7. 12. 2012

Zomrel Gejza Kendy

Zomrel Gejza Kendy






V sobotu 1.12. skonal kameraman, scenárista, režisér Slovenskej televízie, Ing., Mgr.art. Gejza Kendy. V januári by sa dožil 75 rokov.
Už počas štúdia na Stavebnej fakulte SVŠT, odbor geodézia, ako aj počas prvého zamestnania v Banských projektoch BA, založil filmový krúžok a venoval sa svojim zaujímavo pútavým filmovým prvotinám, ako napr. jeho študentský film „Plynová lampa“ z r.1964 ( baladický príbeh slepca, ktorý zapaľoval a zhasínal plynové lampy v uliciach Bratislavy). Od r. 1968 sa stáva interným zamestnancom STV BA. Celý svoj tvorivý život zanietil výlučne dokumentárnej tvorbe v HRPD ako kameraman a neskôr ako režisér a scenárista. Svoj osobitný talent si rozšíril štúdiom popri zamestnaní na VŠMU, odbor televízna réžia.
Profesionálne skúsenosti premietol v dokumentárnom cykle o krásach a histórii starej Bratislavy. Mimoriadne postavenie, v rámci jeho tvorby, má dlhoročná spolupráca s historikom Pavlom Dvořákom na rozsiahlom dokumentárnom cykle o histórii Slovenska „Stopy dávnej minulosti“, ktorý znamená výnimočný prínos v kontexte celej slovenskej kultúry. Gejzova zanietenosť, totálne nasadenie, vysoko profesionálny a jednoducho ľudský prístup k práci za každých okolností, boli vždy zárukou vzniku tv.relácií s trvalou hodnotou na najvyššej úrovni. Jeho perfekcionizmus skvel v tom, že ku príprave každej relácie mal dopredu precízne pripravený technický scenár.
Jeho posledným veľkým televíznym projektom v STV bol dokumentárny seriál „Tie dni“ z r.2004, ktorý zmapoval najdôležitejšie udalosti Novembra 1989.



FOTO : SME - PAVOL FUNTÁL