20. 10. 2012

Chicago International Film Festival

Chicago International
Film Festival


Filmová dráma českého filmára Zdeňka Jiráského Poupata získala na 47. ročníku Medzinárodného filmového festivalu v americkom Chicagu Strieborného Huga. Informovala o tom dnes agentúra Mediafax s odvolaním sa na hovorkyňu snímky Helenu Hejčovú.

Český film ocenili v súťažnej sekcii debutov a druhých filmov s názvom New Director Competition.
Ide o film, ktorý popri štyroch Českých levoch, vrátane ceny za najlepší film, ocenili nedávno aj na najvýznamnejšom filmovom festivale Ázie v juhokórejskom Pusane.
Najstaršie festivalové podujatie na severoamerickom kontinente sa v tomto roku začalo 11. a potrvá do 25. októbra. Uzavrie ho projekcia snímky Flight, ktorú nakrútil chicagský rodák Robert Zemeckis s Denzelom Washingtonom v hlavnej úlohe.
Hlavnú trofej Zlatého Huga v kategórii celovečerných hraných filmov udelili francúzsko-nemeckej koprodukčnej snímke Holy Motors francúzskeho filmára Leosa Caraxa.
Rovnaké ocenenie v kategórii New Director Competition patrí maďarskej snímke A vizsga (Skúška) režiséra Pétera Bergendyho.
Strieborných Hugov za najlepšie herecké výkony si odnášajú Denis Lavant v mužskej kategórii za kreáciu vo filme Holy Motors a Ulla Skogová za účinkovanie v snímke švédskeho režiséra Jana Troella Dom över död man s anglickým distribučným názvom The Last Sentence, vyplýva z informácií na webovej stránke festivalu.

Copyright © TASR 2012

RTVS NEWS

RTVS NEWS


Rozhlas a televízia Slovenska odvysiela v nedeľu 21.októbra 2012 o desiatej hodine na Dvojke priamy prenos slávnostnej svätej omše z Kostola sv. Cyrila a Metoda v Terchovej, počas ktorej bude blahoslavený Ján Pavol II. vyhlásený za patróna Horskej záchrannej služby vo Vysokých Tatrách.
 Slávnosti predsedá ordinár OS a OZ SR Mons. František Rábek, koncelebrovať budú apoštolský nuncius v SR, arcibiskup Mons. Mário Gioradana, generálny vikár ordinariátu Mons. František Počurek, správca farnosti v Terchovej páter Pavol Kruták SVD a ďalší kňazi z okolia i ordinariátu. Liutrgiu sprevádza Spevácky zbor farnosti Terchová pod vedením dirigenta Rudolfa Patrnčiaka, Terchovská muzika – Terchovci, na organe hrajú Janka Patrnčiaková a Zuzana Patrnčiaková. Na záver bohoslužby odznie modlitba litánií k bl. Jánovi Pavlovi II. v podaní speváckeho zboru Ženy spod Rozsutca a bude požehnaná záchranárska výstroj.
 O Karolovi Wojtylovi je známe, že miloval hory a rád do nich chodieval. Za sprievodu horských záchranárov zavítal i do Vysokých Tatier. Na záver návštevy Slovenska v roku 1995 povedal, že „Vysoké Tatry, také drahé srdcu Slovákov i Poliakov, nerozdeľujú, ale spájajú dva národy zblížené toľkými udalosťami. Obraz "našich" hôr nech je vždy výzvou vystúpiť v duchu k Pánovi, lebo od Boha zostupuje k nám každé dobro a každý dokonalý dar.“
 Vyhlásenie Jána Pavla II. za patróna horských záchranárov iniciovali sami záchranári. Formality potrebné k náročnému schvaľovaciemu procesu vo Vatikáne zabezpečil biskup Rábek, keďže Horská záchranná služba spadá pod jurisdikciu ordinariátu.

Reklamná pauza, teraz sa môžete...

Reklamná pauza, teraz sa môžete...

19. 10. 2012

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Nemecké orgány v piatok odsúdili na šesťročné väzenie 26-ročného moslimského extrémistu, ktorého predtým obvinili z dobodania dvoch policajtov počas nepokojov v Bonne.
Murat K., priezvisko podľa nemeckých zákonov o zachovaní súkromia nesmie byť zverejnené, sa pred spolkovým súdom v Bonne zodpovedal zo spôsobenia vážnej ujmy na zdraví, narušenia pokoja a kladenia odporu pri zatýkaní.
Turecký občan narodený v Nemecku vinu za útok, ktorý sa stal 5. mája, odmieta.
Navyše tvrdí, že jeho náboženská viera jeho čin ospravedlňuje, pretože policajti sú zamestnanci nemeckého štátu, ktorý povolil ultrapravicovej skupine zverejniť karikatúry proroka Mohameda, ktoré považuje za urážlivé. Obvinený sa odmietol podriadiť autorite súdu a postaviť sa pred sudcov, keďže sa podľa vlastných slov zodpovedá iba svojmu Bohovi.

 
©2012, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

 

Indický najvyšší súd dnes na kauciu prepustil novinára zatknutého za účasť na bombovom útoku, pri ktorom bola vo februári toho roku v Naí Dillí zranená žena izraelského diplomata. Sajjid Muhammad Kázimí však musel súdu odovzdať svoj pas, informovala agentúra AP.
Ako novinár pracoval Sajjid pre iránske médiá. Vo väzbe bol od marca. Čelil obvineniu za teroristické aktivity a pokus o vraždu. V súvislosti s bombovým útokom bol jediným zadržaným a od začiatku svoju vinu popieral.
V ten istý deň, ako došlo k útoku v Naí Dillí, sa v aute izraelského veľvyslanca v gruzínskom Tbilisi našla nastražená bombová nálož. Nasledujúci deň traja Iránčania nedopatrením vyhodili do vzduchu vlastný dom v Thajsku. Izraelské úrady konštatovali spojitosť medzi nastražením bômb a Iránom. Irán obvinenie odmietol.

