú matku. Colman bola na udeľovaní BIFA úspešná aj vlani, keď získala cenu pre najlepšiu herečku za snímku Tyranosaurus. Ako organizátori oznámili vopred, zvláštne ceny si prevzali Michael Gambon a Jude Law. Gambon dostal cenu Richarda Harrisa za výnimočný prínos britskému filmu a Law cenu Variety pre herca, režiséra, scenáristu alebo producenta, ktorý Veľkej Británii pomohol zviditeľniť sa v zahraničí.

Britské nezávislé filmové ceny, ktoré vznikli v roku 1998, si vybudovali pozíciu jedného z prvých ceremoniálov sezóny filmových cien, pričom upozorňujú na nezávislé a britské snímky. Minuloročné udeľovanie ocenení ovládla dráma Tyranosaurus (2011). Medzi predchádzajúcich víťazov patria napríklad snímky Kráľova reč (2010), Moon (2009), Milionár z chatrče (2008), Control (2007), This Is England (2006) alebo Nepohodlný (2005). Nominácie vzišli z hlasovania 70-člennej komisie, ktorá si pozrela takmer 200 filmov. O víťazoch rozhodla porota zložená z profesionálov v britskom filmovom priemysle, ku ktorým patria napríklad filmový kritik Danny Leigh, producentka Alison Owen, režisér a scenárista Jamie Thraves či herec Tom Hiddleston.


Prehľad víťazov a víťaziek 15. British Independent Film Awards:

Najlepší britský nezávislý film: Broken
Najlepšia réžia: Peter Strickland (Berberian Sound Studio)
Cena Douglasa Hickoxa (pre najlepšieho debutujúceho režiséra alebo režisérku): Bart Layton (The Imposter)
Najlepší scenár: Alice Lowe, Steve Oram, Amy Jump (Sightseers)
Najlepšia herečka: Andrea Riseborough (Shadow Dancer)
Najlepší herec: Toby Jones (Berberian Sound Studio)
Najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe: Olivia Colman (Hyde Park on Hudson)
Najlepší herec vo vedľajšej úlohe: Rory Kinnear (Broken)
Najsľubnejší nováčik: James Floyd (My Brother the Devil)
Najlepšia produkcia: Berberian Sound Studio
Najlepší technický výkon: Joakim Sundström, Stevie Haywood - zvukový dizajn (Berberian Sound Studio)
Najlepší dokument: The Imposter
Najlepší britský krátky film: Volume
Najlepší zahraničný film: The Hunt
Cena Raindance: Strings
Cena Richarda Harrisa: (za výnimočný prínos herca pre britský film): Michael Gambon
Cena Variety: Jude Law
Špeciálna cena poroty: Sandra Hebron

Informácie pochádzajú z webstránok www.bifa.org.uk www.bbc.co.uk.

 ©2012, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.