22. 12. 2012

Zomrela Květa Legátová

Zomrela Květa Legátová


Vo veku 93 rokov dnes zomrela česká spisovateľka Květa Legátová, známa predovšetkým vďaka zbierke poviedok Želary a novele Jozova Hanule. Tieto dve diela sa stali spoločne námetom pre film Želary (2003). "Už som o tom počul. Je to veľmi smutné," uviedol pre iDNES.cz režisér spomínanej snímky Ondřej Trojan.
Květa Legátová, vlastným menom Věra Hofmanová, sa narodila 3. novembra 1919 v Podolí u Brna a ako spisovateľka debutovala v roku 1957 zbierkou Postavičky, po ktorej nasledoval román pre deti Korda Dabrová. Písala tiež rozhlasové hry a rozprávky a v 90. rokoch vyhrala rozhlasovú súťaž Prix Bohemia. V roku 2001 vydala spomínanú zbierku Želary, o rok neskôr Jozovu Hanulu a v roku 2006 súbor detektívnych próz s názvom Nic není tak prosté.
Informácie pochádzajú z wesbtránok prask.nova.cz a www.idnes.cz.

2012, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

RTVS NEWS

RTVS NEWS





Spravodajstvo Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) sa musí počas dňa vyvíjať, prinášať stále novšie informácie. V súčasnosti informuje Slovenská televízia o aktuálnom dianí v spravodajských reláciách o 12:00, 16:00 a 19:00. Od budúceho roka pribudne ranná relácia postavená i na spravodajstve, pre agentúru SITA to povedal riaditeľ spravodajstva, športu a publicistiky RTVS Lukáš Diko. “Vo všetkých spravodajských reláciách v priebehu dňa sa budú objavovať všetky dôležité informácie, ale tak, aby sa informácia rozvíjala,“ konštatoval ďalej Diko s tým, že najdôležitejšie udalosti dňa by mali analyzovať Správy a komentáre na Dvojke. Slovenského rozhlasu sa tento problém netýka, keďže ten vo vysielaní svojich okruhov prináša spravodajské bloky pravidelne.
Ideálny model fungovania spravodajstva v RTVS prirovnal Diko k zmene, ktorou od 1. decembra prešla relácia K veci vysielaná o 18:30 na Rádiu Slovensko SRo. “Namiesto toho, aby to boli nadčasové všeobecné témy, snažíme sa vyberať naozaj aktuálne témy a to je cesta, ktorou chceme ísť. – Nielen dávať základné informácie, že niečo sa stalo, ale aj ponúkať ich analýzu a vysvetľovať, čo to môže znamenať,“ zdôraznil Diko, pre ktorého je možnosť vysvetliť udalosti pridanou hodnotou verejnoprávneho média. - “Chceme ísť do hĺbky, ale nie iba v špecializovaných reláciách, ale aj v spravodajstve. Vysvetľovať ľuďom, prečo ich informujeme o tom, že sa stalo niečo v parlamente, že to nie je len nič nehovoriaca parlamentná správa, ale aký vplyv na ich život rozhodnutie môže mať.“
Lukáš Diko od 1. decembra šéfuje nielen spravodajstvu, ale aj športu a publicistike. Nepatrí teda pod neho publicistika dokumentárneho, náboženského, menšinového typu alebo publicistika o životnom štýle, ale občianska a investigatívna áno. Spomínané oblasti publicistiky patria pod programových riaditeľov STV a SRo – Tibora Búzu a Ľuboša Machaja. Popri spravodajstve v STV a SRo teda pod Dika patria v televízii aj relácie O 5 minút 12, Slovensko v obrazoch, Svet v obrazoch, Reportéri a Občan za dverami a v rozhlase diskusie - Sobotné dialógy, Z prvej ruky a K veci. Doslova vysielané na Dvojke STV v decembri skončilo. “Koniec relácie Doslova nie je rezignácia na takýto diskusný formát, ale myslím si, že verejnoprávna televízia a primárne spravodajstvo a aktuálna publicistika sa musí vyrábať interne,“ zdôraznil šéf spravodajstva RTVS. Najneskôr do jesene 2013 preto chcú pripraviť nový diskusný formát, ktorý bude dostatočne flexibilný na to, aby sa mohol venovať širokému spektru tém, politických či spoločenských. Podľa Dika ideálom je, aby relácia prepojila aj publicistiku rozhlasu a televízie.
“Nehovorím, že nebudú pribúdať aj ďalšie relácie, ale najprv sa chceme sústrediť na relácie, ktoré máme. Nastaviť, zlepšiť, posunúť sa niekam inam a potom môžeme začať vyvíjať nové formáty,“ dodal v rozhovore pre SITA Diko.
Lukáš Diko nastúpil do top manažmentu generálneho riaditeľa RTVS Václava Miku 15. októbra ako riaditeľ Centier spravodajstva RTVS - STV a SRo. Po zmene organizačnej štruktúry začal 1. decembra šéfovať celému spravodajstvu, športu a aktuálnej publicistike v RTVS. Diko prišiel do tímu Václava Miku zo súkromnej televízie Markíza, kde pôsobil od roku 2009 ako šéfredaktor spravodajstva.

