18. 8. 2012

Reklamná pauza, teraz sa môžete...

Reklamná pauza, teraz sa môžete...

RTVS NEWS

RTVS NEWS




Slovenská verejnoprávna RTVS získala práva na futbalovú Ligu majstrov a Európsku ligu na roky 2012 až 2015. Oznámila to v piatok Európska futbalová únia UEFA. Fanúšikovia budú môcť v stredu od 20.45 na Jednotke sledovať priamy prenos z vybraného zápasu najprestížnejšej európskej klubovej súťaže. Na Dvojke večer uvidia zostrih najzaujímavejších momentov zo všetkých duelov. Vo štvrtok bude na druhom kanáli RTVS jeden priamy prenos z Európskej ligy, následne uvidia diváci highlighty z ďalších stretnutí. Na tie získala právo spoločnosť NOVA, ktorá ich bude môcť šíriť prostredníctvom kanálu NOVA Sport na Slovensku aj v Čechách.



Copyright © TASR 2012

17. 8. 2012

MEDIA NEWS


 MEDIA NEWS


Nový ročník najvyššej španielskej futbalovej súťaže sa môže začať, televízne spoločnosti Canal+ a Mediapro sa dohodli na rozdelení vysielacích práv, ktoré by malo uspokojiť aj požiadavky menej bohatých klubov. Rokovania sa konali pod záštitou štátneho tajomníka pre šport Miguela Cardenala. Obe strany si na tri roky dopredu dohodli presný počet prenosov Primera División. Mediapro podľa nej každý týždeň odvysiela priamy prenos jedného zápasu na neplatenom kanáli a bude kontrolovať aj zahraničné práva. "Dohoda ponúka prijateľný model španielskej ligy v rámci súčasného stavu, ako aj platformu pre stabilnú budúcnosť v sezónach 2012/13, 2013/14 a 2014/15. Garantom dodržiavania dohody oboma operátormi je profesionálna futbalová liga LFP," uviedla spoločnosť Mediapro.
Vymedzenie vzťahu medzi operátormi žiadala skupina trinástich klubov Primera División pod hrozbou odkladu začiatku sezóny. Prvé zápasy úvodného kola sa teda budú hrať podľa plánu v sobotu 18. augusta.

©2012, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Osem podozrivých v prípade vraždy troch fotografov a priateľky jedného z nich zatkla mexická polícia. Oznámili to miestni predstavitelia.
Všetci zadržaní sú údajne členmi gangu Nová generácia, ktorá je spojencom vplyvného kartelu Sinaloa. Kartel vedie Joaquin Guzmán, prezývaný "El Chapo" (Krpec). Guzmán je po smrti Usámu bin Ládina najhľadanejším človekom na svete a podľa časopisu Forbes 55. najmocnejší muž planéty. Podľa hlavného prokurátora mexického štátu Veracruz sú zadržaní podozriví aj z ďalších zločinov.
Rozrezané pozostatky troch fotografov a priateľky jedného z nich našli 3. mája v kanáloch v odpadkových vreciach.
Podozrivého Juana Carlosa Hernandéza Pulida minulý týždeň zadržali s dokladmi jedného zo zavraždených. Políciu doviedol k ďalším podozrivým.
Sinaloa v súčasnosti bojuje s kartelom Zetas o nadvládu nad prístavným mestom Veracruz.


Muhammad Mursí

Dvaja egyptskí novinári budú čeliť obvineniam z urážky islamistického prezidenta Muhammada Mursího. Dnes o tom informovala agentúra DPA s odvolaním sa na egyptské médiá.
Moderátor televíznej talkshow Taufik Okaša, kritik Mursího Moslimského bratstva, čelí obvineniam pre svoje výroky, že prezident môže byť zabitý.
Okašova súkromná televízia al-Faraín dostala zákaz vysielať po jeho tvrdení, že Moslimské bratstvo mohlo byť zodpovedné za nedávne útoky ozbrojencov na Sinajskom polostrove, pri ktorých prišlo o život 16 egyptských vojakov.
Okaša varoval Mursího, aby sa nezúčastňoval pohrebu vojakov, pretože by to preňho nemuselo byť bezpečné. Jeho súd sa začína 1. septembra.
Isláma Afifího, šéfredaktora liberálnych novín al-Destúr, obžalovali za publikovanie "nepravdivých správ a fám, ktoré urážali prezidenta". Súd sa s ním začne 23. augusta.
Súdy s dvoma novinármi sú prvými odvtedy, ako sa Mursí v júni ujal moci. Egyptskí prodemokratickí aktivisti tvrdia, že Moslimské bratstvo hľadá spôsoby, ako potlačiť slobodu prejavu.
Začiatkom mesiaca vymenovali za ministra informácií, zodpovedného za verejný rozhlas a televíziu, člena Moslimského bratstva Saláha Abdala Maksúda.
Copyright © TASR 2012

