11. 12. 2012

Zomrela Antonie Hegerlíková

Zomrela

Antonie Hegerlíková




Česká herečka Antonie Hegerlíková, ktorú preslávila postava mamičky Anežky v seriáli F.L.Věk, zomrela vo veku 89 rokov. Správu, ktorú dnes priniesol internetový portál iDNES.cz, potvrdil vnuk zosnulej Jan Vágner.
Posledná rozlúčka s rodáčkou z Bratislavy, ktorá mala za sebou takmer 70-ročnú umeleckú dráhu, bude 17. decembra v Prahe.
Herečka, ktorej umenie mohli diváci obdivovať po takmer šesť desaťročí (1946-2004) na scéne pražského Divadla na Vinohradech, účinkovala aj v celom rade filmov, vrátane Markéty Lazarovej, ale aj snímok ako Fany, Smrt černého krále, Početí mého mladšího bratra alebo rozprávky O princezně Jasněnce a létajícim ševci. Jej poslednou filmovou prácou sa stala snímka Pamětnice (2009).
Hegerlíková sa objavovala aj v televíznych produkciách, napríklad v inscenáciách, filmoch a seriáloch ako Zločin pátera Amara, Romeo a Julie na konci listopadu, V každém pokoji žena, V zámku a podzámčí, Princezna Fantaghiró alebo Četnické humoresky. Bola laureátkou štátnej ceny z roku 1958, nositeľkou titulu zaslúžilá umelkyňa a laureátkou Ceny Thálie za celoživotné dielo (2005). O tri roky neskôr získala umelkyňa, ktorá iba nedávno - 27. novembra 2012 - oslávila 89. narodeniny, za celoživotnú prácu v dabingu i prestížnu Cenu Františka Filipovského.


Copyright © TASR 2012