7. 7. 2012

MFF Karlovy Vary

MFF Karlovy Vary


Víťazom 47. ročníku Medzinárodného filmového festivalu v Karlových Varoch sa stal v konkurencii ďalších jedenástich titulov snímok Henrik nórskeho režiséra Martina Lunda. Získal Veľkú cenu Krištáľový glóbus dotovanú čiastkou 25.000 dolárov (523.000 korún). Záverečný ceremoniál sa dnes konal vo Veľkom sále Thermal.
Krištáľový glóbus za mimoriadny umelecký prínos svetovej kinematografii prevzala za ovácií publika americká oscarová herečka Susan Sarandonová; Rovnako ako pri začatí britská držiteľka Oscara Helen Mirrenová.
Víťazný film je trpkosťou preniknutou psychologickú štúdií tipujúci na autenticitu a vynikajúce herecké výkony. Za mužský výkon v ňom bol ocenený Henrik Rafaelsen ex aequo s Erykom Lubosom v poľskom snímke Zabiť bobra.
Osobitnú cenu udelila porota, na čele ktorej bol programový riaditeľ Film Society of Lincoln Center a šéf festivalu v New Yorku Richard Peňa, talianskemu snímku Román o jednej masakre, ktorý natočil režisér Marco Tullio Giordana. Cenu za réžiu získal Kanaďan Rafael Ouellette za snímku Kamión. Za ženský herecký výkon bola ocenená Lejla Hatamiová za úlohu v iránskom filme Posledný krok.
Zvláštne uznanie patrí hlavným predstaviteľom slovenského zástupcu v súťaži Polski film režiséra Marka Najbrta - Pavlovi Liškovi, Tomášovi Matajovi, Markovi Danielovi a Josefovi Poláškovi. A tiež predstaviteľmi hlavnej úlohy v gréckom snímke Chlapec, pojedajúcich vtáčí zob Jannis Papadopulos.
Porota súťažnej sekcie Na východ od Západu ocenila ukrajinský snímok Evy Neymannové Dom s vežičkou. Zvláštne uznanie udelila filmu Aurora natočenému v litovsko-francúzsko-belgickej koprodukcii.
Medzi dokumentmi zabodoval bulharsko-chorvátsko-nemecký film Iliana Meteva Posledná záchranka v Sofii av kategórii do 30 minút Príbeh pre Modlinovy ​​španielskeho režiséra Sergia Oksmana. Dokumentaristka Helena Třeštíková prevzala za časozberný projekt Súkromný vesmír zvláštne uznanie.
Divácka cena patrí belgickému snímke Hasta la vista! Srbský filmár Miroslav Momčilović prevzal cenu Fóra nezávislých za film Smrť človeka na Balkáne.
Prezident festivalu Jiří Bartoška poďakoval spolupracovníkom, sponzorom i divákom. Pozval ich na 48. ročník, ktorý sa v Karlových Varoch uskutoční od 28. júna do 6. júla 2013.
Po oficiálnej časti videli hostia novinku kultového amerického režiséra Woodyho Allena do Ríma s láskou. Pokračuje v ňom v trende turistickej filmárčiny, ktorú započal v roku 2008 snímku Vicky Cristina Barcelona a pokračoval polnocou v Paríži. Vo vďačnej komédii o ľudských vzťahoch si po rokoch sám zahral vedľa Penélope Cruzovej, Ellen Pageovej, Alecovi Baldwinovi a Robertovi Benignim. Od 19. júla sa jeho film objaví v kinách.
Poslednou projekciou tohtoročného ročníka bola hodinu pred polnocou v Letnom kine americká komédia bratov Duplassových Jeff, ktorý žije s mamou. Na vlastnú žiadosť ju osobne uviedla Susan Sarandonová. Keď preberala cenu, poďakovala za ústretové prijatie a pochválila krásny festival. Bola rada, že sa na neho konečne dostala, a teší sa do Prahy, kde pred desiatimi rokmi nakrúcala.


Copyright © ČTK 2012

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS




Jordánsky poslanec počas horúcej televíznej diskusie hodil po svojom politickom oponentovi topánku a následne na neho dokonca vytiahol pištoľ.
K incidentu došlo medzi členom parlamentu Muhammadom Šawabkom a politickým aktivistom Mansúrom Muradom, ktorí si v živom prenose jordánskej televízie Jo Sat začali nadávať.
"Si agentom Mossadu," povedal aktivista poslancovi, ktorý reagoval: "Ty si veľký darebák!"
Murad vstal a začal na aktivistu kričať. Moderátor sa hostí márne snažil upokojiť, uviedli noviny Herald Sun.
Zákonodarca si v zúrivosti vyzul topánku a hodil ju po sokovi. Následne vytiahol spoza nohavíc strieborný revolver a namieril ho na aktivistu. Ten sa však evidentne nezľakol.
Oponenti skočili do seba a naťahovali sa, pričom sa ich moderátor usiloval od seba odtrhnúť.
Obaja muži pokračovali v potýčke, keď relácia končila. K výstrelu, našťastie, nedošlo.

Copyright © TASR 2012






Reakcia RTVS. Lenže sa nemeria, Andrej

Reakcia RTVS

Lenže sa nemeria, Andrej


Kedže vyšiel kritický článok k Triede v denníku SME, chceme uviesť aj inú časť stanoviska RTVS k tomuto programu, ktorá sa do článku nedostala. Zrejme sa redaktorke do článku nehodila. My ale chceme reakciu sprístupniť divákom: "Na druhej strane bol program veľmi pozitívne hodnotený v odborných kruhoch a prispel k rozprúdeniu debaty o našom školstve. Z tohto pohľadu projekt cieľ splnil. Na Triedu ...sme nadviazali aj v našich iných reláciách- téma školstva motivovaná projektom Trieda rezonovala napríklad v relácií Zoči-voči alebo Lampe. Mali sme množstvo priaznivých ohlasov. Ak by sa meral index spokojnosti s reláciou u tých divákov, ktorí sledovali, zrejme by bol veľmi vysoký", povedal pre denník SME Andrej Miklánek.