Copyright © TASR 2012

Ekotopfilm 2012

Ekotopfilm 2012


 Slávnostným odovzdávaním cien dnes v bratislavskom Primaciálnom paláci vyvrcholil 39. Medzinárodný festival filmov o trvalo udržateľnom rozvoji Ekotopfilm. Grand Prix, ktorá je zároveň Cenou vlády SR, udelili americkému filmu Voda: Náš smädný svet (r. Steve Kochones). Ocenená snímka sa zaoberá aktuálnymi problémami sladkej vody, ktoré prezentujú hlasy a fotografie renomovaných fotografov časopisu National Geographic. Cenu prezidenta SR získal japonský film ZDFzoom: Klamstvo o Fukušime (r. Johannes Hano). Snímka odhaľuje šokujúcu pravdu o jadrovej katastrofe, ktorú nezapríčinilo zemetrasenie a následné tsunami, ale zlyhanie ľudského faktora.
V kategórii populárno-vedecké - veda a technika získal Hlavnú cenu, ktorá je zároveň Cenou Ministerstva životného prostredia SR, americký film Deti Amazonky (r. Denise Zmekhol). Spomedzi prírodopisných a prírodovedných snímok si hlavnú cenu a Cenu Ministerstva hospodárstva SR odniesol americký film Vzostup čierneho vlka (r. Bob Landis). V kategórii Človek a zem/Environmentálne príbehy vyhral Hlavnú cenu, ktorá je zároveň Cenou KIA Motors Slovakia, nemecký film Hlasy premeny (r. Nils Aguilar).
Ocenenie v rámci investigatívnej publicistiky, ktoré je zároveň Cenou Ekofondu a jeho zriaďovateľa SPP, a. s., a Cenu Ministerstva zahraničných vecí a európskych vecí SR, si odniesol nemecký film Koniec rýb - oceány na križovatke (r. Ismeni Walter). Hlavnú cenu v kategórii Nové médiá, ktorá je zároveň Cenou Slovenských elektrární, získal ruský film Druhý dych (r. Sergey Tsyss). V kategórii Deti a mládež dominoval film z Bolívie Náš úžasný dom (r. The Wapikoni Mobile Team), za čo získal Hlavnú cenu a Cenu Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR.
Cenu bratislavského primátora udelila porota kórejskej snímke Kam sa stratila noc (r. Kim Young Soo). Cenu primátora mesta Košice si odniesol slovenský film Strom (r. Juraj Molčák). Cenu Medzinárodnej poroty získal nemecký film ZDFzoom: Toxické mesto - Nemecký odpad pre Ghanu (r. Christian Bock). Cenou prezidentky Festivalového výboru ocenili francúzsky film Zaklínač oceánu (r. Sylvain Braun). Cenu Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR udelili nemeckému filmu Vojna mravcov (r. Stefan Geier).
Ďalšia z kolekcie cien Ekotopfilmu, Cena Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR potešila tvorcov amerického filmu Sme na poli (r. Gabriel Diamond). Cenu Ministerstva obrany SR porota navrhla udeliť švajčiarskemu filmu Gypaetus helveticus (r. Marcel Barelli). Cena Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR patrí americkému filmu Zelené Colorado (r. Lisa Olken). Film z Litvy Život medzi bylinkami (r. Ramune Rakauskaite) si zase odniesol Cenu Úradu verejného zdravotníctva SR. Cena Bratislavského samosprávneho kraja patrí nemeckému filmu Kultúrne krajiny Európy. Sprévsky les (r. Martina Treusch). Nemecký film Moc supermarketov (r. Peter Wedel) získal Cenu Bratislavskej regionálnej komory SOPK. Cenu za najlepší európsky film - Eurofilm 2012 si odniesla francúzska snímka Mrak nad strechou sveta (r. Agnés Moreau)
Filmy posudzovala 10-členná medzinárodná porota, ktorej predsedal Bruce Bucklin (USA). Porota zhliadla a vyhodnotila 80 súťažných programov z 22 krajín, ktoré vybrala Výberová komisia Ekotopfilmu v súlade s podmienkami štatútu 39. ročníka festivalu z 119 filmov prihlásených do súťaže.
Spokojnosť s festivalom, ktorý minulý rok navštívilo zhruba 70.000 ľudí, vyjadril generálny riaditeľ Ekotopfilmu Pavol Lím. "Spokojný som predovšetkým preto, že v tých nesmierne náročných, kritických, aj finančne aj morálne, podmienkach, ktoré vládnu súčasnému svetu, pripraviť takéto podujatie je sizyfovská robota," povedal pre TASR Pavol Lím, ktorý sa podujatiu venuje už 39 rokov. "Verím, som optimista celý život, že ten budúci 40. ročník zvládneme rovnako dobre ako tento a dúfajme, že už podmienky budú trošku lepšie," dodal.
Medzinárodný festival filmov o trvalo udržateľnom rozvoji sa začiatkom novembra v rámci Ekotopfilm Tour presunie do Košíc (6.-7.11.), kde si diváci budú môcť pozrieť víťazné filmy. Odtiaľ smeruje do Žiliny (20.-21.11.).


Copyright © TASR 2012

Košický zlatý poklad 2012

Košický zlatý poklad 2012
 
 
Finálový koncert pesničkovej súťaže Košický zlatý poklad 2012 sa uskutoční v sobotu 20. októbra o 19-tej hodine vo Veľkom hudobnom štúdiu Rozhlasu a televízie Slovenska v Košiciach. V podaní spevákov a skupín z celého Slovenska v ňom zaznie 12 nových slovenských súťažných skladieb. Súčasťou večera bude aj vystúpenie hostí - finalistov predchádzajúcich ročníkov - skupiny Siempre a Mariána Čekovského, moderátorom súťaže bude Roman Bomboš.
 Na pôde organizátora súťaže Štúdia RTVS Košice si súťažiaci a hostia vychutnajú atmosféru rozhlasového vysielania a koncert bude v priamom prenose odvysielaný na Rádiu Slovensko a Rádiu Regina. V odbornej porote, ktorá rozhodne o víťazoch aktuálneho ročníka, budú aj tentoraz známe osobnosti: Igor Timko, Marián Čekovský, Ľuboš Zeman, Lukáš Adamec, Juraj Vančík, programový riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj a generálny riaditeľ RTVS Václav Mika. Víťazi si odnesú finančné ceny a pre absolútneho víťaza je pripravená mimoriadna cena – videoklip k víťaznej piesni.
 „Dobrá hudba je neviditeľný druh infúzie, ktorá sa každodenne vlieva do žíl a robí náš život krajším a lepším. Som presvedčený, že aj finálové piesne budú súčasťou tejto infúzie a verím, že mnohé z nich si prostredníctvom rozhlasových programových služieb RTVS nájdu svojich fanúšikov. Atmosféru z podujatia zachytia aj televízne kamery a diváci verejnoprávnej televízie si ju budú môcť vychutnať v dokumente, ktorý odvysiela Dvojka v sobotu 3. novembra popoludní,“ prezradil riaditeľ súťaže Juraj Hidvéghy.
 Pesničková súťaž Košický zlatý poklad vznikla v roku 1980. Jej cieľom je ponúkať priestor na prezentáciu a propagáciu mladým talentovaným autorom a interpretom pôvodnej slovenskej populárnej hudby. Počas predchádzajúcich ročníkov ponúkla do rozhlasového éteru 289 nových slovenských piesní a k jej úspešným finalistom patrili aj Beáta Dubasová, Peter Nagy, skupina No Name, Marián Čekovský, Peter Cmorík a ďalší, dnes už známi umelci.

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Tuniská vláda oznámila, že prijme dvojicu dekrétov zaručujúcich slobodu médií, ktoré vlani pripravila zvláštna komisia, ale až doteraz ostávali nepovšimnuté.
Opatrenie nasleduje po jednodňovom generálnom štrajku tuniských novinárov, protestujúcich proti zasahovaniu vlády do sektora médií. Štát totiž v poslednom období obsadil množstvo vrcholných funkcií v štátnych médiách svojimi predstaviteľmi, vysvetľuje agentúra AP.
Zvláštna komisia bola v marci 2011 po zvrhnutí diktatúry v Tunisku poverená, aby vypracovala nové pravidlá pre médiá, a svoje návrhy predložila v novembri. Nová vláda vedená umiernenou islamistickou stranou ich odmietla zaviesť do praxe.
Komisia v júli odstúpila a ako dôvod svojho kroku uviedla, že vláda to so slobodou médií nemyslí vážne.
Tuniská vláda oznámila rozhodnutie v stredu večer a jej krok sa vníma ako ústupok novinárom.



Posledné papierové vydanie jedného z najstarších a najznámejších časopisov sveta, amerického týždenníka Newsweek, sa v predaji objaví s dátumom 31. decembra 2012.
Ako dnes informovalo vydavateľstvo Newsweeku v New Yorku, vydávanie klasickej podoby časopisu, ktorý vznikol pred 80 rokmi, končí s koncom tohto roka.
Digitálna podoba časopisu s názvom Newsweek Global bude zameraná na "vysoko mobilných" mienkotvorných čitateľov, ktorí sa chcú v náročnom prostredí niečo dozvedieť o svete, uviedla šéfka Newsweeku Tina Brownová.


Štátna iránska televízia Press TV obvinila  nepriamo Európsku úniu z nerešpektovania slobody prejavu a snahy o umlčanie alternatívnych médií. Súčasne odštartovala internetovú kampaň za "záchranu iránskych staníc v Európe vysielajúcich v anglickom jazyku".

Distributéra signálu, spoločnosť Eutelsat, obvinila Press TV na svojej internetovej stránke z "flagrantného porušenia slobody prejavu" a upozornila, že k zastaveniu šírenia programov ako Press TV, al-Alam, Sahar 1 a 2 či IRIB (Islamic Republic of Iran News Network) došlo na základe nariadenia Európskej komisie. V zdôvodnení vraj uviedla porušovanie ľudských práv Teheránom.
Podľa Press TV sa však odborníci domnievajú, že hnev niektorých európskych krajín vyvolal fakt, že si táto televízia zvolila chúlostivé témy, vrátane protestov proti úsporným balíkom v Európe. "Pozorovatelia sa domnievajú, že EÚ nerešpektuje slobodu prejavu a neváha podniknúť čokoľvek pre umlčanie hlasov alternatívnych médií," citovala agentúra APA stanovisko Press TV.
Úrady v Iráne permanentne zasahujú proti kritickým publikáciám i nepohodlným novinárom. Iba nedávno odsúdili riaditeľa štátnej tlačovej agentúry IRNA v Teheráne na rok väzenia a tri roky zákazu výkonu povolania, pripomenula rakúska tlačová agentúra.