SLOVAK MEDIA LAW NEWS


SLOVAK MEDIA LAW NEWS





Programy alebo iné zložky programovej služby nevhodné pre vekovú skupinu maloletých do 15 rokov sa majú od 1. januára 2013 radiť do vysielania až medzi 20. h a 6. h. V novele zákona o vysielaní a retransmisii to navrhuje poslankyňa NR SR Jana Žitňanská (nezaradená). Parlament sa jej iniciatívou bude zaoberať na septembrovej schôdzi.
Súčasná právna úprava hovorí, že "programy alebo iné zložky programovej služby, ktoré by mohli ohroziť fyzický, psychický alebo morálny vývin maloletých alebo narušiť ich duševné zdravie a emocionálny stav, sa nesmú vysielať v čase od 6.00 do 22.00 h". Žitňanská okrem termínov pre kategóriu "nevhodné do 15 rokov" určuje aj termíny pre programy nevhodné do 18 rokov. Tie sa môžu podľa jej návrhu vysielať až po 22. hodine.
Žitňanská v dôvodovej správe pripomína, že tzv. druhá časová opona pre vysielanie programov klasifikovaných podľa jednotného systému označovania ako nevhodné pre vekovú skupinu maloletých do 15 rokov fungovala už v minulosti. "Ako vyplýva z prieskumu názorov verejnosti SR na aplikáciu symbolov označujúcich televízne programy pre rôzne vekové kategórie detí a mládeže, ktorý v novembri 2003 uskutočnil odbor mediálneho výskumu SRo, potreba druhej časovej opony bola pozitívne vnímaná aj širokou verejnosťou," argumentuje Žitňanská.
Podľa jej slov sa počas svojho skoro trojročného fungovania druhá časová opona ukázala ako vysoko efektívny nástroj ochrany maloletých pred nežiaducimi obsahmi v televíznom a rozhlasovom vysielaní. "Pri jej zavedení sa vychádza z predpokladu, že pre rodiča maloletého do 15 rokov je väčšinou z pracovných dôvodov problematické regulovať sledovanie televízie a rozhlasu v čase od 6. do 20. h. Je nepopierateľné, že práve v tomto časovom období je vysoká sledovanosť vysielania televíznej a rozhlasovej programovej služby maloletými do 15 rokov," tvrdí poslankyňa.
Člen Výboru NR SR pre kultúru a médiá Miroslav Číž (Smer-SD) pre TASR reagoval, že sa o Žitňanskej návrhu dá uvažovať a vládny Smer-SD sa nim bude seriózne zaoberať. Podľa jeho slov by politici mohli takto formálne demonštrovať, že chcú deti chrániť .

 Copyright © TASR 2012

VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA

 "Ak pracujete tvrdo, môžete trochu kradnúť, no nesprávajte sa ako banditi."
Šivpal Singh Jadav ,minister výstavby indického štátu  Uttarpradéš úradníkom

" A keď čítam, aké sumy idú na zlaté padáky, tak si len pomyslím, ako veľmi by pomohli v športe. Napríklad na zaplatenie trénerov mládeže ."
Jozef Lohyňa, majster sveta vo voľnom štýle, bronzový z OH 1988
 

"Ak je to naozaj len prieskum trhu, nerozumiem, prečo ma parlament odvolal. Keby aj súťaž mala víťaza, došlo by len k uzavretiu zmluvy o budúcej zmluve a tá nemá finančné plnenie. Vyžiadam si oficiálne stanovisko, toto je prinajmenšom zvláštne."
Miloslava Zemková


MEDIA NEWS


MEDIA NEWS




Británia neumožní zakladateľovi webovej stránky WikiLeaks Julianovi Assangeovi bezpečný odchod z krajiny a je odhodlaná vydať ho do Švédska. Uviedol to dnes britský minister zahraničných vecí William Hague.
Rozhodnutie Ekvádoru udeliť Assangeovi politický azyl by nemalo byť využité ako spôsob, ako unikne riadnemu právnemu procesu, zdôraznil minister. Povedal tiež, že nehrozí zásah polície na ekvádorskom veľvyslanectve v Londýne, kde sa Assange ukrýva už dva mesiace.
"Neumožníme pánovi Assangeovi bezpečný odchod zo Spojeného kráľovstva. Neexistuje ani žiaden právny základ na to, aby sme to urobili," povedal Hague na tlačovej konferencii. "Spojené kráľovstvo neuznáva princíp diplomatického azylu.
Hague konštatoval, že Švédsko žiada o vydanie Assangea na výsluch pre obvinenia zo "závažných sexuálnych deliktov". Prípad podľa neho nemá nič spoločné s aktivitami stránky WikiLeaks ani želaním niektorých amerických činiteľov súdiť ho pre zverejnenie tajných diplomatických dokumentov.
Šéf britskej diplomacie dodal, že spor okolo Assangea by mohol pokračovať ešte dlho.



Zakladateľ internetovej stránky WikiLeaks Julian Assange v nedeľu 19. augusta osobne poskytne vyhlásenie pred ekvádorským veľvyslanectvom v Londýne. Informoval o tom dnes hovorca WikiLeaks. Nie je však jasné, či Assange bude riskovať zatknutie a objaví sa pred budovou ambasády.

Austrálčan sa ukrýva na ekvádorskom veľvyslanectve a vyhýba sa tak vydaniu z Británie do Švédska, kde ho chcú vypočúvať v súvislosti s obvinením, že sa v škandinávskej krajine dopustil sexuálnych trestných činov. Assange sa zároveň obáva, že Švédsko by ho vydalo do Spojených štátov, ktoré rozhneval zverejnením ich tajných diplomatických depeší na webovej stránke WikiLeaks. Assange sa podľa svojich slov tiež obáva, že v USA by bol ohrozený jeho život.
"Julian Assange dá osobné vyhlásenie pred ekvádorským veľvyslanectvom v nedeľu o 14.00 h miestneho času (15.00 h SELČ)," uviedla webová stránka WikiLeaks v odkaze na sociálnej sieti Twitter. "Bude to od marca jeho prvé verejné vstúpenie," uvádzalo sa ďalej v odkaze.
Hovorca WikiLeaks Kristinn Hrafnsson odmietol poskytnúť ďalšie podrobnosti a neuviedol ani to, či sa Assange objaví v okne veľvyslanectva alebo na chodníku.
"Z bezpečnostných dôvodov nemôžem ísť teraz do podrobností," dodal hovorca.
Assangea takmer určite zatknú, keď opustí budovu ekvádorského veľvyslanectva, kde sa skrýva približne dva mesiace.
Ekvádor udelil Assangeovi politický azyl aj napriek tomu, že Británia ho chce vydať do Švédska.
Británia dnes zareagovala, že neumožní Assangeovi bezpečný odchod z krajiny a je odhodlaná vydať ho do Švédska. Uviedol to dnes britský minister zahraničných vecí William Hague.
"Nás nikto nezastraší!" napísal dnes na Twitteri ekvádorský prezident Rafael Correa. Ekvádor totiž odmieta hrozbu, že britské sily možno vtrhnú na ambasádu v luxusnej štvrti Londýna.