6. 7. 2012

TOUR de GR RTVS 1

TOUR de GR RTVS 1







Do voľby generálneho riaditeľa Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) sa zatiaľ nikto neprihlásil, agentúre SITA to potvrdili z Výboru Národnej rady SR pre kultúru a médiá. Parlamentný mediálny výbor prijíma prihlášky ešte 11 dní. Z najviac medializovaných mien možných nástupcov odvolanej šéfky RTVS Miloslavy Zemkovej zvažujú účasť vo voľbe bývalý generálny riaditeľ TV Markíza Václav Mika a generálny riaditeľ Tlačovej agentúry SR a bývalý šéf Slovenského rozhlasu Jaroslav Rezník. Médiami často spomínaný možný kandidát - exriaditeľ TA3 Michal Gučík prihlášku do voľby nepošle.
Výbor Národnej rady SR pre kultúru a médiá schválil výzvu pre uchádzačov na post generálneho riaditeľa RTVS 28. júna. Na jej základe sa môžu prihlásiť do výberového konania najneskôr do 16:00 do utorka 17. júla doručením obálky so všetkými potrebnými dokumentmi do podateľne Národnej rady SR. Podrobnosti o konkurze zverejnili v úvode webstránky parlamentu - http://www.nrsr.sk a tiež na webe RTVS - http://www.rtvs.sk, v sekcii Aktuálne.
V historicky prvej voľbe šéfa RTVS vo februári 2011 vyberali poslanci NR SR v hlasovaní z 18 kandidátov. Boli medzi nimi: Peter Abrahám, Vladimír Burianek, Dušan Davidov, Ján Derďák, Róbert Filipp, Fedor Flašík, Ján Füle, Martin Gajdoš, Pavel Jacz, Marián Ostatník, Peter Puškár, Margita Repková, Jaroslav Rezník, Vladimír Seman, Marián Šinkovič, Václav Vetrecin, Miloslava Zemková a Jozef Zima.
Agentúra SITA oslovila viacerých kandidátov z prvej voľby šéfa RTVS - Petra Abraháma, Vladimíra Burianka, Fedora Flašíka, Jána Füleho a Jaroslava Rezníka. Všetci, s výnimkou Rezníka, jednoznačne odpovedali, že nekandidujú. Obsiahlejšie svoje rozhodnutie vysvetlili Fedor Flašík, Ján Füle a Vladimír Buriánek. Flašík má pocit, že nie je záujem, aby časť RTVS - verejnoprávna Slovenská televízia fungovala. Tí, ktorí doteraz viedli televíziu, neukázali dostatočnú invenciu, dravosť, víziu smerovania verejnoprávnej televízie, úloh, ktoré by mala plniť v spoločnosti, uviedol okrem iného pre SITA Flašík. Chýba mu aj verejná diskusia o televíznej časti RTVS. Ján Füle kandidovať tiež nechce. “Aj bezo mňa to bude kopec srandy,“ povedal Füle tlačovej agentúra SITA. Vladimír Buriánek pre SITA konštatoval, že o voľbe nerozmýšľa. Domnieva sa, že na to, aby bol niekto generálnym riaditeľom RTVS, musí mať politickú podporu. Poukázal tak na fakt, že od zlúčenia SRo a STV do RTVS prešla voľba z rád verejnoprávnych médií do parlamentu. Pravdepodobnú účasť v konkurze na šéfa RTVS zvažujú z oslovených iba Václav Mika a Jaroslav Rezník. Mika pre SITA potvrdil, že o podaní prihlášky rozmýšľa. Rozhodne sa v kontexte posledných dní, teda na budúci týždeň, prípadne až 16. júla. Na projekte však pracuje. “Samozrejme, že sa tej problematike venujem. Je to rozhodnutie mimoriadne zodpovedné aj pre mňa, aj kvôli kariére a iným veciam,“ povedal SITA Mika.
Jaroslav Rezník tvrdí, že je na 75 percent rozhodnutý zúčastniť sa na voľbe, na odovzdanie projektu má ešte 11 dní. Projekt má rozpracovaný a podľa jeho slov vychádza z filozofie, že verejnoprávne médium ako RTVS by malo do maximálnej možnej miery vychádzať zo základných línií rozvoja spoločnosti, a to najmä v oblasti vzdelávania, vedy, v presadzovaní kladných spoločenských hodnôt, v produkcii pôvodnej tvorby a v neposlednom rade i v šírení nezávislých, objektívnych informácií. Ako dodal Rezník pre SITA, základom je celospoločenská dohoda na vízii fungovania RTVS, ktorá sa bude dlhodobo napĺňať.


Často médiami spomínaný možný kandidát, bývalý generálny riaditeľ TA3 Michal Gučík, poslať prihlášku do výberového konania na šéfa RTVS nemá v pláne. “Vôbec som to nemal v pláne, ani nemám v pláne,“ vyjadril stručne svoj postoj pre SITA Gučík.


Po doručení prihlášok do voľby bude proces výberového konania generálneho riaditeľa RTVS pokračovať vo Výbore NR SR pre kultúru a médiá, v ktorom 18. júla za prítomnosti členov výboru otvoria obálky s prihláškami a oboznámia sa s kandidátmi. Kandidátom pošlú 19. júla pozvánku, aby mali dosť času na prípravu. Súčasne sa členovia výboru začnú oboznamovať s projektmi uchádzačov. Verejné vypočutie bude 30. júla. Do dvoch pracovných dní od verejného vypočutia posledného kandidáta predloží výbor národnej rade návrh na voľbu generálneho riaditeľa RTVS so svojím stanoviskom. Národná rada by tak mohla nového generálneho riaditeľa RTVS voliť už začiatkom augusta.


Opozičná časť parlamentného výboru pre médiá a kultúru tvrdí, že odvolanie generálnej riaditeľky RTVS Miloslavy Zemkovej nebolo v súlade so zákonom. Odvolanie vníma ako frašku a preto členovia mediálneho výboru z opozičných parlamentných strán budú síce prítomní počas rokovania venovaného voľbe, ale pri hlasovaní odídu.
Do zvolenia nového generálneho riaditeľa RTVS vedú verejnoprávne médium ekonomická riaditeľka RTVS Daniela Vašinová a poradca generálnej riaditeľky RTVS pre strategické a investičné projekty Peter Ondro.
Miloslavu Zemkovú 26. júna po necelom roku a pol vo funkcii prvej generálnej riaditeľky spojeného verejnoprávneho média odvolala Národná rada SR. Za jej odvolanie sa v tajnom hlasovaní vyjadrilo 82 z 85 prítomných poslancov, dvaja boli proti a jeden sa zdržal. Miloslava Zemková si prevzala uznesenie NR SR o odvolaní v deň odvolania, teda v utorok 26. júna. "Vzápätí podala sťažnosť na Ústavný súd SR pre nezákonnosť odvolania," informoval SITA hovorca RTVS Richard Šümeghy. Dodal, že výpoveď z pracovného pomeru bude musieť Miloslave Zemkovej dať nový generálny riaditeľ RTVS.



© 2012, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.