Copyright © TASR 2012


Americký herec Ashton Kutcher nahradil Charlieho Sheena nielen v seriáli Dva a pol chlapa (2003), ale aj na čele rebríčka najlepšie platených televíznych hercov. Podľa odhadov magazínu Forbes si 34-ročný Kutcher od mája 2011 do mája 2012 pripísal na konto 24 miliónov amerických dolárov. A zarobí si pravdepodobne ešte viac, keďže dokázal, že aj bez Sheena môže byť sledovanosť seriálu vysoká. Každú časť si pozrie priemerne 12,4 milióna divákov, čím sa Dva a pol chlapa zaraďuje medzi najsledovanejšie sitkomy americkej televíznej tvorby.
Na druhej priečke rebríčka Forbesu skončil britský herec Hugh Laurie - predstaviteľ mizantropického doktora Housea v rovnomennom seriáli. Ten si za dvanásť mesiacov dokázal prilepšiť o 18 miliónov dolárov. V jeho prípade na rozdiel od Kutchera sa časy na televíznom výslní končia. V máji sa totiž populárny seriál ôsmou sériou definitívne skončil. Na rovnakej úrovni ako on je s 18 miliónmi Ray Romano, ktorého televízne projekty v ostatnom období skončili fiaskom. Napriek tomu ho slušne živí narozprávanie mamuta Mannyho vo filmoch, televíznych rozprávkach a videohrách Doba ľadová.
S 15 miliónmi dolárov nasleduje Alec Baldwin, ktorý naďalej žiari ako Jack Donaghy v seriáli Štúdio 30 Rock (2006). Okrem toho prijal viacero ponúk na účinkovanie vo filmoch. Objavil sa napríklad v snímkach Do Ríma s láskou (2012) či Rock of Ages (2012). Má za sebou rekordne najviac vystúpení v úlohe moderátora populárnej komediálne televíznej šou Saturday Night Live (1975), čím sa mu podarilo poraziť predchádzajúceho držiteľa rekordu Stevea Martina. Pätnásť miliónov si od mája 2011 do mája 2012 pripísal na konto aj Mark Harmon, ktorý je známy najmä ako špeciálny agent Jethro Gibbs z obľúbeného seriálu NCIS - Námorný vyšetrovací úrad (2003).





Najlepšie platení televízni herci od mája 2011 do mája 2012:

 

1. Ashton Kutcher - 24 miliónov amerických dolárov
2. Hugh Laurie - 18 miliónov amerických dolárov
2. Ray Romano - 18 miliónov amerických dolárov
3. Alec Baldwin - 15 miliónov amerických dolárov
3. Mark Harmon - 15 miliónov amerických dolárov
4. Tim Allen - 14 miliónov amerických dolárov
5. Jon Cryer - 13 miliónov amerických dolárov
6. Patrick Dempsey - 12 miliónov amerických dolárov
7. Jim Parsons - 8 miliónov amerických dolárov
7. Johnny Galecki - 8 miliónov amerických dolárov
7. Jason Segel - 8 miliónov amerických dolárov 


Americký herec a moderátor Mario Lopez sa bude ženiť pred televíznymi kamerami. Chvíľu, keď matke svojej dvojročnej dcéry Courtney Mazza povie áno, uvidia tisíce televíznych divákov. "Courtney a ja sme šťastní, že sme našli jeden druhého a ďakujeme Bohu za našu krásnu dcérku Giu. S rodinou sa tešíme na oslavu našej svadby a vieme, že televízia TLC je pre nás dokonalý partner, ktorý nám pomôže podeliť sa o našu lásku a náš mimoriadny deň so zvyškom sveta," povedal 39-ročný Lopez v oficiálnom vyhlásení. Dvojhodinový zostrih zo svadby Lopeza uvidia americkí diváci 8. decembra.
Mario Lopez sa preslávil ako A.C. Slater v seriáli Konečne zvoní (1989 - 1993), no zahral si aj v seriáloch Modrý Pacifik (1996 - 2000) či Bohatí a pekní (1987). Účinkuje aj na doskách Broadwaya, no v ostatnom období sa živí predovšetkým ako televízny moderátor. Len prednedávnom sa mu podarilo získať veľmi prestížne moderátorské miesto po boku Khloe Kardashian v speváckej šou The X Factor.
Informácie pochádzajú z webovej stránky www.aceshowbiz.com.




©2012, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA



"Považujem Poľsko za nám najbližšiu krajinu. Je to krajina, kde som bol najviac v živote, a myslím, že som tu bol aj najviac v úlohe prezidenta."
Václav Klaus

Yeah, pamätám si na ten deň,
bol to 8. október,
vtedy sa zastavil čas,
prvý krát ja a ty, fotenie pre adidas,
pamätáš, vôbec sa mi nechcelo prísť,
ale bola si tam ty,
dlho som ťa nevidel, ako by dopadol tento príbeh keby neprídem

Navždy ťa budem lúbiť, budem pri tebe stáť
Navždy ťa budem lúbiť, budem pri tebe stáť
Navždy ťa budem lúbiť, budem pri tebe stáť
Navždy s tebou, navždy s tebou, navždy s tebou

Sedeli sme v aute spolu, naše nohy sa dotýkali… phe…
Hovorím si “čo sa deje…”

Večera s ňou v Prahe v Kogu, sedíme tam v našom rohu, držím jej ruku a som šťastný,
za osmy október ďakujem Pánu Boh
Patrik Rytmus Vrbovský

„V športových novinách uvidíte aj rozhovor s futbalistom Robertom Makom, ktorý cez víkend vynadal cez tvajter trénerovi Norimbergu.... Bol to omyl, bolo tam napísané twitter a ja som to zle prečítal. Prečítal som to po anglicky.“

Patrik Švajda

"Znamená to, že Nóri naozaj majú zmysel pre humor. EÚ možno dostala cenu za mier, no určite nie za prosperitu. Vytvorila totiž chudobu a nezamestnanosť pre milióny ľudí. V posledných dvoch rokov vytvorila veľké nepriateľstvo medzi juhom a severom Európy. Pozrite sa na frau Merkelovú a jej privítanie nacistickými zástavami v Aténach. Po tom, ako Van Rompuy s radosťou išiel do vojny s Líbyou a Kaddáfím, je zisk Nobelovej ceny mieru smiešny."
Nigel Farage, britský europoslanec
 

 "Udělení ceny EU je vrchol pokrytectví. Unie  rozhodně nepřispívá míru a není ani demokratická. Tím, že svobodu a demokracii deprimuje, připravuje nepřátelství mezi národy."
Petr Hájek


„ Dnešná opozícia má príležitosť a je v stave, aby po roku 2016 vládla. Sú mnohé témy, na ktorých sa zhodneme. Dokážeme byť dobrou a funkčnou alternatívou voči Robertovi Ficovi Myslím si, že od roku 2016 vie pravica postaviť funkčnú a schopnú vládu. O tom som presvedčený."
Richard Sulík


"Za Vladimírom Iljičom Leninom a Josifom Vissarionovičom Stalinom ďaleko zaostávam, musím sa ešte veľa snažiť. Mali pred sebou obrovské úlohy. Odkaz sovietskych vodcov by sa nemal démonizovať, Lenin vytvoril sovietsky štát a Stalin ho upevnil. Kto vie, ako nás budú dejiny po polstoročí hodnotiť? Ak zvíťazí pohľad Západu, tak som horší ako Stalin, ktorý chodil po uliciach a lovil, požieral ľudí, obzvlášť ženy. Svoje vlastné dejiny pritom západná Európa nekritizuje. Prečo nám teda zakazujú pociťovať hrdosť, že sme mali sovietsku ríšu?"
Alexandr Lukašenko

"Pani ministerka, to, čo ste sem priniesli, je absolútna zvrátenosť. Každý, kto za toto zahlasuje je chrapúň a dement a nemá tu čo robiť. Chcem veriť, že to premiér Fico nevidel. Neverím, že vedel, čo ste sem priniesli." 
Alojz Hlina