Túto možnosť však poprel šéf britskej diplomacie Hague. Zdôraznil, že nehrozí zásah polície na ekvádorskom veľvyslanectve v Londýne.








Štvorčlenný štáb prvého programu nemeckej verejnoprávnej televízie ARD, jeho šofér a istý aktivista sa v čínskom závode na výrobu priemyselných chemikálií, kde nakrúcal reportáž o znečistení životného prostredia, ocitol na deväť hodín v pozícii rukojemníkov.
Spravodajkyňu ARD v Pekingu Christine Aldehardtovú a jej kolegov vyslobodili z továrenskej jedálne až príslušníci jednotky osobitného určenia, kým tamojší robotníci na dvore skandovali "smrť zahraničným špiónom".
Televízny štáb zajali príslušníci bezpečnostnej služby.
Do jedálne, v ktorej zadržiavali rukojemníkov, vtrhli v priebehu deviatich hodín raz aj zamestnanci, ktorí štábu odobrali kazety s tým, že v závode prevádzali priemyselnú špionáž.
K incidentu, o ktorom dnes informovala agentúra AP, došlo v sobotu v továrni vzdialenej asi dve hodiny cesty od čínskeho mesta Čeng-čou, metropoly provincie Che-nan.

 

Copyright © TASR 2012


16. 8. 2012

PRIESKUM MEDIAN SK

PRIESKUM MEDIAN SK






Najčítanejším denníkom v prvom polroku 2012 bol Nový čas. Každý deň si ho vyhľadal takmer každý piaty Slovák (19 percent). Oproti predchádzajúcemu polroku (4. kvartál roku 2011 a 1. kvartál roku 2012) to znamená pre Nový čas pokles zhruba o jedno percento. Vyplýva to z prieskumu spoločnosti MEDIAN SK, ktorá v dňoch 9.9. až 24.6. položila 4245 respondentom otázku, či čítali posledné číslo niektorého periodika.
Sedem percent respondentov si každý deň vyhľadá denníky SME a Plus jeden deň. Nasledovala Pravda so šiestimi percentami pravidelných čitateľov a denníky Šport a Korzár, ktoré si prečítajú každý deň zhruba štyri percentá Slovákov. Rebríček denníkov uzatvárajú denníky Hospodárske noviny a Uj Szó, ktorých posledné číslo videli približne tri percentá oslovených respondentov.
Celková čítanosť celoštátnych denníkov v porovnaní s predchádzajúcim obdobím klesla o jeden percentuálny bod na úroveň 36 percent populácie. Aspoň raz za dva týždne si pritom niektorý denník prečíta 77 percent populácie.

Copyright © TASR 2012

RTVS NEWS

RTVS NEWS







Finálový koncert 28. ročníka pesničkovej súťaže Košický zlatý poklad sa uskutoční 20. októbra 2012 a v priamom prenose ho odvysielajú Rádio Slovensko a Rádio Regina. Do uzávierky súťaže (31. júla 2012) bolo prihlásených 216 doposiaľ mediálne nezverejnených piesní.
V štúdiu Rozhlasu a televízie Slovenska v Košiciach sa 14. a 15. augusta uskutočnil výber semifinálových piesní. Tie odznejú v priebehu septembra na Rádiu Slovensko v predpremiére. Finálová dvanástka piesní vzíde z sms hlasovania poslucháčov, ktorí rozhodnú o prvej šestici skladieb a z výberu druhej šestice piesní na základe rozhodnutia osobností slovenskej populárnej hudby – Petra Nagya, Beáty Dubasovej, Vaša Patejdla a ďalších.
Výberová komisia, v ktorej okrem hudobných redaktorov Rádia Regina pracovali aj Igor Timko a Zoltán Sallai zo skupiny No Name; spevák, skladateľ a textár Andy Ďurica, spevák Tomáš Buranovský a gitarista skupiny Nocadeň Robo Kopina vybrala z počtu 216 prihlásených 24 semifinálových piesní.
„Je skvelé, že hudobníci na Slovensku pracujú a tvoria, no ešte viac ma teší, že opäť poslali vo veľkom počte svoje piesne do tejto súťaže. Cením si to, lebo viem, koľko energie sa za každou prihlásenou skladbou skrýva. Sám som zvedavý na to, ktoré zo semifinálových piesní postúpia do finále a už teraz sa teším na stretnutie s ich protagonistami,“ povedal riaditeľ súťaže Juraj Hidvéghy.



Autori a interpreti víťazných skladieb si odnesú tieto finančné ceny:

1. miesto 450 eur

2. miesto 300 eur

3. miesto 150 eur



Absolútny víťaz získa i videoklip k víťaznej skladbe a priestor na nahrávanie ďalších skladieb v nahrávacom štúdiu Rozhlasu a televízie Slovenska v Košiciach.
Viac informácií o súťaži nájdete na internetových stránkach www.rozhlas.sk/kzp, www.rtvs.sk .

Aktuálny ročník súťaže Košický zlatý poklad vyhlásilo Štúdio Rozhlasu a televízie Slovenska Košice 24. mája 2012 Táto jedinečná súťaž už od roku 1980 ponúka priestor na prezentáciu a propagáciu mladým talentovaným autorom a interpretom pôvodnej slovenskej populárnej hudby. Jej pridanou hodnotou je fakt, že mnohé zo súťažných piesní sa pravidelne a dlhodobo objavujú vo vysielaní rozhlasových programových služieb RTVS a vďaka tomu je pre súťažiacich stále veľmi atraktívna.