RTVS GOOD NEWS

RTVS GOOD NEWS


Digitalizácia v Rozhlase a televízii Slovenska (RTVS) sa úspešne rozbehla, agentúru SITA o tom informoval PR manažér sekcie komunikácie RTVS Matúš Benža. K 30. júnu sa zdigitalizovalo 6 895 objektov, čo je o 395 objektov viac, ako bolo plánovaných v harmonograme projektu na toto obdobie. Projekt digitalizácie v RTVS – Slovenskej televízii a v Slovenskom rozhlase podľa Benžu vytvoril podmienky pre zachovanie jedinečných zdrojov ľudského poznania alebo vyjadrovania ako spoločného dedičstva.
Finančný príspevok 8 740 554,50 eura získal verejnoprávny RTVS v marci z Európskeho fondu regionálneho rozvoja v rámci Operačného programu Informatizácia spoločnosti, prioritná os 2 Rozvoj pamäťových a fondových inštitúcií a obnova ich národnej infraštruktúry ako partner národného projektu Digitálna audiovízia. Peniaze sú určené na aktivity, v rámci ktorých sa vybuduje digitalizačná linka na digitalizáciu zvukovo-obrazových objektov, rozšíri sa digitalizačná linka na digitalizáciu audio objektov a zdigitalizuje sa minimálne 57 700 objektov.
Cieľom národného projektu Digitálna audiovízia je vybudovať dve špecializované digitalizačné pracoviská a zdigitalizovať minimálne 58 700 audiovizuálnych kultúrnych objektov - filmov, videí aj zvukových nahrávok. Projekt, ktorý je unikátny v celoeurópskom meradle, realizuje Slovenský filmový ústav (SFÚ) v spolupráci s RTVS. Ako agentúru SITA začiatkom júna informovala tlačová tajomníčka SFÚ Simona Nôtová, projekt sa oficiálne začal vlani 1. mája náročnou prípravnou fázou, realizácia jeho aktivít je naplánovaná do 30. júna 2015.
Digitalizačné pracovisko SFÚ sa vybuduje v treťom štvrťroku tohto roka v suteréne Kina Lumiére na Špitálskej ulici v Bratislave. Zároveň sa zmodernizujú ďalšie pracoviská, ktorých činnosti priamo súvisia s digitalizáciou. "Ide o odborné pracoviská v sídelnej budove SFÚ na Grösslingovej ulici v Bratislave a depozitáre v Pezinku," informovala Nôtová. Digitalizácia v SFÚ, do ktorej bude zapojených 60 pracovníkov, sa skladá z prípravných prác, konverzie a postprocessingu. Jej výstupom bude "minimálne tisíc zdigitalizovaných filmových objektov (22,2 miliónov súborov) s popisnými metadátami pre dlhodobé uchovávanie vo vysokom (originálne skeny a mástre) i nízkom rozlíšení (pre účely odborných činností). V RTVS sa zväčší kapacita jestvujúceho digitalizačného pracoviska pre digitalizáciu zvukových objektov a vybuduje sa pracovisko pre digitalizáciu audiovizuálnych (video) objektov. Digitalizovať sa bude v rozhlasovom aj televíznom sídle RTVS v Bratislave na Mýtnej ulici a v Mlynskej doline. Digitalizácia minimálne 57 700 kultúrnych objektov sa RTVS začala v januári tohto roka a pracuje na nej približne 50 ľudí, dodala Nôtová.
Minister kultúry Marek Maďarič 11. júna informoval, že vo všetkých ôsmich národných projektoch v procese digitalizácie kultúrneho dedičstva našlo Ministerstvo kultúry SR veľa problémov - omeškanie voči harmonogramom ich implementácií, či riziko neoprávnených výdavkov pri objednávkach na nákup digitalizačných zariadení a výpočtovej techniky. Vzhľadom na takýto stav sa dá podľa ministra povedať, že dosiahnutie cieľových hodnôt digitalizácie kultúrneho dedičstva bude mimoriadne ťažké. “Napriek tomu, že nedostatky v príprave národných projektov ohrozujú realizáciu významnej časti digitalizácie, nemôžeme si z hľadiska času dovoliť začínať odznova, preto ministerstvo kultúry začalo proces implementácie prioritnej osi 2 aktívne koordinovať,“ povedal Maďarič. Ministerstvo kultúry preto v júni avizovalo, že pre tento rok dokáže garantovať zazmluvnenie a teda čerpanie u prioritnej osi 2 na úrovni 30 miliónov eur.



© 2012, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

MEDIA NEWS


MEDIA NEWS








Iránska štátna televízia obvinila v stredu britskú vysielaciu spoločnosť BBC z toho, že prenikla na jej webovú stránku, aby zmenila výsledky prieskumu o iránskom jadrovom programe. BBC toto tvrdenie poprela.
Vysielanie britskej stanice v perzskom jazyku informovalo, že v prieskume sa 63 percent zúčastnených vyslovilo za zastavenie obohacovania uránu v prospech ukončenia západných ekonomických sankcií.
Iránska televízia naopak tvrdí, že takto odpovedalo 24 percent respondentov, pričom zvyšok podporil protiopatrenia voči Západu ako je uzavretie Hormuzského prielivu, strategickej cesty vývozu ropy z Perzského zálivu.
BBC vo vyhlásení uviedla, že tvrdenia iránskej televízie sú "absurdné i absolútne nepravdivé", pričom perzský servis BBC si stojí za svojimi správami. "V Iráne je významné publikum, ktoré sa spolieha na perzské vysielanie BBC, pokiaľ ide o nestranné a dôveryhodné správy, a sme presvedčení, že pozná taktiky štátnych médií," píše sa vo vyhlásení.
Prieskum v utorok odstránili z webovej stránky iránskej televízie.

Na 2. Svetovom summite médií (WMS), ktorý sa začal včera v Moskve, sa zišlo 300 reprezentantov 230 rozličných médií zo 102 krajín sveta, vrátane Slovenska.
Copyright © TASR 2012



Jeho hlavnými témami sú elektronické médiá, sociálne médiá, internet a podnikanie a médiá, informovala rozhlasová stanica Hlas Ruska.
Účastníkov summitu, prezidentov a generálnych riaditeľov rozličných veľkých médií, ako sú tlačové agentúry Associated Press a Reuters, britská rozhlasová a televízna spoločnosť BBC, americká televízia NBC či arabská televízia al-Džazíra, privítal otváracím prejavom predseda dolnej komory ruského parlamentu, Štátnej dumy, Sergej Naryškin.
Účastníci Svetového summitu médií budú až do soboty diskutovať o príležitostiach a výzvach, ktorým čelia médiá v 21. storočí. Jednou z najdôležitejších tém je ako prežiť v modernom svete za hospodárskej krízy.
Prvý Svetový summit médií sa uskutočnil v októbri 2009 v Číne a otvoril éru medzinárodnej spolupráce médií.


BTW





BTW





Správy STV- Jednotka - 05.07.2012 v 12-54 :

27 tisíc divákov,
0,8 % sledovanosť ,
4,3% podiel na trhu

VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA

"Vy tu páchate inkvizíciu voči mladým ľuďom len preto, že ich navrhuje strana Smer-SD. Toto je hon na čarodejnice, ktorý spustili niektorí poslanci opozície, zhodný s niekdajšími praktikami Gestapa a Čeky."
Andrej Kolesík (Smer-SD)

" Je to moja práca, videli ste už poštára oslavovať keď doručí poštu? "
Mario Balotelli na otázku reportéra- Mário, prečo neoslavujete keď strelite gól ?