18. 10. 2012

SLOVAK MEDIA LAW NEWS

SLOVAK MEDIA LAW

NEWS




Takzvané koncesionárske poplatky za Rozhlas a televíziu Slovenska (RTVS) 31. decembra 2012 nezaniknú, ale budú sa platiť aj naďalej. Poslanci Národnej rady (NR) SR dnes 76 hlasmi schválili zákon o úhrade za služby verejnosti poskytované RTVS, ktorý poplatky ponecháva v platnosti. Výška úhrad za službu verejnosti sa pritom meniť nemá. Fyzická osoba, ktorá odoberá elektrinu, by teda naďalej mala platiť 4,64 eura mesačne.
Zrušenie koncesionárskych poplatkov od januára 2013 presadila ešte koalícia Ivety Radičovej. RTVS sa mal od nového roku financovať zo štátneho rozpočtu sumou minimálne 90 miliónov eur. V budúcom roku by to bolo viac ako 98 miliónov eur. Prijatím predloženého zákona z dielne rezortu kultúry sa však ponechá v platnosti existujúci systém financovania verejnoprávneho vysielateľa. "Právna úprava sa predkladá s cieľom zachovať nezávislosť verejnoprávneho vysielateľa, ktorá by bola do veľkej miery ohrozená v prípade, ak by hlavným príjmom RTVS bol príspevok zo štátneho rozpočtu," vysvetľuje ministerstvo.
Telerozhlas v prvom roku po fúzii Slovenského rozhlasu a Slovenskej televízie vyzbieral na koncesionárskych poplatkoch necelých 74 miliónov eur. Minister kultúry Marek Maďarič (Smer-SD) však už v minulosti naznačil, že by zvyšná suma nevyhnutná na plnohodnotnú existenciu média mohla pochádzať zo zmluvy so štátom.
Vládny Smer-SD zároveň odmietol pozmeňujúci návrh Jána Hudackého (KDH), aby od poplatku boli oslobodení tí, ktorí nemajú signál RTVS. Podľa opozičného poslanca ide celkovo o 265 obcí. "Prečo by mali platiť koncesionárske poplatky občania, ktorí služby RTVS nemôžu využívať, lebo nemajú signál?" pýtal sa Hudacký.
Generálny riaditeľ RTVS Václav Mika dnes na margo ponechania doterajšej výšky poplatkov novinárom povedal, že je realista. "Neočakával som, že by takýto návrh hladko prešiel, ale, samozrejme, je mojou ambíciou pre budúcnosť presvedčiť širokú verejnosť i politikov, že RTVS si zaslúži tento poplatok zvýšiť nielen preto, že to nevyhnutne potrebuje. Uvádzam, že celé politické spektrum uznáva, že sme podfinancovaní, len tá zhoda nie je, aká vesta je správna k financovaniu - či financovanie len zo štátneho rozpočtu, alebo kombináciou rozpočtu a poplatkov, čo je realita, o ktorej teraz hovoríme," povedal.



Nesociálne a nespravodlivé je ponechanie tzv. koncesionárskych poplatkov za RTVS, ktoré chce vláda dosiahnuť zákonom o úhrade za služby verejnosti poskytované RTVS. V parlamentnej rozprave k návrhu právnej normy sa na tom zhodli diskutujúci opoziční poslanci.
"Je to v rozpore s tým, čo ste sľúbili ľuďom pred voľbami a po voľbách, že vaše šetrenie sa dotkne len 12 percent najbohatších. Tieto poplatky však platí sto percent ľudí, ktorí majú elektrinu, a to nikdy nemôže byť 12 percent. Ak je niekto sociálne cítiaci, nikdy nemôže podporovať niečo sociálne nespravodlivé," zdôraznil líder OĽaNO Igor Matovič. Poukázal na to, že 4,64 eura mesačne platia ako chudobní tak aj bohatí. Za nespravodlivé považuje aj to, že poplatky platia aj ľudia, ktorí signál RTVS vôbec nemajú.
Exminister kultúry Daniel Krajcer (SaS) je presvedčený, že ponechanie úhrady je zlé riešenie pre RTVS aj pre občanov. "Pre inštitúciu preto, lebo nepostačuje na jej udržateľné financovanie. Už teraz je v rozpočte ministerstva kultúry na budúci rok 28 miliónov pre RTVS, čo znamená, že je to zlý návrh," zdôraznil. Krajcer poukázal aj na to, že podľa jeho návrhu mala RTVS dostávať peniaze priamo zo zákona, čo by zabezpečilo väčšiu nezávislosť inštitúcie. Návrh Smeru-SD však údajne dosahuje opak. "Vláda musí každý rok rokovať. Je to otázka súboja, dohody a najmä veľkej miery subjektivity. Tým, že sa bude každoročne rozhodovať o výške dodatočných prostriedkov, zvyšuje sa závislosť manažmentu voči vláde," konštatoval Krajcer a s Matovičom sa zhodol, že je nespravodlivé, aby úhradu platili aj tí, ktorý nemajú signál.
Magdaléna Vášáryová (SDKÚ-DS) poukázala na to, že v RTVS nikdy nebudú dopredu vedieť, koľko budú mať peňazí. "Pôjde to od rozpočtu k rozpočtu a bude to na ministrovi, koľko peňazí sa mu podarí priniesť. RTVS si nebude vedieť urobiť plán dopredu. Robiť program podľa toho, aký je rozpočet len na jeden rok, je veľmi ťažké," myslí si poslankyňa.
Predseda mediálneho výboru Dušan Jarjabek (Smer-SD) odkázal, že terajšia opozícia prijala zákon o zrušení poplatkov za RTVS, ale nikdy ho nerealizovala, ale odložila ho na rok 2013. "Prečo, to si môžeme len domýšľať," uviedol. Krajcerovi povedal, že jeho vystúpenie bolo stranícke a nie profesné. "Váš minister financií (Ivan Mikloš, pozn. TASR) nebol ochotný akceptovať tento váš zákon, ktorý ste schválili, aby koalícia vydržala. Za normálnych okolností by určite neprešiel," tvrdí Jarjabek.
Minister kultúry Marek Maďarič (Smer-SD) v reakcii povedal, že opoziční poslanci by sa mali starať o svojich voličov. "Ak mi pán Matovič preukáže, že volil Smer-SD, potom ho môže úprimne mrzieť, či sme alebo nie sme dostatočne sociálno-demokratický," povedal člen kabinetu. Poukázal aj na to, že Smer-SD bol v minulom volebnom období proti zrušeniu poplatkov a teraz sa správa rovnako.
Na margo výčitky, že úhradu platia všetci, Maďarič povedal, že verejnoprávne vysielanie sa týka každého bez ohľadu na to, či ho počúva alebo pozerá. "Verejnoprávne vysielanie je jeden z dôležitých nástrojov demokracie a vytvárania si názor na mnohé problémy. Na budúci rok by sa malo pokrytie RTVS dostať na úroveň 98 až sto percent," avizoval s tým, že v súčasnosti je množstvo domácností od platenia čiastočne alebo úplne oslobodených. Odmietol tiež, že by štát alebo ministerstvo kultúry mohli ovplyvňovať tvorbu RTVS.



Poskytovatelia audiovizuálnych mediálnych služieb budú musieť od januára 2013 na požiadanie povinne mesačne vyhradiť európskym dielam najmenej 20 percent z celkového času programov ponúkaných v ich katalógu. Vyplýva to z novely zákona o vysielaní a retransmisii, ktorú dnes 100 hlasmi schválili poslanci NR SR.
Ministerstvo kultúry ako autor právnej normy pritom nepredpokladá, že by táto zmena finančne zaťažila poskytovateľov mediálnych služieb na požiadanie. Podľa údajov za rok 2010 totiž všetci z 36 poskytovateľov túto podmienku aj tak spĺňali.
Súčasťou novely je aj rozšírenie obmedzenia vysielania telenákupu na lieky a zdravotné výkony. Je to reakcia na európsku smernicu, ktorá už bola transponovaná do slovenskej legislatívy, avšak s niektorými nedostatkami, medzi nimi aj nesprávnym prekladom.
"Výraz 'marketing authorization' je v zmysle smernice Európskeho parlamentu a Európskej rady zo 6. novembra 2001, ktorým sa ustanovuje zákonník spoločenstva o humánnych liekoch, 'povolenie na uvedenie na trh', nie 'marketingové oprávnenie'. Povolenie na uvedenie humánneho lieku na trh upravuje zákon o liekoch a zdravotníckych pomôckach," vysvetľuje rezort kultúry, ktorý právnu zmenu pripravil po pripomienkach Európskej komisie.