Iron Sky

Iron Sky



15. 8. 2012

MEDIA NEWS


MEDIA NEWS


Americký plavec Ryan Lochte prijal ponuku na účinkovanie v tínedžerskom seriáli 90210: Nová generácia (2008). V utorok o tom informovala televízia CW. Dvadsaťosemročný rodák z Rochestru v štáte New York si v epizóde, ktorú odvysielajú 29. októbra, zahrá sám seba. Podľa webovej stránky magazínu People je to však krok iným smerom, ako sa od športovca očakával, keďže vyjadril svoj záujem predstaviť sa v nejakej reality šou, ako napríklad Dancing with the Stars.
"Keď sme sa dozvedeli, že Ryan Lochte bude v meste a mohol by sa objaviť v 90210, cítili sme sa akoby sme vyhrali zlatú medailu," vyjadrili sa v spoločnom vyhlásení pre médiá výkonné producentky šou Patti Carr a Lara Olsen. "Želáme si len, aby sa v tej epizóde surfovalo, aby sme (Ryana, pozn. red.) mohli dostať do vody," doplnili s tým, že päťnásobný medailista z londýnskej olympiády si však zaslúži trochu oddychu na súši. Lochte sa tak v seriáli zrejme neukáže v bazéne. Podľa People by sa mal objaviť v rezorte, kam pôjdu utužovať svoj vzťah seriálové postavy Naomi Clark (AnnaLynne McCord) a Max Miller (Josh Zuckerman).
Ryan Lochte, ktorý v Londýne štartoval v šiestich plaveckých disciplínach, ovenčil svoju tretiu účasť na olympijských hrách dvoma zlatými, dvoma striebornými a jednou bronzovou medailou. Na svojom konte má aj ďalšie tri zlaté, jednu striebornú a dve bronzové olympijské medaily z Atén 2004 a Pekingu 2008.
 
©2012, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Odchádzajúci riaditeľ BBC Mark Thompson, ktorý sa vyjadril, že opustí britskú spravodajskú stanicu po skončení londýnskej olympiády, nebude dlho nezamestnaným. Spoločnosť The New York Times Company v utorok informovala, že Thompson (55) sa v novembri stane jej novým prezidentom a generálnym riaditeľom. Bude viesť jej "digitálnu a globálnu expanziu".
Thompson je známy ako človek, ktorý viedol digitálnu transformáciu BBC a vytvoril nové zdroje príjmov, keď rozšíril pôsobenie BBC do celého sveta. Keď britská vláda obmedzila v posledných rokoch dotácie, zaviedol prísne škrty.
"Naša rada prišla k záveru, že Markove skúsenosti a dosiahnuté úspechy v BBC z neho robia ideálneho kandidáta, ktorý by mal viesť spoločnosť Times čase, keď sa sústreďujeme na rozšírenie podnikania prostredníctvom digitálnej a globálnej expanzie," povedal Arthur Sulzberger, predseda správnej rady The New York Times Company.
Firma ohlásila v druhom štvrťroku stratu 88 miliónov dolárov, hoci jej predplatiteľská digitálna služba rýchlo rastie a v súčasnosti má cez 500.000 predplatiteľov.

Copyright © TASR 2012

MK SR a RTVS NEWS



MK SR a RTVS NEWS


Ministerstvo kultúry by budúci rok malo hospodáriť s takmer 242 miliónmi eur. To je navýšenie jeho rozpočtu oproti súčasnosti o 60,7 miliónov eur, teda o 33,5 percent. V tejto sume je však stále zahrnutý transfer pre Rozhlas a televíziu Slovenska (RTVS) pre plánované zrušenie tzv. koncesionárskych poplatkov. Uvádza sa to v návrhu rozpočtu verejnej správy na roky 2013 až 2015, ktorú dnes na svojej internetovej stránke uverejnilo ministerstvo financií.
Predchádzajúca vláda odsúhlasila zánik koncesií od roku 2013 s tým, že verejnoprávne médium má mať zo štátneho rozpočtu garantovaných na svoj chod minimálne 90 miliónov eur. Kabinet Roberta Fica sa rozhodol platenie koncesií ponechať aj naďalej. Novela zákona o tzv. koncesionárskych poplatkoch by sa mala dostať na niektoré z najbližších rokovaní vlády.
V roku 2013 je na grantový systém rezortu rozpočtovaných 10,6 miliónov eur. V porovnaní so schváleným rozpočtom roku 2012 sú výdavky na financovanie tzv. neštátnej kultúry najmä prostredníctvom inštitúcií tretieho sektora nižšie o polovicu. Ide o dotačný systém na podporu projektov z oblasti divadelného, výtvarného, tanečného, hudobného, literárneho umenia a na obnovu národných kultúrnych pamiatok.
Minister kultúry SR Marek Maďarič bude ešte hovoriť so šéfom rezortu financií Petrom Kažimírom o navýšení rozpočtu pre svoje ministerstvo. Určite chce navýšiť grantový systém ministerstva, prioritné aktivity rezortných inštitúcií a kapitálové výdavky. Do nich spadá napríklad rekonštrukcia Slovenskej národnej galérie (SNG). Na tento účel je potrebných na budúci rok ďalších 10 miliónov eur. Maďarič predpokladá, že by s touto sumou nemal byť problém. "Toto je aj po debate s ministrom financií akceptované ako veľmi dôležitá investícia," poznamenal. Podľa neho je však kapitálové výdavky potrebné navýšiť, keďže v havarijnom stave sú tiež iné budovy, ktoré spadajú pod MK. Ako dodal, zároveň treba počítať s ďalšími situáciami, ktoré vzniknú ad hoc.