"Väčšina nie je múdra. Nikde v štatistickej väčšine sa neskrýva ani štipka múdrosti. Hľadať múdre rozhodnutia v štatistickej väčšine je hrubé nedorozumenie. Preto Spojené štáty na úrovni všetkých štátov USA žiadne referendum nepoznajú. Tento nápad zrušiť kvórum referenda nie je dobrý a mal by fatálne následky. Celkom som sa smial na referendách o Lisabonskej zmluve. Čítali ste ju? Ak v tejto snemovni z nás 150 je 15 takých, čo ten hrozný, zložitý, príšerný, nečitateľný text čítalo, tak si dám odrezať ruku."
František Šebej

„ Prevádzkové náklady nevieme vykryť len z koncesionárskych poplatkov. Zmluva so štátom nie je použiteľná len na nejaké katedrálové projekty."
Daniela Vašinová , ekonomická riaditeľka RTVS



"Smer sa chce vracať k socialistickému modelu zdravotníctva, čo by pre Slovensko bolo extrémne drahé. My sme k tomu pristupovali úplne opačne, aby zdravotníctvo nadobúdalo rozmer služby občanovi."
Ján Figeľ


"Všetci sme nadšení z krásnych modeliek v bielizni. Jediný, kto by to neocenil, je stopercentne Jaro Slávik.“
Leoš Mareš

Killing the TV

Killing the TV

Trieda 9.A- Jednotka -05.07.2012 : 44 tisíc divákov, 0,9 % sledovanosť , 2,6% podiel na trhu


5. 7. 2012

RTVS NEWS

RTVS NEWS






Téma a hostia mimoriadneho vydania relácie Večer pod lampou s moderátorom Štefanom Hríbom, ktorú vysiela RTVS na Dvojke vo štvrtok 5. júla 2012 o 22.05 hod.


Téma: Odvolanie trnavského arcibiskupa Bezáka


Aké je jeho previnenie? Prečo bol odvolaný? Čo si myslel o cirkvi, nebi, pekle a láske odvolaný arcibiskup?



Pozvaní hostia:


František Mikloško, Imrich Gazda a viacerí blízki Róberta Bezáka






Chernobyl Diaries

Chernobyl Diaries

4. 7. 2012

MEDIA NEWS







Riadiaci pracovník britskej rozhlasovej a televíznej spoločnosti BBC, ktorý v nej začínal pred 23 rokmi ako novinársky praktikant, bol dnes vymenovaný do funkcie jej nového generálneho riaditeľa.
George Entwistle, ktorý bol počas svojej kariéry aj editorom televízneho spravodajstva BBC, sa ujme funkcie v septembri. Vystrieda Marka Thompsona, ktorý presadil zmenu programovej štruktúry a radikálne znižovanie nákladov a počtu zamestnancov - predovšetkým v cudzojazyčnom rozhlasovom vysielaní BBC World Service.
Entwistle, ktorý oslávi v piatok 50. narodeniny, zvíťazil v užšom kole nad tromi ďalšími kandidátmi, medzi ktorými bola jedna žena.
Po ostrej kritike vysokých platov čelných predstaviteľov a moderátorov BBC dostane nový generálny riaditeľ ročný plat 450.000 libier (560.000 eur); jeho predchodca Thompson mal 671.000 (835.400 eur).


Copyright © TASR 2012



Populárny muzikálový seriál Glee (2009) bude pokračovať štvrtou sezónou aj s celým starým hereckým obsadením. Posledná časť tretej série sa totiž skončila rozlúčkou obľúbených postáv z maturitného ročníka so strednou školou. Tvorcovia seriálu už dávnejšie zverejnili, že sa v septembri na televíznych obrazovkách v seriáli Glee opäť objavia Lea Michele a Cory Monteith, predstavitelia Rachel a Finna. Teraz však potvrdili, že fanúšikovia a fanúšičky seriálu opäť uvidia aj Matthewa Morrisona, Jane Lynch, Chrisa Colfera, Nayu Riveru, Kevina McHalea, Darrena Crissa, Amber Riley, Jennu Ushkowitz, Jaymu Mays, Diannu Agron, Marka Sallinga, Harryho Shuma Jr. aj Heather Morris. Nie je jasné, v koľkých častiach sa ktorí z nich objavia, no podľa najnovších informácií Chord Overstreet, predstaviteľ Sama Evansa, rokuje o väčšom priestore pre svoju postavu.

Muzikálový seriál Glee je o mladom učiteľovi, ktorý sa snaží opäť získať stratenú slávu stredoškolského speváckeho súboru. Účinkujúci musia zvládať nielen herecké výkony, ale aj bezchybné spevácke vystúpenia. Seriál je známy aj hosťovaním veľkých televíznych a filmových hviezd. Okrem iných sa v ňom objavila aj herečka Gwyneth Paltrow, ktorá za stvárnenie Holly Holliday v troch častiach získala cenu Emmy a rovnakej pocty sa ušlo aj Neilovi Patrickovi Harrisovi. V štvrtej sérii si v Glee zahrajú napríklad Sarah Jessica Parker či Kate Hudson.

© 2012, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Zomrel Eric Sykes

Zomrel Eric Sykes







Vo veku 89 rokov dnes zomrel britský herec a scenárista Eric Sykes, spájaný predovšetkým s komédiami. "Filmová, televízna a divadelná hviezda Eric Sykes dnes ráno v pokoji zomrel po krátkej chorobe. Bola s ním jeho rodina," potvrdila jeho manažérka Norma Jacques.
Rodák z Oldhamu svoju kariéru odštartoval písaním textov pre rozhlasových komikov, neskôr sa presunul do televízie, kde sa objavil v sitkomoch ako Sykes and A... (1960 - 1965), Curry & Chips (1969) alebo Sykes (1972 - 1979). Diváci ho mohli vidieť i v niekoľkých filmoch - Úplní začiatočníci (1986), Tí druhí (2001) alebo Harry Potter a Ohnivá čaša (2005). Hral tiež v divadle a svojmu povolaniu sa neprestal venovať napriek dlhoročným problémom so sluchom a zrakom. V 90. rokoch už bol takmer hluchý a slepý. Sykes v roku 1986 od kráľovnej Alžbety II. dostal Rad britského impéria OBE (Officer of the Most Excellent Order of the British Empire), pričom v roku 2004 dostal o stupeň vyššie vyznamenanie CBE (Commander of the Most Excellent Order of the British Empire). Na konte má British Comedy Award za celoživotné dielo


© 2012, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.