Copyright © TASR 2012

RADA RTVS Updated

RADA RTVS Updated
 

 

Verejnoprávne spravodajstvo by malo byť odvážne, objektívne a blízke divákom. Na dnešnom zasadnutí Rady Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) to povedal nový riaditeľ centier spravodajstva RTVS Lukáš Diko. Dodal, že v prípade televízneho spravodajstva si to vyžiada veľa zmien.
Kým rozhlasové spravodajstvo je podľa Dikových slov viac-menej v poriadku, v prípade spravodajstva Slovenskej televízie je pred ním a pred celým manažmentom RTVS veľa práce. Za jeden z najväčších a kľúčových problémov považuje technickú zastaranosť. Tá podľa Dika výrazne limituje kvalitu spravodajstva.
"Aj v spolupráci s technickým oddelením chceme čo najskôr obmeniť všetku technológiu v celej sekcii televízneho spravodajstva," uviedol Diko. Generálny riaditeľ RTVS Václav Mika k tomu dodal, že kompletná technologická obnova si vyžiada určitý čas, do konca roka by sa však mal zlepšiť aspoň čiastočne obrazový formát spravodajstva. "Pôjde o zmeny v grafike, bude to viditeľné," povedal Mika.
Zlepšiť spravodajstvo by mali nové systémy vnútorného fungovania a nová koncepcia spravodajstva. Ambícia je takisto spravodajskú sekciu personálne doplniť a posilniť. "Chceme pritiahnuť tých najlepších ľudí, ktorí na trhu sú, uvidíme, čo sa nám v tomto smere podarí," povedal Diko. Cieľom technologických, formátových i personálnych zmien je podľa Dika vytvoriť najlepší televízny informačný zdroj, zdôraznil však, že prioritou nie je najsledovanejšie, ale kredibilné spravodajstvo. "Samozrejme musíme mať ambíciu, aby to ľudia chceli pozerať,“ dodal.
Václav Mika dodal, že spravodajstvo v Slovenskej televízii odteraz nesmie byť iba deklarovanou prioritou tak, ako to bolo v minulosti. Tibor Búza, ktorý v pondelok (15.10.) nastúpil na post programového riaditeľa Slovenskej televízie, jeho slová doplnil svojou skúsenosťou po nástupe na nové miesto. "Po 12 rokoch som v televízii na oddelení spravodajstva našiel ten istý priestor, tú istú kanceláriu. Aj podľa toho si nemyslím, že spravodajstvo bolo v minulých rokoch prioritou," uviedol Búza, ktorý v rokoch 1998-2000 pôsobil ako šéf spravodajstva a publicistiky STV.
Rada RTVS na svojom zasadnutí v prípade témy "spravodajstvo" informovala, že verejnoprávny vysielateľ by si rád vychovával akýsi "novinársky dorast". "Radi by sme spolupracovali s katedrami žurnalistiky a pripravovali budúcich novinárov, ktorí by neskôr boli schopní pôsobiť v RTVS," povedal Diko a Mika ho doplnil slovami: "RTVS by určite mala mať takúto ambíciu, chce to však čas a reálny projekt."




 
K prepúšťaniu zamestnancov RTVS by mohlo prísť už pred 1. decembrom, podmienkou je však dohoda manažmentu RTVS s odborovými zväzmi. Generálny riaditeľ RTVS Václav Mika o tom novinárov informoval po dnešnom zasadnutí Rady RTVS.
Na Úrad práce ohlásila RTVS prepustenie 298 ľudí. Podľa slov generálneho riaditeľa RTVS Václava Miku však ide o hraničné číslo. Mika zdôraznil, že pred spojením hromadné prepúšťanie preferuje konštrukciu "redukcia zamestnancov". Pripomenul, že tento krok vychádza z potreby zachovať a aj skvalitniť programovú službu RTVS. "Mohli by sme síce možno fungovať tak ako doteraz, ale ak chceme niečo z RTVS urobiť, tento krok je nevyhnutný," povedal Mika.
Dodal, že vzhľadom ku skutočnostiam a informáciám, ktoré doteraz priniesol benchmarking a personálny audit, sú niektoré funkcie v RTVS nadbytočné. To by mal byť podľa Miku jeden z relevantných podkladov pre prepúšťanie, tak aby redukcia zamestnancov neohrozila činnosť RTVS. "Nechceme robiť redukciu násilne a redukovať to, čo už redukovateľné nie je," uviedol Mika. Prepúšťanie sa podľa neho dotkne najmä ľudí zabezpečujúcich servisné a obslužné činnosti. Mika priznal, že aj on sám si uvedomuje, že tak či tak pôjde o bolestivý proces, no je presvedčený, že pripravovaný spôsob je najlepším riešením.
"Robiť to inak, postupne, tak aby to nespadalo pod hromadné prepúšťanie je menej efektívne a ešte viac traumatizujúce, v konečnom dôsledku je to horšie," uviedol Mika. "Verím, že po polročnom období, keď to celé skončí si povieme, že to bolo síce bolestivé i smutné, ale bolo to riadené efektívne a bude to mať pozitívny efekt v budúcnosti."
K prvej vlne prepúšťania by mohlo prísť už pred 1. decembrom, je to však otázka dohody manažmentu s odborovými zväzmi. S tými sa už Mika stretol 3. októbra, kde im predostrel svoje plány. "Bolo to vecné, profesionálne stretnutie," zhodnotil Mika.
Priestor na redukciu a úspory sa podľa Miku otvára aj v prípade niektorých činností, ktoré by bolo efektívnejšie zabezpečovať z externého prostredia. Aké konkrétne činnosti RTVS sa budú zabezpečovať externými firmami však ešte rozhodnuté nie je. K hromadnému prepúšťaniu v RTVS prišlo už počas éry Mikovej predchodkyne Miloslavy Zemkovej, kedy do konca septembra 2011 prišlo o prácu približne 200 zamestnancov. Médium však pokračovalo v redukcii zamestnancov aj potom.
Copyright © TASR 2012
 

SLOVAK MEDIA LAW NEWS

SLOVAK MEDIA LAW NEWS


Opozičné KDH navrhuje, aby od platenia tzv. koncesionárskych poplatkov boli oslobodení ľudia bez signálu RTVS. Takýto pozmeňujúci návrh k zákonu o úhrade za služby verejnosti poskytované RTVS, ktorý zachováva poplatky za telerozhlas aj po 1. januári 2013, pripravil podpredseda KDH Ján Hudacký.
"Momentálne je pokrytých signálom približne 95 percent územia Slovenska a ide teda asi o 265 obcí, v ktorých občania Slovenska nemôžu služby RTVS využívať. Prečo by mali platiť koncesionárske poplatky občania, ktorí služby RTVS nemôžu využívať, lebo nemajú signál?" pýta sa Hudacký. KDH preto navrhuje, aby sa oslobodenie od povinnosti platiť úhradu viazala na odberné miesto, nachádzajúce sa na území, ktoré nie je pokryté signálom. "Zodpovednosť za pokrytie má vysielateľ, preto považujeme za spravodlivé, aby sa i takto vytváral ekonomický záujem vysielateľa zabezpečiť celoplošné pokrytie signálom televízneho vysielania," dodal Hudacký.
O právnej norme v druhom čítaní začnú poslanci rokovať ešte dnes. Ak prejde, všetci občania, ktorí odoberajú elektrinu, budú povinní platiť tzv. koncesionárske poplatky aj po 1. januári 2013. Podľa aktuálneho zákona, ktorý presadila ešte vláda Ivety Radičovej, sa mala táto povinnosť skončiť v tomto roku a RTVS mala byť financovaná priamo zo štátneho rozpočtu. Výška úhrad za službu verejnosti sa však meniť nemá, fyzická osoba by teda naďalej mala platiť 4,64 eura mesačne.