Copyright © TASR 2012

Rozpočtovanie príjmov a výdavkov ostatných subjektov verejnej správy

Rozpočtovanie príjmov a výdavkov ostatných


subjektov verejnej správy



Prieskum Median


Prieskum  Median



Najpočúvanejším rádiom na Slovensku je podľa prieskumu spoločnosti Median v parametri "počúval minulý týždeň" Rádio Expres s počúvanosťou 31,3 percenta, čo predstavuje 1 413 000 poslucháčov. Pre agentúru SITA to uviedla Linda Kleinertová zo spoločnosti Median. Nasleduje Rádio Slovensko s 26,3 percenta a 1 189 000 poslucháčmi, na treťom mieste je Fun rádio s počúvanosťou 23 percent a s počtom poslucháčov 1 037 000. So 17,4 percenta nasledujú Jemné melódie a Rádio Europa 2 (16,2 %). Na šiestom mieste sa nachádza Rádio Regina, ktoré dosiahlo 11,4 percenta a poradie uzatvára Rádio Viva s 9,5 percenta. Rozhlasová sieť Radionet total dosiahla počúvanosť 14,3 percenta, čo predstavuje 646 000 poslucháčov. Celková počúvanosť rádií v parametri "počúval minulý týždeň" je 91,2 percenta, čo sú 4 117 000 poslucháčov vo veku 14 až 79 rokov.
V parametri podiel na trhu dosiahlo v máji až júli Rádio Expres 22,4 percentný podiel na trhu, Rádio Slovensko 19,6 percentný podiel a 11,7 percentný podiel na trhu má Fun rádio. Na štvrtom mieste sa umiestnilo Rádio Europa 2 (9,4 percentný podiel na trhu) a na piatom mieste sú Jemné melódie s 8,5 percenta. Šieste miesto obsadilo Rádio Regina s podielom sedem percent a siedme je Rádio Viva so šiestimi percentami. Rozhlasová sieť Radionet total dosiahla 6,3 percentný podiel na trhu. Ostatné rozhlasové stanice držia podiel 9,1 percenta z trhu.

Spoločnosť MEDIAN SK realizuje kontinuálny prieskum RÁDIÁ od apríla 2009. Výsledky zbierali od 30. apríla do 22. júla. Prieskum bol realizovaný na vzorke 3 604 respondentov, občanov Slovenskej republiky vo veku 14 - 79 rokov. Prieskum Rádiá je zameraný na rozhlasové stanice, ktorých v sledovanom období monitorovali 45.


©2012, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

HOVORCA ROKA 2012

HOVORCA ROKA 2012


Nielen novinári, ale aj široká verejnosť môžu od dnešného dňa hlasovať za najlepšieho hovorcu roka. Ľudia si môžu na webe mojhovorca.sk vyberať z viac ako 130 kandidátov až do 15. septembra, pričom posielať hlasy svojim favoritom môžu raz za 24 hodín. Meno víťaza bude známe 21. septembra.
Tento rok súťaž poznačili aj predčasné parlamentné voľby, ktoré sa konali 10. marca. V dôsledku výmeny vládneho kabinetu došlo aj k personálnym zmenám na tlačových a informačných oddeleniach štátnych inštitúcií. Nominovaní v štátnom sektore sú preto pôvodní aj noví hovorcovia. "Hlasovanie verejnosti je síce druhý rok, ale tento rok očakávame väčšiu účasť ľudí, keďže bude aj väčšia kampaň," priblížila pre TASR Lenka Bosá z Asociácie hovorcov Slovenska.
Popri verejnosti bude najlepšieho hovorcu v troch kategóriách vyberať aj odborná porota zložená z desiatich expertov. Zastúpený medzi nimi je napríklad šéfredaktor spravodajstva TV Markíza Lukáš Diko, redaktor denníka SME Miroslav Kern, či moderátorka diskusnej relácie STV O 5 minút 12 Marta Jančkárová. "Bude tam zastúpenie zo všetkých médií, čiže tento rok to bude o niečo objektívnejšie a rovnoprávnejšie," myslí si Bosá.
Vlani titul hovorcu roka verejnosť udelila hovorkyni Bratislavského samosprávneho kraja Ivete Tyšlerovej. Naopak, antihovorcom sa stal Marek Trubač, ktorý zastupuje prezidenta SR.



Copyright © TASR 2012

RTVS NEWS

RTVS NEWS




Zmena dnešného programu Dvojky. Priaznivci futbalu uvidia o 20:05 v priamom prenose medzištátne prípravné stretnutie medzi reprezentáciami Dánska a Slovenska. Z programu vypadávajú programy "Albert Marenčin" a "Spomienky akademickej maliarky". Film "Milenci" odvysiela Dvojka v zmenenom čase o 22:10.




TOP OF THE POPS

TOP OF THE POPS



1. NAJLEPŠIE POČASIE – TV JOJ ; 2. Televízne noviny – Markíza ; 3. Šport- TV JOJ ; 4. Športové noviny – Markíza ; 5. NOVINY TV JOJ- TV JOJ ; 6. KRIMI- TV JOJ ; 7. EXTRÉMNE PRÍPADY- TV JOJ ; 8. Slečna na stráženie- TV JOJ ; 9. KRÁTKE NOVINY- TV JOJ ; 10. K-9: Súkromný detektív - TV JOJ ; 11. Forrest Gump – Markíza ; 12. KENO 10, Loto, Joker, Loto 5 z 35 – Markíza ; 13. Sultán – DOMA ; 14. Počasie – Markíza ; 15. 2Bobule – Markíza ; 16. Kosti III – TV JOJ ; 17. Zámena manželiek – Markíza

14. 8. 2012

Stanovisko RTVS k obchodnej verejnej súťaži vyhlásenej 3. apríla

Stanovisko RTVS k obchodnej


verejnej súťaži vyhlásenej 3. apríla



V pondelok 13. augusta 2012 ukončila svoju činnosť porota na vyhodnocovanie ponúk, ktoré dostal Rozhlas a televízia Slovenska po vyhlásení výzvy na predkladanie návrhov na prenájom priestorov budovy/mediálneho komplexu. Obchodnú verejnú súťaž na budúce priestorové usporiadanie Rozhlasu a televízie Slovenska vyhlásila 3. apríla 2012 vtedajšia generálna riaditeľka RTVS Miloslava Zemková.
Generálny riaditeľ RTVS Václav Mika: „Predmetná súťaž riešila len priestorové usporiadanie a stavebnú časť nového sídla RTVS bez technickej a technologickej infraštruktúry. Pokiaľ nie je zrejmý systém financovania a výška nákladov na technologickú časť projektu, nie je možné zodpovedne ohodnotiť koncept mediálneho komplexu ako celku. Na realizáciu projektu priestorového usporiadania RTVS je potrebné dopracovať technologický projekt, pri ktorom je ale predpoklad, že bude finančne náročnejší ako samotná stavebná časť projektu.“
Podľa generálneho riaditeľa RTVS boli ponuky v súťaži vypracované kvalitne a s dobrým úmyslom, ale momentálne je možné ich vnímať len ako indikatívny prieskum trhu a nie ako riešenie, ktoré zabezpečuje nielen infraštruktúrnu, ale aj technickú a technologickú stránku budúceho mediálneho komplexu a fungovania rozhlasu a televízie. „Je potrebné zdôrazniť, že zadanie obchodnej verejnej súťaže nebolo komplexné a dopracované vzhľadom na to, že neriešilo spomínanú technickú a technologickú časť, ktorá je fundamentom rozhlasu a televízie. Akýkoľvek projekt, ktorý nepočíta s technológiami, je preto v tomto štádiu pre RTVS nerealizovateľný,“ uviedol generálny riaditeľ RTVS Václav Mika.