SLOVAK MEDIA NEWS


SLOVAK MEDIA NEWS



Ján Kováčik , ako prezident SFZ koncom roku 2011  tvrdil, že prevzatím marketingových a televíznych práv chce SFZ do budúcnosti zabrániť tomu, aby zápasy slovenskej reprezentácie vysielala spoločnosť, ktorú si nemôžu naladiť všetci diváci.
"Do roku 2012 vlastní televízne práva na vysielanie zápasov seniorskej reprezentácie spoločnosť Sport Five, ktorá súčasný kvalifikačný cyklus predala spoločnosti Digi Sport a s ňou musíme pred každým zápasom rokovať. Verím, že nová kvalifikácia už nebude fungovať v takomto režime. Trváme na tom, aby sa práva predali všeobecne dostupnej televíznej stanici," dodal

SportFive  však predal  práva na kvalifikačný cyklus na najbližšie MS vo futbale spoločnosti Pragosport, čiže žiadnej televízii. Pragosport teraz bude špekulatívne navršovať cenu. V podstet SportFive podviedol  SFZ a porušil aj ustanovenia zmluvy, ktorú ešte podpísal František Laurinec. Ryža tak pokračuje.

Not Standard

Not Standard

TOP OF THE POPS

TOP OF THE POPS



             1. NAJLEPŠIE POČASIE – TV JOJ ;  2. NOVINY TV JOJ – TV JOJ ; 3. Bez servítky – Markíza ; 4. TELEVÍZNE NOVINY – Markíza ; 5. ME vo futbale 2012- Jednotka ; 6. ŠPORT- TV JOJ ; 7. ME vo futbale 2012- Jednotka ; 8. KRIMI- TV JOJ ;  9. Extrémne rodiny- TV JOJ ; 10. ME vo futbale 2012- Jednotka ; 11. Panelák- TV JOJ ;  12. Počasie – Markíza ; 13. KENO 10 – Markíza ; 14. Súdna sieň- TV JOJ ;15.  Zámena manželiek – Markíza


3. 7. 2012

Ďakujeme, odiďte

Ďakujeme, odiďte











Správy STV-  Jednotka - 02.07.2012 : 82 tisíc divákov, 1,7 % sledovanosť , 6,7% podiel na trhu




Zomrel Andy Griffith






Americký herec Andy Griffith, ktorého preslávili hlavne televízne seriály The Andy Griffith Show a Matlock, zomrel dnes doma v štáte Severná Karolína vo veku 86 rokov.
Informáciu priniesla televízna stanica WITN.
V roku 1995 sa zaskvel na newyorskom Broadwayi v inscenácii Time for Sergeans, za výkon v ktorej získal nomináciu na prestížnu cenu Tony. Pozitívne šokoval na striebornom plátne o dva roky neskôr už ako debutant v snímke svetoznámeho režiséra Eliu Kazana A Face in the Crowd.
V 60. rokoch mu enormne pomohla obľúbenosť televízneho seriálu The Andy Griffith Show.
V 80. a 90. rokoch však exceloval ako predstaviteľ titulnej postavy iného seriálu Matlock, v ktorom stvárnil v rokoch 1986-95 osobitého advokáta.
Laureát Medaily slobody, udeľovanej prezidentom USA, z roku 2005 zanechal rozsiahlu filmografiu, v ktorej možno nájsť nielen množstvo ďalších filmov, ale aj televíznych programov. Andy Griffith stál pred kamerami aj v uplynulých rokoch, už po prekonaní vekovej hranice 80 rokov.



Copyright © TASR 2012

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Novým generálnym riaditeľom verejnoprávneho rumunského rozhlasu sa stal nominant sociálnych demokratov Ovidiu Miculescu, ktorý vo funkcii nahradí odstúpivšieho Andrása Istvána Demetera.
Generálnym riaditeľom verejnoprávnej rumunskej televízie bude liberálmi podporovaný Claudiu Saftoiu.
Oboch kandidátov na vedúce posty elektronických médií schválili dnes v Bukurešti poslanci rumunského parlamentu.
Opozičná Demokraticko-liberálna strana (PDL), ktorej poslanci sa na hlasovaní nezúčastnili, mieni podať podnet na ústavný súd, pretože nemá zastúpenie vo vedení televízie.


Copyright © TASR 2012



Francúzska vláda zvažuje, že rozšíri poplatky za televíziu aj na majiteľov monitorov k počítačom. Informovala o tom francúzska ministerka kultúry Aurélie Filippetti. "Je potrebné rozšíriť poplatok na (počítačové) obrazovky, ak nevlastníte televízor? To je otázka, ktorú si kladieme. Domácnosti by však nemuseli platiť dodatočné poplatky v prípade, že vlastnia televízny prijímač aj počítač," povedala ministerka. Súčasný poplatok sa používa na financovanie verejnoprávnej televízie a rozhlasu.
Podľa marcového prieskumu spoločnosti Global TV viac ako 11 miliónov Francúzov sleduje televíziu prostredníctvom monitorov počítača, tabletu, či smartfónov. Vládny kabinet, na čele ktorého stojí Francois Hollande, sa snaží v tomto roku prostredníctvom zvýšenia daní získať dodatočné prostriedky vo výške 7,5 mld. eur.


Americký televízny moderátor Anderson Cooper sa verejne prihlásil k svojej homosexualite. "Pravda je taká, že som gej, vždy som ním bol a vždy aj budem. Nemôžem byť ani šťastnejší, som tak sám so sebou spokojný a som na to hrdý," napísal 45-ročný moderátor relácie Anderson Cooper 360° v otvorenom liste svojmu dlhoročnému priateľovi, britskému spisovateľovi Andrewovi Sullivanovi, ktorý sa ho na túto tému prednedávnom opýtal.
Cooper v liste taktiež vysvetlil, prečo s týmto oznámením čakal až doteraz. "Pokiaľ novinár vykonáva svoju prácu spravodlivo a čestne, jeho osobný život by nemal byť podstatný. Aj keď som vďaka môjmu zamestnaniu na očiach verejnosti, snažil som sa udržať si určitú úroveň súkromia vo svojom živote. Uvedomil som si však, že tým, že sa k určitým aspektom svojho súkromného života dlhodobo nevyjadrujem, niektorí ľudia mohli nadobudnúť pocit, že niečo skrývam. Niečo, vďaka čomu sa cítim nepohodlne, zahanbene alebo dokonca vystrašene. Ale to nie je pravda," napísal Cooper.
V priebehu niekoľkých hodín po zverejnení spomínaného listu moderátorovi zagratulovali a vyjadrili podporu viaceré známe osobnosti, ako napríklad moderátorka Ellen DeGeneres, ktorá na Twitteri napísala: "Som na teba hrdá." Cooperovi na Twitteri zablahoželal aj herec Neil Patrick Harris: "Dobre si spravil. Si úžasný". Moderátorovi ďalej vyjadrili podporu napríklad aj herec Jesse Tyler Ferguson, kolega zo CNN Don Lemon a herečky Kathy Griffin a Joan Rivers.