Copyright © TASR 2012

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Tuniskí novinári v stredu zorganizovali celodenný štrajk, ktorým protestujú proti údajným snahám tamojšej vlády obmedzovať slobodu tlače a ovládať médiá. Akcia je vyvrcholením niekoľko mesiacov trvajúcich sporov medzi mediálnymi skupinami a proislamskou vládou, ktorá sa podľa novinárov snaží do médií dosadzovať svojich ľudí a ovplyvňovať tak obsah spravodajstva. Logo tuniského verejnoprávneho rozhlasu sa na jeho internetovom portáli zobrazovalo s čiernou páskou a sloganom upozorňujúcim na "generálny štrajk". Vysielanie rozhlasových a televíznych staníc bolo obmedzené, zatiaľ čo denníky vôbec nevyšli. Do protestu sa zapojila aj oficiálna tlačová agentúra TAP, ktorá upozorňovala odberateľov, že bude poskytovať iba "minimálny servis" a pokrývať bude iba "veľmi naliehavé" udalosti.
Novinári v Tunisku štrajkujú napriek tomu, že za éry zosadeného diktátora Zajna al-Ábidína bin Alího médiá fungovali pod prísnym dohľadom vlády a po minuloročnej revolúcii nastalo v tejto oblasti uvoľnenie. Dôvodom je skutočnosť, že vládni politici pokračujú v zasahovaní do činnosti médií v rozpore s predošlým sľubom, podľa ktorého bude mať reformy na starosti nezávislý orgán. Vládna koalícia pod vedením islamistov sa bráni tvrdením, že v mediálnom sektore stále pôsobia prívrženci zosadeného režimu, ktorí ju vystavujú neprimeranej kritike. Napriek tomu však v stredu novinárom prisľúbila, že po dlhom odkladaní uvedie do praxe nariadenia z minulého roka, ktoré sa týkajú slobody tlače a regulácie audiovizuálnych médií.


 

Grécki novinári v stredu opäť vstúpili do 24-hodinového štrajku. Urobili tak deň predtým, ako sa na podobný celoštátny protest chystajú aj zamestnanci verejného a súkromného sektora. Štrajk novinárov zastavil vysielanie televíznych aj rozhlasových staníc a spravodajské portály prestali vydávať nové správy. Vo štvrtok nevyjdú ani tradičné tlačené noviny. K médiám sa pridali aj nemocnice, kde ošetrujú len urgentné prípady, nepracujú advokáti ani notári
Grécko čaká vo štvrtok generálny štrajk, ktorý znova ochromí život v krajine. Dôvodom sú pokračujúce úsporné opatrenia, ktoré sú podmienkou čerpania ďalších pôžičiek od Európskej únie (EÚ) a Medzinárodného menového fondu (MMF). Tie podľa posledného prieskumu verejnej mienky až 90 percent Grékov považuje za nespravodlivé, keďže podľa nich postihnú len najchudobnejšie vrstvy obyvateľstva.

 
©2012, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Zomrela Sylvia Kristel

Zomrela Sylvia Kristel

Holandská herečka Sylvia Kristel, ktorá sa preslávila ako predstaviteľka hlavnej hrdinky série francúzskych erotických filmov Emmanuelle, podľahla dnes vo veku 60 rokov rakovine.
Oznámila to v Haagu jej agentka Marieke Verharen z agentúry Features Creative Management. Informáciu sprostredkovala holandská tlačová agentúra ANP.
Sylvia Kristel zomrela v noci nadnes v spánku. V posledných rokoch sužovali herečku vážne zdravotné problémy: diagnostikovali jej rakovinu pečene i hrdla.
Absolvovala onkologickú liečbu, ale niekoľko týždňov po jej skončení mala mozgovú príhodu. V júli toho roka ju hospitalizovali v jednej z amsterdamských nemocníc.



Copyright © TASR 2012

Zomrel Kódži Wakamacu

Zomrel Kódži Wakamacu
 

 Japonský režisér Kódži Wakamacu, ktorý začínal nízkorozpočtovými softpornografickými filmami, ale pokračoval uznávanou nezávislou filmovou tvorbou, zomrel vo veku 76 rokov po dopravnej nehode z tohto mesiaca.
Jeho produkčná spoločnosť dnes uviedla na oficiálnej adrese na internetovej sociálnej sieti Twitter, že Wakamacu skonal v stredu neskoro večer v nemocnici, kde ho v bezvedomí hospitalizovali po havárii zo začiatku októbra.
Jeho psychologicko-erotická dráma Húsenica patrí k tým filmom, ktoré sa zaoberajú vojnovými traumami. Snímka zachytáva japonského vojaka z druhej svetovej vojny, ktorý sa vracia domov hlboko poznamenaný - bez rúk a bez nôh, ale s obrovským sexuálnym apetítom. Je z neho muž-húsenica.
Šinobu Teradžimová, ktorá hrala vojakovu obetavú a statočnú manželku, získala na Medzinárodnom filmovom festivale 2010 v Berlíne cenu Strieborný medveď ako najlepšia herečka.
Wakamacu sa najmä na začiatku kariéry venoval softpornografii, ale vďaka svojmu umeleckému majstrovstvu dokázal zmeniť takéto diela na hĺbavú a vážnu kritiku spoločnosti. Jeho najnovší film je venovaný spisovateľovi Jukiovi Mišimovi, jednému z najvýznamnejších japonských autorov povojnového obdobia.

Copyright © TASR 2012

Musíme si pohovoriť o Kevinovi

Musíme si pohovoriť o Kevinovi


17. 10. 2012

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS



 

Americký prezident Barack Obama a jeho republikánsky rival Mitt Romney mali počas dnešnej druhej debaty pred prezidentskými voľbami množstvo ostrých výmen názorov, informovala agentúra AP.
Obama s Romneym na seba útočili predovšetkým v súvislosti s energetickou politikou krajiny, často jeden na druhého ukazovali prstom a skákali si do reči, píše Reuters. Obama Romneymu niekoľkokrát vytkol, že nehovorí pravdu. Romney naopak vyčítal Obamovi, že v priebehu tohto roka počas svojho pôsobenia v Bielom dome porušil niekoľko zo svojich predchádzajúcich sľubov.
Išlo o druhú z troch plánovaných debát Obamu a Romneyho a konala na pôde newyorskej univerzity Hofstra tri týždne pred dlho očakávanými prezidentskými voľbami. Úradujúci prezident Barack Obama využil svoje vystúpenie od začiatku na to, aby svojho súpera priamo napadol.
Tentoraz išlo o diskusiu v štýle určitého občianskeho zhromaždenia; otázky kládli jednotlivci z publika kandidátom, ktorí stáli na pódiu. Keďže medzi nimi nebol rečnícky pult, mohli sa na ňom voľne pohybovať.
Vo chvíli, keď Romney odpovedal na otázku o cenách plynu a ťažby ropy, sa Obama postavil a priblížil sa k svojmu republikánskemu vyzývateľovi. Romney sa vzápätí otočil Obamovým smerom a obaja kandidáti sa dostali do roztržky stojac iba niekoľko desiatok centimetrov od seba, píše AP.
V jednej chvíli Obama ostro odmietol Romneyho argumenty slovami: "Nie je to pravda, guvernér Romney". Keď Obama prerušil Romneyho, kým odpovedal na otázku v súvislosti s energetickou politikou, Romney odpovedal: "Dostanete svoju šancu... Ja ešte stále rozprávam."
Romney uviedol, že sa s bývalým republikánskym prezidentom Georgeom W. Bushom nezhoduje v názoroch na energetickú politiku, Čínu a rozpočet. Podľa Obamu je najväčším rozdielom medzi Bushom a Romneym to, že Romney je extrémnejší v sociálnych otázkach, než jeho predchodca Bush, uviedla agentúra AP.
Na otázku jedného z prítomných voličov, ako by sa Romney líšil od Busha, ktorý bol počas svojho vládnutia značne nepopulárny, Romney odpovedal, že bude vládnuť v iných podmienkach, ktoré mu umožnia spraviť Severnú Ameriku nezávislou od arabskej a venezuelskej ropy. Republikánsky prezidentský kandidát tiež dodal, že sa chystá tvrdo zasiahnuť voči menovým manipuláciám zo strany Číny a znížiť deficit prostredníctvom posilnenia obchodu.
Obama na to krátko a ironicky povedal, že Romney zruší financovanie na podporu plánovaného rodičovstva a bude mať prísnejšiu imigračnú politiku, než mal Bush. Zároveň svojmu rivalovi vytkol, že investoval súkromné peniaze do čínskych firiem, a preto nikdy nebude tak ostro vystupovať proti Číne, ako to avizoval. "Vy ste tá posledná osoba, ktorá tvrdo zakročí voči Číne," povedal Romneymu Obama.