© 2012, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.





Stanovisko České televize

Stanovisko České televize




ČT s cílem chránit vložené prostředky využila svého oprávnění odstoupit od smlouvy kvůli opakovanému nedodržení termínu dokončení filmu a premiéry. Toto oprávnění obě strany stvrdily v koprodukční smlouvě (v dodatcích 6 a 7). Pro razantní a výjimečný krok se ČT rozhodla na základě vývoje událostí, který nemohla nadále akceptovat.Koprodukční smlouva byla podepsána 29. 12. 2006. Původní smluvní termín premiéry byl stanoven na leden-únor 2009. Nebyl dodržen, smlouva se pak změnila ještě sedmkrát, z toho pětkrát kvůli posunu výroby, respektive nedodržení termínu premiéry. V dodatku č. 7 ze dne 6. 6. 2011 producent podepsal, že si je vědom, že při nedodržení termínu premiéry může ČT odstoupit od smlouvy. Vstřícný návrh ČT z léta 2012 na osmou změnu smlouvy producent nepřijal.
Nedodržením posledního smluvního termínu premiéry 27. 9. 2012 producent smlouvu porušil definitivně a ČT se rozhodla ke konečnému odstoupení od smlouvy.

Michaela Fričová, tisková mluvčí





Producent k producer k Tomáš Krejčí (CZ), Jiří Košťál (CZ) výroba k production k Actor’s Runway Agency (CZ)


Koprodukcia k co-production k Česká televize (CZ), ACE (CZ), Rozhlas a televízia Slovenska (SK), endorfilm (CZ), Farbyka (SK),  Three Brothers (CZ), VAL (SK), Flamesite (CZ), Studio Mirage(CZ), Fint (CZ), Trixter (DE), Alvernia Studios (PL), Mars (CZ



VIANOCE S
ČESKOU TELEVÍZIOU


21. 12. 2012

Naj hodnotené vianočné filmy

Naj hodnotené
vianočné filmy  


1 It's a Wonderful Life / Život je krásný 1946
2 Holiday Inn / Holiday Inn 1942
3 The Nightmare Before Christmas / Ukradené Vánoce 1993
4 Stalag 17 / Stalag 17 1953
5 Miracle on 34th Street / Zázrak v New Yorku 1947
6 Die Hard / Smrtonosná past 1988
7 Arthur Christmas / Velká vánoční jízda 2011
8 A Christmas Story / Vánoční příběh 1983
9 Trading Places / Záměna 1983
10 Rare Exports: A Christmas Tale / Rare Exports 2010
11 Lethal Weapon / Smrtonosná zbraň 1987
12 A Midnight Clear / Hlídka v Ardenách 1992
13 A Christmas Tale / Vánoční příběh 2008
14 While You Were Sleeping / Zatímco jsi spal 1995
15 Scrooge (A Christmas Carol) / Scrooge 1951
16 Elf / Vánoční skřítek 2003
17 Kiss Kiss, Bang Bang / Kiss Kiss, Bang Bang 2005
18 Gremlins / Gremlins 1984
19 The Santa Clause / Santa Claus 1994
20 The Bishop's Wife / The Bishop's Wife 1947