MEDIA NEWS


MEDIA NEWS



Deväť držiteľov Nobelovej ceny za mier zaslalo americkej televízii NBC otvorený list, v ktorom podrobili jej novú súťažnú šou tvrdej kritike. Uviedla to dnes agentúra AP.
Juhoafrický arcibiskup Desmond Tutu a ďalší nositelia Nobelovej ceny odsudzujú šou Stars Earn Stripes za to, že podľa nich glorifikuje vojnu a ozbrojené násilie. Ide o reláciu súťažného formátu, v ktorom celebrity vytvárajú tímy s príslušníkmi americkej armády a spoločne sa pokúšajú zvládnuť rozličné simulované vojenské situácie.
List, adresovaný šéfovi NBC Robertovi Greenblattovi a ľuďom zodpovedným za reláciu, tvrdí, že "príprava na vojnu nie je ani zábavná, ani vtipná" a požaduje okamžité stiahnutie šou z vysielania.
Televízia NBC list nekomentovala.
 

Copyright © TASR 2012

  

Americká herečka Jodie Foster si opäť sadne na režisérsku stoličku. Štyridsaťdeväťročná Kalifornčanka bude režisérkou a výkonnou producentkou dramatického projektu s názvom Angie’s Body, ktorý bude produkovať spoločnosť Sony Pictures TV a vysielať televízia Showtime. Bližšie nešpecifikovaný projekt bude rozprávať príbeh o inteligentnej a príťažlivej, no nebezpečnej žene, ktorá je na čele rodinného zločineckého podniku. O scenár diela sa postará Rob Fresco, ktorý v minulosti napísal scenáre k seriálom ako Providence (1999 - 2002), Hrdinovia (2006 - 2010) alebo Myšlienky vraha: Správanie podozrivých (2011).
Jodie Foster má za sebou réžiu jednej epizódy seriálu Tales from the Darkside (1988), drámy Človiečik Tate (1991), dramédie Home for the Holidays (1995) a drámy Bobor (2011), v ktorej si zahrala po boku Mela Gibsona. Ako herečka je známa z kriminálnej drámy Taxikár (1976), ktorá jej v roku 1977 vyniesla prvú nomináciu na Oscara. Ceny americkej Akadémie filmových umení a vied získala za hlavné úlohy v snímkach Znásilnenie (1988) a Mlčanie jahniat (1991). V roku 1995 ju opäť nominovali za hlavnú úlohu v dráme Nell (1994). Okrem týchto filmov si zahrala aj v snímkach Alice tu už nebýva (1974), Dievča z konca ulice (1976), Nenormálny piatok (1976), Bugsy Malone (1976), Tiene a hmla (1991), Návrat Sommersbyho (1993), Maverick (1994), Kontakt (1997), Anna a kráľ (1999), Úkryt (2002), Škandál v katolíckej škole (2002), Príliš dlhé zásnuby (2004), Tajomný let (2005), Spojenec (2006), Niet návratu (2007) alebo Carnage (2011). Herečka má dvoch synov - 14-ročného Charlesa Fostera a 10-ročného Christophera "Kita" Fostera.



Americká herečka a speváčka Kristin Chenoweth sa rozhodla pre odchod zo seriálu Dobrá manželka (2009) po tom, čo minulý mesiac počas natáčania utrpela zranenie hlavy. Chenoweth pritom mala v seriáli začať účinkovať až od pripravovanej štvrtej sezóny, pre spomínané zranenie sa však objaví len v úvodnej epizóde.
"S veľkou ľútosťou oznamujem, že pre svoje zranenie sa nemôžem teraz vrátiť k natáčaniu seriálu Dobrá manželka. Môj stav sa pomaly zlepšuje. Ďakujem vám všetkým za starostlivosť," uviedla vo vyhlásení 44-ročná herečka, ktorú 11. júla v newyorskom Brooklyne zasiahla časť svetelnej techniky. Chenoweth po náraze spadla na zem a udrela si hlavu. Nasledujúcu noc potom strávila v nemocnici.
Kristin Chenoweth je známa napríklad zo snímok Moja krásna čarodejnica (2005), Horšie to už nebude (2006) alebo Vianoce na štvrtú (2008). Účinkovala tiež v seriáloch Západné krídlo (1999 - 2006), Glee (2009) alebo Povedz, kto ťa zabil (2007 - 2009), pričom za výkon v poslednom menovanom získala v roku 2009 cenu Emmy. Na svojom konte má tiež divadelnú cenu Tony. Ako speváčka vydala zatiaľ štyri albumy - Let Yourself Go (2001), As I Am (2005), A Lovely Way To Spend Christmas (2008) a Some Lessons Learned (2011).


Hry XXX. olympiády v Londýne mali v USA najvyššiu sledovanosť v histórii podujatí so symbolom piatich kruhov. Napriek časovému posunu k obrazovkám prilákali 219,4 milióna Američanov. Číslo zverejnila televízia NBC, ktorá za vysielacie práva zaplatila 1,18 miliardy dolárov. Londýn predstihol aj OH 2008 v Pekingu, ktoré sa konali v časovo priaznivejšom pásme. NBC tiež hlási tiež prekonanie rekordu v sledovaní online prenosov na internete (2 miliardy návštev a 159 miliónov videostreamov).
Televízia NBC ponúkla z olympijských hier 5535 vysielacích hodín zo športových súťaží a oboch ceremoniálov. V najsledovanejšom čase zaznamenala počas 17 nocí priemer 31,1 milióna divákov. V USA mali väčšiu pozornosť "neamerické" olympijské hry naposledy v roku 1976, keď sa konali v kanadskom Montreale.