Prezident Barack Obama si podľa prieskumov zlepšil pozíciu v druhej debate s republikánskym vyzývateľom Mittom Romneym v porovnaní so svojím prvým, nepresvedčivým vystúpením z 3. októbra, uviedla dnes agentúra DPA.
Prieskum spravodajskej stanice CNN preukázal, že z respondentov, ktorí sledovali druhú debatu na pôde newyorskej univerzity Hofstra, si 46 percent myslí, že jej víťazom je Obama. V prospech Romneyho sa ich vyslovilo 39 percent.
Analytik stanice Fox News a konzultant demokratickej kampane Joe Trippi uviedol, že dnes bolo možné vidieť toho istého Romneyho, ktorý vystúpil v prvej debate 3. októbra, avšak omnoho efektívnejšieho Obamu. "Romneymu to ide oveľa lepšie, keď sa ten druhý neprejaví. Tentokrát sa Obama prejavil," dodal Trippi.

 

Ostrú výmenu názorov vyprovokovala dnes počas druhej debaty kandidátov na amerického prezidenta aj otázka zabitia amerického veľvyslanca Christophera Stevensa v líbyjskom Benghází. Barack Obama uviedol, že za bezpečnosť diplomatov nesie definitívnu zodpovednosť on sám, informovala agentúra Reuters.
Republikán Mitt Romney uviedol, že útok na americký konzulát v Benghází predstavuje zlyhanie zahraničnej politiky úradujúceho demokratického prezidenta Obamu.
"Bol to útok teroristov," povedal Romney a spochybnil počiatočné tvrdenia Obamovej administratívy, že do incidentu vyústili protesty proti antiislamskému filmu. "Spochybňuje to celú prezidentovu politiku na Blízkom východe," dodal Romney.
Obama na to odpovedal, že definitívnu zodpovednosť za bezpečnosť diplomatov nesie on a odmietol tvrdenia Romneyho, že sa miesto toho sústredil iba na politiku. "Ministerka (zahraničných vecí Hillary) Clintonová odviedla vynikajúcu prácu, ale pracuje pre mňa. Ja som prezident a vždy som zodpovedný ja," povedal Obama v súvislosti s otázkami, či americké ministerstvo zahraničných vecí ignorovalo požiadavky o zvýšenie bezpečnosti diplomatického personálu na konzuláte v Benghází.
"Preto neexistuje nikto, kto by mal väčší záujem na tom, aby sa zistilo, čo sa presne stalo, než ja," dodal.
   
Copyright © TASR 2012




Moderátormi americkej verzie speváckej súťaže X Factor budú Khloé Kardashian a Mario Lopez. Potvrdili to viaceré zdroje zo zákulisia šou. Známa hviezda reality šou a televízny moderátor a herec tak nahradia Steva Jonesa, ktorý po prvom ročníku v X Factore skončil. Rovnako ako on prišli o svoje miesta aj dve porotkyne – Paula Abdul a Nicole Scherzinger, ktoré v aktuálnej sérii nahradili Britney Spears a Demi Lovato. O personálne zmeny sa postaral tvorca šou, ktorý v nej zároveň pôsobí ako porotca a mentor – Simon Cowell. Štvrtým porotcom ostal producent a skladateľ L. A. Reid, ktorý sa v prvom ročníku osvedčil. Cowell dúfa, že s novými porotkyňami a moderátormi šou dosiahne sledovanosť, akú si predstavoval.
Americký X Factor odštartoval už v septembri a v súčasnosti je vo fáze, v ktorej si jednotliví porotcovia vo svojich vlastných luxusných domoch vyberajú svojich súťažiacich. Tých budú sprevádzať počas celej šou, budú im pomáhať a radiť a snažiť sa doviesť ich až k víťazstvu. Lopez a Kardashian nastúpia do svojich úloh začiatkom novembra, keď odštartujú priame prenosy šou v televízii.
The X Factor je súťaž, do ktorej sa môžu zapojiť jednotlivci, ale aj spevácke skupiny v akomkoľvek veku. Súťažiacich, ktorí postúpia z kastingov, rozdelia do štyroch rôznych skupín podľa pohlavia či veku. Každá skupina dostane svojho mentora (jedného z porotcov), ktorý ich sprevádza celou súťažou. Prvý ročník americkej verzie vyhrala 19-ročná Melanie Amaro, ktorej mentorom bol Simon Cowell. Britská verzia s trochu odlišnými pravidlami má za sebou už osem ročníkov, pričom k najznámejším víťazom patria Leona Lewis (2006) a Alexandra Burke (2008).
Informácie pochádzajú z webových stránok AceShowbiz.com a www.hollywoodreporter.com.


Americká speváčka Beyoncé potvrdila správy, že vystúpi počas polčasovej prestávky 47. ročníka Super Bowlu - finále Národnej ligy v americkom futbale (NFL).
Tridsaťjedenročná hviezda tak spravila prostredníctvom svojej oficiálnej webstránky, kde zverejnila fotku, na ktorej má tvári napísaný dátum konania Super Bowlu - 3. februára 2013.
Podujatie sa bude konať v New Orleans. Beyoncé už v minulosti na Super Bowle vystúpila, keď v roku 2004 v jej rodnom Houstone zaspievala americkú hymnu pred zápasom medzi New England Patriots a Carolina Panthers.
Beyoncé začala svoju hudobnú kariéru v roku 1997 ako členka skupiny Destiny's Child, neskôr sa vydala na sólovú dráhu.
Na svojom konte má štyri sólové štúdiovky - Dangerously In Love (2003), B'Day (2006), I Am... Sasha Fierce (2008) a 4 (2011), pričom so všetkými dobyla americký rebríček Billboard 200.
Jedna z najlepšie zarábajúcich interpretiek na svete má na konte už 16 cien Grammy, pričom tri z nich získala ešte ako členka Destiny's Child, ostatné ako sólová speváčka.
Medzi jej najväčšie hity patria skladby Crazy In Love, Baby Boy, Me, Myself And I, Listen, Irreplaceable, If I Were A Boy, Halo či Single Ladies (Put A Ring On It). Jej manželom je rapper Jay-Z, s ktorým má dcéru Blue Ivy.


© 2012, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.





RADA RTVS

RADA RTVS
 



Zomrela Galina Kopaněva

Zomrela Galina Kopaněva



V utorok zomrela v Prahe vo veku 81 rokov prednej filmová kritička, publicistka, pedagogička a znalkyňa ruskej kultúry Galina Kopaněva. Oznámila to jej rodina. Uznávaná odborníčka na dejiny stredoeurópske a východoeurópske kinematografie stála pri zrode československého hnutia filmových klubov v 60. rokoch a spoluzakladala časopis Film a doba.
Svojimi prednáškami a seminármi Kopaněva formovala kinematografické myslenie niekoľkých generácií domácich tvorcov aj filmových kritikov a historikov. "Svojimi žiakov bola veľmi obľúbená," spomína umelecká poradkyňa karlovarského festivalu Eva Zaoralová.
Pochopiť novú vlnu
Kopaněva sa narodila 26. novembra 1931. V roku 1957 absolvovala filmovú fakultu v Prahe. Odbornými texty aj lektorskú činnosť sa Kopaněva ako generačný súputník režisérov československej "novej vlny" zásadnou mierou zaslúžila o divácke pochopenie týchto snímok. Dlhé roky publikovala napríklad vo Filmu a dobe alebo v kultúrnom dvojtýždenníka A2. V roku 2006 sa podieľala na vzniku zborníku textov Věra Chytilová medzi nami.
Galina Kopaněva bola aj dlhoročnú odbornú poradkyňou Medzinárodného filmového festivalu v Karlových Varoch. Tento rok v auguste získala rozhodnutím poľského prezidenta Bronisława Komorowského Rytiersky kríž Rádu za zásluhy Poľskej republike. Stalo sa tak za mimoriadne zásluhy a vynikajúce úspechy dosiahnuté pri rozvoji poľsko-slovenskej kultúrnej spolupráce.
"Poľskú kinematografiu propagovala už v ťažkých časoch totality. Vďaka jej odbornému záujmu o stredoeurópskou filmovú tvorbu má poľská kinematografia každoročne v Karlových Varoch dôležité miesto," uviedol pri odovzdávaní Rádu chargé d'affaires  poľského veľvyslanectva Marek Minarczuk.
Kopaněva bola v rokoch 1964-1976 odbornú redaktorkou časopisu Film a doba, od roku 1977 vyučovala dejiny filmu na Katedre filmovej vedy Filozofickej fakulty Univerzity Karlovej. Externe prednášala na Filmové fakulte Akadémie múzických umení. Spolupracovala s Asociáciou slovenských filmových klubov na dramaturgickej príprave Letné filmové školy v Uherskom Hradišti a lektorská zaisťovala Seminár ruského filmu vo Veselí nad Moravou.