Televízia HBO v pondelok schválila nakrúcanie šiestej série úspešného upírskeho seriálu True Blood: Pravá krv (2008). Vzhľadom na výbornú sledovanosť piatej série tieto správy neboli prekvapením, no otázkou ostáva, kto nahradí scenáristu a tvorcu seriálu Alana Balla (Americká krása, 1999; Six Feet Under, 2001 - 2005). Ten totiž už oznámil, že piata séria je jeho poslednou, preto fanúšikov momentálne zaujíma práve to, čo do seriálu prinesie nový scenárista a ako ovplyvní jeho úroveň.
Seriál True Blood: Pravá krv vytvoril Alan Ball na základe knižnej série Pravá krv z pera autorky Charlaine Harris. Je to príbeh servírky Sookie Stackhouse (Anna Paquin) žijúcej v malom mestečku Bon Temps v Louisiane, ktorá dokáže čítať myšlienky ostatných ľudí. Jedného dňa stretne upíra Billa Comptona (Stephen Moyer), ktorý ju priťahuje sčasti práve preto, že do jeho mysle nedokáže preniknúť, a Sookie spolu s ním začne spoznávať svet upírov a ďalších tajomných bytostí. Anna Paquin si za svoj výkon vyslúžila Zlatý glóbus a seriál má dovedna 12 nominácií na Emmy, pričom jednu z nich premenil na sošku. Okrem Paquin a Moyera v ňom hrajú napríklad Alexander Skarsgard, Joe Manganiello, Ryan Kwanten, Sam Trammell, Rutina Wesley, Chris Bauer, Nelsan Ellis, Carrie Preston či Jim Parrack.


©2012, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Poznámka k Stanovisku predstavenstva SSN k odvolaniu riaditeľky RTVS

Poznámka k Stanovisku predstavenstva SSN k 


odvolaniu riaditeľky RTVS


Ako členovi spomínaného orgánu mi nedá nevyjadriť poľutovanie nad tým, že náš syndikát ústami svojho najvyššieho výkonného mechanizmu medzi snemovaním nebol taký principiálny v čase, keď sa zjavne účelovo v NR SR menil zákon v záujme jediného cieľa – odvolať politicky nepohodlného riaditeľa STV.
PhDr. Zdenko Cho- podpredseda Slovenského syndikátu novinárov

Stanovisko Predstavenstva SSN k odvolaniu riaditeľky RTVS


Stanovisko Predstavenstva SSN k


odvolaniu riaditeľky RTVS


Dvadsiateho šiesteho júna 2012 Národná rada Slovenskej republiky na základe údajného porušenia zákona o Rozhlase a televízii Slovenska odvolala generálnu riaditeľku RTVS Miloslavu Zemkovú. Stalo sa tak na základe toho, že neinformovala Radu RTVS o zámere zverejniť výzvu v obchodnej verejnej súťaži. Predseda Rady RTVS Miroslav Kolár, konštatoval, že v tomto prípade nedošlo k porušeniu zákona.
Predstavenstvo Slovenského syndikátu novinárov vyjadruje nad spôsobom odvolania generálnej riaditeľky RTVS Miloslavy Zemkovej znepokojenie. Existuje obava, že podobnými netransparentnými postupmi môže v budúcnosti dochádzať aj k obmedzovaniu objektivity spravodajstva RTVS. Neradi by sme sa opäť dočkali chvíle, keď to, čo je objektívne, bude určovať jedna, v tomto prípade vládnuca, strana.

Predstavenstvo Slovenského syndikátu novinárov

V Bratislave 2. júla 2012

Peter Pavel suší koreň

Peter Pavel suší koreň



Jednotka lepšie, Dvojka výrazne horšie.
Spolu - 13,35 %.
Markíza o chĺpok horšie. TV Doma o chlp lepšie.
JOJ aj JOJ PLUS horšie.
TA 3 horšie.


Jednotka - 10.81 % ;
Dvojka - 2.54 % ;
Markíza - 24.33 % ;
TV DOMA - 6.78% ;
TV JOJ – 20.31 % ;
JOJ PLUS- 5.19 % ;
TA 3 - 1.63 %


2. 7. 2012

RTVS NEWS

RTVS NEWS





Novým riaditeľom Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) by sa mal stať odborník a manažér, ktorý vie, čo má byť úlohou verejnoprávnej televízie a rozhlasu. Pre TASR to dnes uviedol prezident SR Ivan Gašparovič. "K verejnoprávnej službe tejto inštitúcie by mali patriť aj rýchle, kvalitné a objektívne informácie pre občanov o dianí doma a vo svete. Kandidát na takúto riadiacu funkciu by mal dobre poznať televízne a rozhlasové prostredie a mal by byť aj reálnym ekonómom," povedal prezident.
Potrebu zabezpečiť objektívne informácie pre verejnosť spomína aj predseda výboru pre médiá a kultúru Dušan Jarjabek (Smer-SD). Dôležité je podľa neho, aby sa podávanie informácií nemiešalo s ich komentovaním. "Ja nemám nič proti komentárom, ale nesmú sa skrývať podprahovo ako spravodajstvo a majú byť aj jasne označené," vysvetlil.
Osobne by pritom privítal, keby nové vedenie prinieslo zmeny aj do programovej štruktúry. Prekáža mu napríklad, že oba okruhy Slovenskej televízie niekedy vysielajú rovnaký typ programu a divák tak nemá na výber. "Vysielajúca štruktúra by mala byť rozmanitá, spĺňajúca podmienky verejnej služby. Nemalo by to byť len o spravodajstve, ale v prvom rade o kvalite a nepredražovaní programu," zhrnul.
Exminister kultúry Daniel Krajcer (SaS) považuje tému prípadných zmien v kontexte voľby nového generálneho riaditeľa až za druhoradú. Hlavnou otázkou je podľa neho to, či odvolanie doterajšej šéfky RTVS Miloslavy Zemkovej bolo v súlade so zákonom. "Myslím si, že po ekonomickej konsolidácii ďalším krokom, ktorý treba zvážiť, je programová zmena," poznamenal na margo osobných predstáv o zmenách. Poukázal na to, že takýto krok by bol len ťažko realizovateľný v prípade, ak by predchádzajúce vedenie nenapravilo zlý ekonomický stav, v ktorom verejnoprávnu inštitúciu prebralo. Či sa na hlasovaní o šéfke v pléne zúčastní, dnes ešte nevedel povedať.
Poslankyňa SDKÚ-DS Magda Vášáryová od kandidátov očakáva, že zodpovedajú tri otázky. Vyjadriť by sa podľa nej mali, či budú rešpektovať spojenie SRo a STV v rámci RTVS, alebo sa ich budú snažiť rozdeliť. Zodpovedať by mali aj to, ako sa stavajú k avizovanej zmene ponechať financovanie média z takzvaných koncesionárskych poplatkov. "Tretia vec, na ktorú by mal kandidát odpovedať, je to, ako sa bude stavať k tomu, že to je verejnoprávne médium a on bude zvolený jedine a výlučne jednou stranou," doplnila.
Záujemcovia o stoličku šéfa RTVS môžu svoju prihlášku poslať najneskôr 17. júla. Podľa platnej legislatívy môže tento post obsadiť osoba s vysokoškolským vzdelaním druhého stupňa, ktorá má minimálne päťročnú odbornú prax v oblasti riadenia. Prihlásiť sa do súťaže nemôže napríklad poslanec parlamentu, člen vlády alebo funkcionár politickej strany. Súčasťou podávanej prihlášky musí byť aj projekt riadenia a rozvoja RTVS.