©2012, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Zomrela Helen Gurley Brownová


Zomrela

Helen Gurley Brownová
 

Slávna bývalá šéfredaktorka časopisu Cosmopolitan Helen Gurley Brownová, ktorá pomohla naštartovať sexuálnu revolúciu v 60. rokoch, zomrela v pondelok vo veku 90 rokov v newyorskej nemocnici. Uviedla to agentúra Reuters.
Gurley Brownová stála v čele Cosmopolitanu viac než 30 rokov, počas ktorých mu vtlačila svoju pečať. Autorka okrídleného výroku "dobré dievčatá sa dostanú do neba, zlé sa dostanú všade", Brownová preorientovala pôvodne rodinný, literárny časopis na magazín pre mladé ženy, preslávený otvoreným velebením pozitívnych účinkov sexu. Brownová takisto pomohla zmeniť spoločenské vnímanie sexuality, keď v roku 1962 vydala knihu Sex and the Single Girl (Sex a slobodné dievča), v ktorej dodávala odvahu slobodným ženám oddávať sa sexu bez výčitiek.
"Helen patrila k tým najuznávanejším autorom kníh a šéfredaktorom časopisov na svete, takisto bola skutočnou ženskou priekopníčkou vo svete žurnalistiky," uviedol šéf Hearst Corporation (materská spoločnosť Cosmopolitanu) Frank Bennack ml.
 

Copyright © TASR 2012

Vietor, ktorý sa strhne na Oskára, potrvá štyri dni

Vietor, ktorý sa strhne na

 Oskára, potrvá štyri dni




Jednotka o chĺĺĺpok horšie , Dvojka horšie.
Spolu - 14,18 %.
Markíza opäť horšie. TV Doma tiež horšie.
JOJ lepšie, ale nič moc a JOJ PLUS horšie.
TA 3 horšie.


Jednotka - 8.02 % ;
Dvojka - 6.16 % ;
Markíza - 20.88 % ;
TV DOMA - 6.99% ;
TV JOJ – 19.92 % ;
JOJ PLUS- 4.88 % ;
TA 3 - 1.75 %

13. 8. 2012

RTVS NEWS

RTVS NEWS



Odborná porota dnes ukončila vyhodnocovanie troch ponúk, ktoré dostal Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) po vyhlásení výzvy na prenájom priestorov mediálneho komplexu. Nový generálny riaditeľ RTVS Václav Mika bude o výsledku verejnej súťaže informovať až po tom, ako sa oboznámi s hodnotením poroty. Predpokladá sa, že sa tak stane už v priebehu tohto týždňa.
Verejnú súťaž na prenájom priestorov vyhlásila bývalá šéfka RTVS Miloslava Zemková začiatkom apríla, ešte predtým, ako o tom písomne informovala členov Rady RTVS. Tento postup bol dôvodom na jej odvolanie. Zemková však tvrdí, že zákon neporušila.
Vyhlásenie súťaže zdôvodňoval predchádzajúci manažment havarijným stavom priestorov, v ktorých v súčasnosti sídli RTVS. Vo výškovej budove STV v Mlynskej doline napríklad nefungovali požiarne signalizácie a v chladiacich systémoch sa používali zakázané freóny.
Medzi kritériami, na základe ktorých hodnotila projekty porota, bola aj kvalita architektonického a technologického riešenia, energetická náročnosť navrhovaného objektu či jeho vplyv na životné prostredie. Či bude Mika v súťaži pokračovať, alebo ju zruší, by malo byť známe v priebehu najbližších dní.
RTVS v súčasnosti sídli v dvoch budovách v Bratislave. Na Mýtnej ulici sa nachádza manažment a rozhlasová zložka. V Mlynskej doline má svoje sídlo televízna zložka RTVS.


Copyright © TASR 2012

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS


Slováci považujú za najdôveryhodnejšie reklamy v televízii, dôveruje im až 47 % ľudí. Ako ďalej vyplýva z výsledkov prieskumu, ktorý uskutočnila agentúra GfK na vzorke dvetisíc respondentov, reklame v novinách a časopisoch verí 38 % opýtaných. Internet skončil na treťom mieste s 28 percentami. "Televízna reklama je vo všeobecnosti vnímaná ako otravná, teda vyskytuje sa príliš často a v nevhodných momentoch, avšak na druhej strane je považovaná za zábavnú a je zdrojom rozhovorov," skonštatovala Media Sector Leader agentúry GfK Tatiana Böhmerová.
Spomedzi reklám v televízii, rádiu, na internete alebo v mobile je reklama v časopisoch vnímaná najviac sústredene, teda ľudia si ju všímajú najpozornejšie. Reklamu v novinách si zase podľa výsledkov prieskumu najviac ľudia spájajú s ponukou užitočných informácií o dobrej kúpe. Najväčší vplyv na konečné rozhodnutie pri nákupe má však odporúčanie známych a internet.
Noviny majú na ľudí najsilnejší vplyv v oblasti financií, športu a potravín. "Pre oblasť módy a šperkov, bývania, nábytku, stavby, kozmetiky a parfémov sú časopisy tie, ktoré najviac motivujú ku kúpe, určujú trendy a najviac inšpirujú," uviedla Böhmerová. Ako dodala, časopisy významne ovplyvňujú nákupné správanie aj v oblasti zdravia, výživových doplnkov a drogérie.