Copyright © ČTK 2012



TOP OF THE POPS

TOP OF THE POPS




1. Modré z neba - Markíza ; 2. Televízne noviny - Markíza ; 3. ČESKO SLOVENSKO MÁ TALENT- TV JOJ ; 4. NAJLEPŠIE POČASIE- TV JOJ ; 5. Recept na bohatstvo – TV JOJ ; 6. NOVINY TV JOJ- TV JOJ; 6. Športové noviny - Markíza ; 7. KRIMI – TV JOJ ; 8. Počasie - Markíza ; 9. Farma - Markíza ; 10. Šport- TV JOJ ; 11. KENO 10, Loto, Joker, Loto 5 z 35 - Markíza ; 12. Panelák- TV JOJ; 13. Súdna sieň – TV JOJ

16. 10. 2012

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

 

 

Moderátorkami jubilejného 70. slávnostného udeľovania filmových a televíznych cien Zlatý glóbus budú herečky Tina Fey a Amy Poehler. Na tomto poste vystriedajú komika Rickyho Gervaisa, ktorý mal moderovanie na starosti tento rok aj vlani. "Získať Tinu Fey a Amy Poehler pre túto slávnosť je pre nás bravúrnym kúskom," komentoval Paul Telegdy z NBC rozhodnutie angažovať túto dvojicu. Obe podľa neho dokázali, že im to spolu ide počas mnohých rokov v programe Saturday Night Live a tiež v komédii Baby Mama (2008).
Udeľovanie cien Hollywoodskej asociácie zahraničných novinárov (HFPA) sa bude konať 13. januára 2013 v hoteli Beverly Hilton v kalifornskom Beverly Hills. Nominácie budú známe 13. decembra. Meno nového držiteľa ceny Cecila B. DeMillea za prínos zábavnému priemyslu bude známe už 1. novembra.
Štyridsaťjedenročná Amy Poehler si s manželom Willom Arnettom zahrala v seriáli Arrested Development (2003 - 2006), snímkach Ľadovo ostrí (2007), On Broadway (2007) či Jarné prázdniny (2009). Poehler sa objavila aj v seriáli Parks and Recreation (2009) a svoj hlas prepožičala do takých animovaných filmov ako Shrek Tretí (2007), Horton (2008), Monštrá vs. Votrelci (2009), Alvin a Chipmunkovia 2 (2009) alebo Alvin a Chipmunkovia 3 (2011). S Arnettom, s ktorým sa zosobášila v auguste 2003, má dvoch potomkov - v októbri 2008 sa im narodil syn Archibald "Archie" William Emerson, v auguste 2010 komička priviedla na svet druhého chlapca Abela Jamesa. V septembri ich hovorca pre magazín People potvrdil, že sa rozchádzajú.
Štyridsaťdvaročná Tina Fey je držiteľkou siedmich cien Emmy, dvoch Zlatých glóbusov, štyroch Screen Actors Guild Awards a piatich Writers Guild of America Awards. Ako najmladšia komička v histórii získala prestížnu americkú cenu Marka Twaina, ktorú každoročne udeľujú humoristom a humoristkám. Okrem účinkovania a tvorby seriálu Štúdio 30 Rock (2006) a zábavnej šou Saturday Night Live, kde s veľkým úspechom u divákov i kritiky imitovala Sarah Palin, si zahrala napríklad v komédii Nočné rande (2010). Objavila sa aj v snímke Protivné baby (2004) v hlavnej úlohe s Lindsay Lohan a tiež napísala jej scenár. Na konte má aj vtipnú knižnú autobiografiu Bossypants, ktorá na päť týždňov obsadila prvé miesto rebríčka New York Times Best Seller. Audio verzia, ktorú Fey sama nahovorila, jej priniesla nomináciu na Grammy.
Informácie pochádzajú z webstránky people.com a archívu agentúry SITA.


Predbežné vyšetrovanie vraždy novinárky Anny Politkovskej je ukončené. V utorok to oznámila ruská vyšetrovacia komisia. Podľa jej hovorcu Vladimira Markina bolo v prípade obvinených päť ľudí a vyšetrovací tím zozbieral dostatok dôkazov, aby sa začalo súdne konanie. Organizátorom vraždy bol podľa vyšetrovateľov Lom-Ali Gaitukajev, ktorý v roku 2006 zriadil zločineckú skupinu a viedol ju. Politkovskú zastrelil v tomto roku v Moskve Čečenec Rustam Machmudov po tom, čo sa dozvedel informácie o jej mieste pobytu od svojich dvoch bratov Ibragima a Džabraila, uviedla komisia, ktorú citovala agentúra Ria Novosti.
Politkovská bola najznámejšou novinárkou Novej Gazety, ktorá za svoju novinársku činnosť zaplatila životom. Preslávila sa najmä reportážami o zverstvách páchaných ruskou armádou v Čečensku a okrem iného tvrdila, že za útokmi na obytné domy v Moskve a v ďalších ruských mestách, pri ktorých v roku 1999 zahynulo vyše 300 ľudí, stála ruská tajná služba FSB. Vláda z útokov obvinila čečenských separatistov a obnovila ofenzívu v Čečensku.

©2012, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Aj TV Joj by mala záujem o zmluvu so štátom

Aj TV Joj by mala záujem o
 
zmluvu so štátom


O zmluvu o obsahoch, cieľoch a zabezpečení služieb verejnosti v oblasti televízneho vysielania, akú má so štátom podpísanú Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS), by mala záujem aj televízia Joj. Po dnešnej diskusii na pôde rezortu kultúry s názvom Kde sú hranice tolerancie nekultúrnych programov celoplošných komerčných médií, to pre TASR uviedol generálny riaditeľ Joj-ky František Borovský.
"Aj my by sme radi vyrábali kvalitný obsah, ako ho tu všetci prezentujú. OK, poďme sa o tom rozprávať, ale boli by sme radi, keby sa zmluva so štátom týkala aj súkromných médií," povedal po diskusii Borovský. Už počas nej upozorňoval, že TV Joj bojuje s rovnakými problémami ako RTVS, tiež by chcela viac peňazí na tvorbu a akvizície. Musí dobiehať aj technologický dlh v siuácii, keď sa reklamný balík v dôsledku krízy zmenšil a rastie konkurencia v podobe nových staníc na trhu a internetu.
"Aj ja chcem vyrábať veľké a drahé seriály, ale v tejto chvíli to pre nás nemá ekonomický zmysel, lebo by som o nejakú časť ukrátil reálne fungovanie našej televízie v súčasnosti," dodal. "Joj-ka, ako najväčší producent slovenských seriálov na trhu nemá problém si zobrať akúkoľvek tému a vyrobiť ju tak, aby bola divácky zaujímavá. Len v tejto chvíli, keď stojí epizóda 100.000 eur a viac, to pre nás nemá zmysel. Napriek tomu si myslím, že takéto programy majú opodstatnenie aj pre komerčnú televíziu, len trh je malý a nedovoľuje financovať takéto projekty. Ale chceme ich," uzavrel Borovský.
Zároveň reagoval na otázku novinárov, či je pravda, že Joj nakupuje seriály v tvrdšej "hard" verzii. "Neviem o tom, že by bola verzia CSI, ktorá je 'soft'a ktorá je 'hard'. Niekto si to pletie s pornom," poznamenal.



Copyright © TASR 2012