Po zlúčení SRo a STV sa vlani do súťaže o post generálneho riaditeľa prihlásilo celkom 19 kandidátov. V súčasnosti sa v súvislosti s obsadením tejto pozície najčastejšie spomínajú ako kandidáti generálny riaditeľ Tlačovej agentúry SR Jaroslav Rezník a bývalý šéf televízie Markíza Václav Mika.



Copyright © TASR 2012

Novým členom Rady RTVS sa stal Martin Kákoš

Novým členom Rady RTVS

sa stal Martin Kákoš




Novým členom Rady Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) sa stal Martin Kákoš (nominant Zväzu autorov a interpretov). V tajnom hlasovaní získal potrebnú nadpolovičnú väčšinu hlasov poslancov prítomných na voľbe.
Kákoš nahradí v Rade RTVS Andreja Miklánka, ktorý v nej vystupoval ako odborník v oblasti televízneho vysielania. Z rady odišiel v septembri 2011 po tom, ako sa stal programovým riaditeľom STV.

Copyright © TASR 2012

Medzinárodný festival Fest Anča


Medzinárodný festival

Fest Anča


Posledný júnový víkend patril v Žiline 5. ročníku medzinárodného festivalu animovaných filmov. Tohtoročný Fest Anča ponúkol viac ako 320 filmov zo 78 krajín sveta. Okrem kultúrneho centra Stanica Žilina-Záriečie sa premietalo aj v Mestskom divadle Žilina a v kinosále Ster Century Cinemas. Na nedeľnom (1. 7.) záverečnom ceremoniáli medzinárodná porota vyhlásila víťazov jednotlivých kategórií a dodatočne udelila aj tri čestné uznania. TASR informoval PR manažér festivalu Marian Tar.
Hlavnú cenu Anča Award udelila medzinárodná porota poľskému animovanému filmu Marty Pajek Snová šnúra (Snępowina). Anča Student Award udelili porotcovia študentskému animovanému filmu O rôznych druhoch papiera (De riz ou d'Armenie) režisérskeho tímu Samy Barras, Romain Blondelle, Héléne Marchal a Céline Seillé z Francúzska. Odborná porota sa zároveň rozhodla udeliť čestné uznania krátkemu animovanému filmu Ach, Willy (Oh Willy) v réžii Emmy De Swaef a Marca Jamesa Roelsa z Belgicka a filmu Veľký dom (Surr maja) režiséra Kristjana Holma z Estónska.
Ocenenie Anča Music Video Award udelili porotcovia animovanému videoklipu Kôpka (Mound) režisérky Allison Schulnik z USA. Na záverečnom odovzdávaní cien o filme povedali: "Snúbenie sa hudby s obrazom vytvára hypnotický zážitok. Film je dôkazom, že Alison majstrovsky ovláda svoje remeslo a nie je len obyčajným predvádzaním technických zručností."
Okrem filmov festival ponúkol návštevníkom viacero sprievodných podujatí a prednášok, ktoré sa týkali najmä animácií, počítačových hier či kultových slovenských večerníčkov. "V rámci workshopov dostali návštevníci jedinečnú možnosť zoznámiť sa so 16 a 35-mm filmovou surovinou, naučiť sa strihať a svojím kúskom tak prispieť k jedinečnému festivalovému filmu, ktorý bol počas sobotného (30. 6.) večera premietaný priamo na budovu Stanice," dodal Marian Tar.
Copyright © TASR 2012

SLOVAK MEDIA NEWS


SLOVAK MEDIA NEWS




Väčšina bratislavských mestských častí zatiaľ nebude využívať služby novovzniknutej Západoslovenskej televízie (ZSTV). Dôvodom sú chýbajúce financie, ale aj preferovanie vlastných lokálnych televízií.
Západoslovenská televízia na tlačovej konferencii 18. júna deklarovala záujem zabezpečovať pre mestské časti reportáže, diskusné relácie, príp. aj záznamy z rokovaní miestnych zastupiteľstiev. Spravodajské príspevky chce využiť nielen v rámci svojho spravodajského bloku z hlavného mesta, ale aj na propagáciu jednotlivých kultúrnych udalostí, ktoré sa dejú v mestskej časti. "Chceme tak ponúknuť aj bratislavským mestským častiam možnosť zapojiť sa do informačnej databázy kultúrnych a spoločenských udalostí na západnom Slovensku," uviedol riaditeľ Západoslovenskej televízie Peter Chmela.
Až na výnimky takéto platené služby si bratislavské mestské časti objednať nechystajú. V prípade Lamača, Devína či Karlovej Vsi sú to ekonomické dôvody. "Mestská časť nemá vo svojom rozpočte na tento účel žiadne finančné prostriedky a preto nemôže využívať služby televízie," napísal v stanovisku pre TASR prednosta Miestneho úradu v Karlovej Vsi Rastislav Velček. "Keďže sme v nútenej správe, takéto ponuky zdvorilo odmietam," povedala Ľubica Kolková, starostka Devína.
O platené služby ZSTV nemajú záujem ani mestské časti, ktoré už využívajú svoje lokálne televízie – Devínska Nová Ves, Ružinov, alebo Dúbravka. Ponuku ZSTV odmietla aj mestská časť Rača. "Momentálne si u ZSTV neplánujeme objednať platenú výrobu spravodajských šotov či prenosov zo zastupiteľstva. Spravodajský magazín o Rači totiž raz do týždňa vysielame v TV Bratislava," uviedol pre TASR hovorca mestskej časti Bratislava-Rača Jaroslav Hinšt.
Spoluprácu len na báze informovania o podujatiach či aktuálnych témach zatiaľ preferuje Petržalka. Rusovce podľa slov prednostky miestneho úradu Oľgy Gáfrikovej hľadajú možnosť spolupráce s televíziou, keďže Západoslovenská televízia sídli v tejto mestskej časti. "Výrobu spravodajských šotov, príp. záznamov z rokovania zastupiteľstiev ale dohodnutú nemáme."
Jedinou mestskou časťou, ktorá otvorene deklarovala záujem o takéto platené služby Západoslovenskej televízie, je mestská časť Nové Mesto. Predbežná dohoda znie, že ZSTV zabezpečí osem spravodajských šotov mesačne, za čo mestská časť zaplatí mesačný paušál 500 eur. O využití podobných služieb uvažuje aj samospráva v Starom Meste a Vajnoroch. "Predstavitelia televízie nás kontaktovali už vo februári, po štarte televízie sa zintenzívnili naše stretnutia. Uvažujeme o tom, že by sme do toho išli," povedal pre TASR ekonomický poradca starostu Vajnôr Mário Schwab.
Podľa slov riaditeľa Západoslovenskej televízie Petra Chmelu chce televízia mapovať udalosti z bratislavských mestských častí aj keď sa s príslušnou mestskou časťou nedohodne na dodaní služieb. "V našom spravodajstve chceme ponúknuť kvalitný spravodajský materiál z celého západného Slovenska, teda aj z bratislavských mestských častí." Podľa jeho slov má v tomto smere priniesť televízia to, čo sa vo vysielaní celoplošných médií neobjaví. Televízia rokuje o spolupráci aj s Bratislavským a Trnavským samosprávnym krajom.



