19. 12. 2012

Výstava

Výstava

Šesťdesiate roky v karikatúrach časopisu Roháč predstaví oddnes do konca mája budúceho roka bratislavské Múzeum dopravy. Výstava "Vlakom, autom i raketou" ponúka diela známych mien slovenskej aj bývalej česko-slovenskej karikatúry. Vo výbere Fera Jablonovského v sídle Slovenského technického múzea - Múzea dopravy na Šancovej 1/a v Bratislave si návštevníci pozrú výber z karikatúr zo satiricko-humoristického časopisu Roháč od Stana Kochana, Viktora Kubala, Ivana Popoviča, Jozefa Scheka, Fedora Vica a Vlastimila Zábranského. Agentúru SITA o tom informovalo Múzeum dopravy.

"Šesťdesiate roky zostanú navždy v dejinách ľudstva očarujúcim obdobím. Začiatkom desaťročia obletel Zem prvý kozmonaut a koncom toho istého desaťročia pristáli ľudia na Mesiaci. Obyčajní našinci pritom s ťažkosťami cestovali do práce preplnenými špinavými a meškajúcimi vlakmi. Snívali však o vlastnom aute a ak sa im ho podarilo získať, bol to pre nich, napriek povinnému ateizmu, milovaný bôžik, na ktorého oltár obetovali takmer všetko. Súčasne, s historicky neodvratne sa blížiacim komunizmom, verili, že onedlho si každý bude lietať vlastnou raketou, kam sa mu zachce," priblížil obdobie vzniku karikatúr Jablonovský. Táto spoločenská atmosféra, ako ďalej píše v tlačovej správe k výstave, sa zrkadlí aj v karikatúrach zo satiricko-humoristického časopisu Roháč z tohto obdobia. "Okrajovo sa téme dopravy venovali viacerí karikaturisti, takmer systematicky však predovšetkým Jozef Schek, ktorý pravidelne vlakom doručoval originály do bratislavskej redakcie z Piešťan. Mal to dôkladne zažité, keď dnes spomína na toto obdobie, iba s povzdychom povie - 'Stále som sedel vo vlaku'," spomína Jablonovský. Dodáva, že výber kresieb zo stránok Roháča vypovedá niele o období ich vzniku, ale - a to je hlavné zabaví aj dnes.
Výstava je otvorená denne okrem pondelka od 10:00 do 17:00, s výnimkou vianočných sviatkov, Silvestra a Nového roku. Viac informácií o programe Múzea dopravy možno nájsť na jeho webstránke http://www.muzeumdopravy.com

©2012, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.