©2012, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Dlhodobý plán programového, ekonomického a technického rozvoja ČT pre obdobie rokov 2012-2017


Dlhodobý plán  programového, ekonomického a

technického rozvoja ČT pre obdobie rokov 2012-2017


MEDIA NEWS

MEDIA NEWS






Jedného z reportérov sýrskej štátnej tlačovej agentúry SANA zavraždili v jeho dome na predmestí hlavného mesta Damask. Informovala o tom dnes agentúra.
Reportéra Alího Abbása zabili v sobotu neskoro večer doma vo štvrti Džadída Artúz, dodala SANA.
Agentúra v správe obvinila zo zločinu "ozbrojené teroristické skupiny", čo je termín, ktorým sýrsky režim označuje svojich odporcov. Ďalšie podrobnosti o vražde neboli uvedené.
Počas 17-mesačného povstania v Sýrii proti prezidentovi Bašárovi Asadovi už došlo k viacerým útokom na prorežimové médiá.
Od začiatku povstania v marci 2011 zahynulo viac ako 20.000 ľudí, uvádzajú aktivisti. Konflikt medzitým skĺzol do občianskej vojny.


Copyright © TASR 2012

MEDIA NEWS







V Letnej žurnalistickej škole Karla Havlíčka Borovského, ktorá sa začína v nedeľu (19.8.) v Havlíčkovom Brode v Českej republike, budú mať výrazné zastúpenie slovenskí mediálni odborníci. Hlavnou témou seminára pre začínajúcich novinárov budú česko-slovenské vzťahy.
V jednotlivých odborných sekciách sa študenti môžu stretnúť napríklad s odborníčkou na televízne spravodajstvo Stanislavou Benickou alebo spravodajcom českého Rádiožurnálu, slovenským rodákom Ľubomírom Smatanom, ktorý bude viesť skupinu zameranú na rozhlasové spravodajstvo.
V priebehu týždňového seminára vystúpi pred mladými adeptmi na žurnalistické povolanie aj dramaturg a publicista Ladislav Snopko. "Vo svojom vystúpení sa bude venovať téme Gorila a vplyvu marketingu a médií na predvolebnú kampaň," uviedol pre TASR jeden zo spoluautorov projektu letnej žurnalistickej školy Milan Pilař.
Návštevníkom školy sa predstaví aj exministerka spravodlivosti SR Lucia Žitňanská, ktorá vystúpi v debate pod názvom Podoby práva a bezprávia v médiách.
Na tohtoročnom 8. ročníku letnej žurnalistickej školy v Havlíčkovom Brode sa zúčastní 50 mladých ľudí z Česka, Slovenska i Ukrajiny. Okrem základov žurnalistiky, marketingu a PR sa budú venovať aj histórii, kultúre a súčasnosti strednej Európy.
"Týždňový program nie je určený iba pre účastníkov školení, popoludňajšie debaty a prednášky môže navštíviť ktokoľvek, " priblížil TASR Pilař s tým, že okrem slovenských a českých mediálnych zástupcov navštívia letnú žurnalistickú školu aj novinári z Nemecka, Poľska a Rakúska.
Jedným z partnerov týždenného kempu pre začínajúcich novinárov je aj Slovenský inštitút v Prahe.
Letná žurnalistická škola Karla Havlíčka Borovského v Havlíčkovom Brode je určená pre študentov stredných a vysokých škôl z Európy. Jej hlavným cieľom je zoznámenie mladých ľudí s prácou novinára a fungovaním médií. Od roku 2005, kedy sa letná žurnalistická škola v Havlíčkovom Brode konala po prvý raz, ju medzi medzi desiatkami hostí navštívili aj bývalý československý prezident Václav Havel, novinár Václav Moravec, bývalý podpredseda vlády SR Rudolf Chmel či politik a spisovateľ Jozef Banáš.



Jeden z kameramanov sýrskej provládnej televízia al-Ichbáríja, ktorého pred troma dňami uniesli spolu s ďalšími novinármi, je pravdepodobne mŕtvy. Oznámila to dnes sýrska televízia.
Štvoricu zamestnancov zajala v piatok na severnom predmestí Damasku at-Tál ozbrojená skupina.
Dnes sa objavilo video s troma členmi tímu, ktorí prežili. Na videu tvrdia, že ich zadržujú vzbúrenci a zaobchádzajú s nimi dobre.
Muž, ktorý sa na videu predstavil ako hovorca vzbúrencov, povedal, že kameraman prišiel o život počas bombardovania vládnymi silami. Generálny riaditeľ televízie al-Ichbáríja sa domnieva, že kameraman je mŕtvy.
Udalosti zachytené na videu nie je možné nezávisle overiť.
V júni vtrhli neznámi ozbrojenci do sídla televízie al-Ichbáríja a zavraždili sedem zamestnancov.

Copyright © TASR 2012


12. 8. 2012

Festival del film Locarno

Festival del film Locarno


Jubilejný, 65. ročník Medzinárodného filmového festivalu (MFF) vo švajčiarskom Locarne sa v sobotu skončil vyhlásením víťazov. Hlavnú cenu, Zlatého leoparda v medzinárodnej súťaži získal francúzsky film La Fille de Nulle Parte (Dievča odnikiaľ).
Film režíroval skúsený francúzsky režisér Jean-Claude Brisseau, ktorý v ňom aj stvárnil titulnú postavu parížskeho učiteľa na dôchodku. Ten u seba prichýlil mladú ženu, ktorá ušla od svojho partnera. Člen poroty, filmár Roger Avary na tlačovej konferencii uviedol, že ich potešil film autora, ktorý ukázal, že stačí zobrať kameru a prejaví sa vaša duša. Hovoril o prítomnosti duchov, ktorí sa objavia v závere filmu. Avary dodal, že ide o "žánrový film. A bol to prvý film po dlhom čase, ktorý ma vydesil."
Americký režisér Bob Byington získal osobitnú cenu poroty za film Somebody Up There Likes Me.
A jeden z najvýraznejších tvorcov súčasnej mladej čínskej generácie filmárov, nezávislý režisér a scenárista Liang Ying (narodený v roku 1977) získal ocenenie Najlepší režisér za koprodukčný film Číny a Južnej Kórey When Night Falls, ktorý si odniesol si aj cenu pre najlepšiu herečku.


Copyright © TASR 2012

TO JE TV !