Copyright © TASR 2012

Stanovisko ministra kultúry M. Maďariča k rozhovoru M. Zemkovej

Stanovisko ministra kultúry M.

Maďariča k rozhovoru M. Zemkovej


      Bývalá generálna riaditeľka RTVS M. Zemková nehovorí pravdu, keď v dnešnom rozhovore pre denník SME tvrdí, že som jej na stretnutí povedal, že Smer chce obsadiť RTVS svojimi ľuďmi. Naopak, bola to bývalá GR RTVS Zemková, ktorá mi na tomto stretnutí v apríli naznačovala možnosť navrhnúť si ľudí do manažmentu RTVS po tom, čo ona odvolá niektorých súčasných členov vedenia RTVS.
Je teda pravdou, že na stretnutí s bývalou GR RTVS sme hovorili aj o personálnych otázkach v RTVS. Túto tému však otvorila sama Zemková, keď ma hneď na úvod iniciatívne informovala, že bývalá koalícia pripravovala jej odvolanie. Následne ma informovala, že sama mieni odvolať z funkcií viacerých členov svojho manažmentu a súčasne mi naznačila, že na ich obsadenie môžem mať vplyv. Takéto niečo som zásadne odmietol. Je poľutovaniahodné, že jednostranná interpretácia rozhovoru medzi štyrmi očami slúži M. Zemkovej na odvádzanie pozornosti od podstaty a faktického dôvodu jej odvolania z funkcie.

Informácie poskytol Jozef Bednár, hovorca ministra kultúry.

Slabé

Slabé


1. 7. 2012

RTVS NEWS

RTVS NEWS











Letná vysielacia štruktúra rozhlasových programových služieb Rozhlasu a televízie Slovenska sa bude niesť v znamení hudobných festivalov, zábavy a športu. Vysielanie na Rádiu Regina, Rádiu_FM a Rádiu Devín bude venované nielen populárnej a vážnej hudbe a folklóru, ale aj filmu a literatúre. Letná olympiáda v Londýne bude mať svoje miesto na Rádiu Slovensko.



Prinášame programové dominanty letného vysielania:



Rádio Slovensko počas letných prázdnin predstaví prírodné, historické a kultúrne bohatstvo našej krajiny v rámci seriálov, ktoré sú nielen zvukovým miestopisom, ale aj tipmi pre poslucháčov na dovolenku doma, na Slovensku. V pondelok sa v cykle K prameňom vydáme po prúde slovenských riek Váh, Nitra, Hron, Ipeľ, Slaná, Hornád a ďalších. V utorok si posvietime na Slovenské moria a budeme na vlnách našich priehrad a nádrží Duchonka, Oravská priehrada, Liptovská Mara a Zelená voda. V stredu prídu na rad Náučné chodníky plné tipov na objavovanie zaujímavostí Slovenska - prevedieme vás náučnými chodníkmi K mokradiam Turca, Juráňová dolina, Smolenický kras, Sitno, Kráľova studňa, Partizánsky náučný chodník Zlatno - Skýcov a ďalšie. Vo štvrtok sa budeme venovať európskemu roku aktívneho starnutia a sprevádzať poslucháčov po európskych hlavných mestách kultúry. V piatok sa vyberieme po stopách našich zrúcanín, šľachtických sídel a parkov v cykle Múry a veže.


Rádio Regina pripravilo pre priaznivcov folklórnej hudby počas leta pestrý program vrátane priamych prenosov z najväčších folklórnych festivalov na Slovensku. Folklórne leto s Rádiom Regina - to je 36 folklórnych festivalov. Každú sobotu od 10.00 do 11.00 hod. budeme objavovať nové turistické trasy. Od 11. júla každú stredu od 21.00 hod. budú na programe Veľké mená anglickej klasiky ako William Shakespeare, Charles Dickens, Oscar Wilde, John Galsworthy, Charlotte Brontëová. Každý utorok o 20.00 hod. otvorí Tomáš Boroš brány klasickej hudby dokorán v relácii Malá veľká hudba. Od 11.júla každú stredu o 17.30 uvedieme Závislosti -dramatizovaný päťdielny cyklus skutočných príbehov ľudí, päť rôznych osudov, päť rôznych druhov závislostí.


Rádio Devín, bezpečný prístav pre náročného poslucháča, pripravilo na toto leto bohatú nádielku premiérových programov i niekoľkých klenotov z rozhlasového archívu. V pestrej letnej ponuke Rádia Devín nebude chýbať vážna hudba, literatúra či hraný dokument.


Rádio_FM žije letom. Každý týždeň počas prázdnin bude v rannej šou Ráno na eFeMku VIP hudobný moderátor. V pondelok a piatok tak budú poslucháči počuť okrem Dominiky a Ega napríklad raperov Lyrika a Beneho, Slivku a Miloša z obľúbenej kapely Puding Pani Elvisovej, hudobníka Maroša Hečka, Štefana Kraľoviča z The Uniques, alebo vtipného lídra Billy Barman Juraja Podmanického. Aj v dennom vysielaní dominuje slnko, leto a hudba. Rádio_FM je festivalové rádio s novou letnou imidžovou kampaňou a televíznym spotom „Festivalové Rádio_FM“. Podčiarkuje tým svoju prítomnosť na viac ako dvadsiatich hudobných a filmových festivaloch po celom Slovensku i v okolitých krajinách. Určite si nenechajte ujsť najväčší slovenský festival Pohoda, z ktorého Rádio_FM ako jediné slovenské rádio ponúkne takmer dva dni nepretržitého živého vysielania, koncertov a exkluzívnych rozhovorov.


Radio Slovakia International pripravilo od 2. júla týždeň Slovákov žijúcich v zahraničí a 5. júla otvorí Rok Cyrila a Metoda. V letnej programovej štruktúre ponúkne aj cyklus Slováci pod olympijskými kruhmi a pokračovanie súťažného cyklu Historické hotely Slovenska. Chýbať nebudú ani rubriky Leto v múzeu a Leto s knihou.



NEDEĽNÉ REZNE

NEDEĽNÉ REZNE





 
Diskusia O 5 minút 12 s moderátorkou Martou Jančkárovou   na Jednotke sa bude venovať témam : ďalší vývoj v EÚ/eurozóne v kontexte výsledkov summitu EÚ  - priority ozdravovania verejných financií v SR  a,rokovanie maďarského parlamentného výboru v Komárne.
Hosťami budú predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) a  predseda strany Most-Híd a poslanec NR SR Béla Bugár.