Podľa : Rotten Tomatoes

Zomrel Bronislav Križan

Zomrel Bronislav Križan






Vo štvrtok 20. decembra zomrel vo veku 71 rokov po dlhej a ťažkej chorobe dlhoročný člen divadla Nová scéna v Bratislave, herec Bronislav Križan. TASR to potvrdila PR manažérka divadla Zuzana Šebestová. Posledná rozlúčka so zosnulým bude 2. januára 2013 o 13.00 h v bratislavskom krematóriu.
Smútok zo smrti Bronislava Križana zdieľa aj jeden z jeho najlepších priateľov, herec Ján Mistrík. "Odišiel človek, ktorého som mal nesmierne rád. Bol to kamarát, s ktorým som sa 30 rokov stretával na jednom javisku," uviedol Mistrík. Dodal, že v poslednom čase nemohli byť v dôsledku Križanovej vážnej choroby v častom kontakte. "Ale spomienky, ktoré na neho mám, sú tie najlepšie, aké len môžu byť," vyznal sa Mistrík.
Herec Bronislav Križan bol členom činohry Novej scény v Bratislave. Rodený Bratislavčan prišiel na svet 3. decembra 1941. Štúdium herectva na Vysokej škole múzických umení (VŠMU) v Bratislave absolvoval v roku 1967, potom bol členom Vojenského umeleckého súboru v Bratislave. Hral v nitrianskom divadle, od roku 1972 bol členom Poetickej scény Novej scény v Bratislave. Vyučoval na konzervatóriu v Bratislave.
Na javiskách stvárnil vážne a tragikomické postavy, napríklad Obhajca v Hájnikovej žene - 1976, Dr. Pysk v Tanci nad plačom - 1978, Bielik v Pomocníkovi - 1979.
Využil aj ponuky na filmovanie, účinkoval vo filmoch napríklad Námestie sv. Alžbety (1967), Nevesta hôľ (1971), Veľká noc a veľký deň (1974), Ako ostrihať manžela (1973), Kluci z bronzu (1980). Svoje miesto zaujal aj v dabingu.
Literárny fond mu 29. novembra 2010 udelil cenu za dlhoročnú prácu v rôznych slovenských divadlách.

Copyright © TASR 2012

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Smart TV, teda televízne prijímače s pripojením na internet a ponukou internetových služieb, by mohli do roku 2016 tvoriť až 85 percent produkcie všetkých televízorov s plochou obrazovkou. Vyplýva to z analýzy spoločnosti Gartner.
Celosvetová produkcia Smart televízorov by mala stúpnuť zo 69 mil. kusov v roku 2012 až na 198 miliónov v roku 2016. Budúci rok by pritom mohla výroba inteligentných televízorov dosiahnuť takmer 108 miliónov kusov. Samotná ponuka Smart TV však podľa analytikov nezaručí nárast dopytu na trhu.
Naopak, ich výrobcovia budú čeliť tvrdej konkurencii a budú musieť presvedčiť zákazníkov čo najširšou ponukou služieb a doplnkových funkcií. “Spotrebitelia sa budú napríklad zaujímať o to, aké internetové služby bude televízor ponúkať alebo či televízor bude komunikovať s ich smartfónom, alebo tabletom,” uviedol analytik Gartner Paul O´Donovan.


Britská kráľovná Alžbeta II. sa počas tohtoročných Vianoc prihovorí svojim občanom prvýkrát prostredníctvom takzvanej trojrozmernej televízie. Vo štvrtok o tom informoval Buckinghamský palác, podľa ktorého bude príhovor vysielaný v Prvý sviatok vianočný o 16:00 SEČ dostupný aj v bežnom formáte, a to v štandardnom a vysokom rozlíšení.
Tradíciu sviatočného prejavu adresovaného obyvateľom Spojeného kráľovstva a celého Commonwealthu začal presne pred 80 rokmi Alžbetin starý otec Juraj V. Osemdesiatšesťročná kráľovná ju zachováva od roku 1957, v roku 1967 však urobila výnimku a diváci si v obvyklom čase mohli pozrieť reprízu dokumentu o britskej kráľovskej rodine. Zatiaľ čo kedysi boli príhovory vysielané naživo, v poslednom období bývajú nakrútené v predstihu. Využitie novej technológie 3D televízie má byť ďalším zo spôsobov pripomenutia 60. výročia nástupu Alžbety na trón, ktoré Briti oslávili tento rok. Vlastnoručne napísaný vianočný príhovor je pre kráľovnú jednou z mála príležitostí, keď môže slobodne vyjadrovať svoje názory na politické záležitosti, v ktorých by mala byť inak neutrálna.



©2012, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Pápež Benedikt XVI. prvýkrát od svojho nástupu na stolec Svätého Petra napísal článok pre sekulárne noviny: vo Financial Times radí, že Vianoce sú čas na vážne zamyslenie. Informovala o tom dnes agentúra AP.
Vo svojom publicistickom príspevku pápež napísal, že Vianoce sú časom veľkej radosti, ale tiež príležitosťou na hlboké rozjímanie i na spytovanie svedomia.
Súčasný najvyšší predstaviteľ katolíckej cirkvi bol plodný autor počas celej svojej kariéry biskupa a vysokého predstaviteľa Vatikánu až po pápežský post. Vatikán poznamenáva, že už predtým písal pre taliansky náboženský časopis a týždenník jeho bývalej mníchovskej diecézy.
Benedikt XVI. podľa vyhlásenia Vatikánu neobvyklú požiadavku novín o svoj príspevok ochotne prijal.

Švajčiarski policajti zadržiavali tri hodiny trojčlenný štáb nemeckej televíznej a rozhlasovej spoločnosti Südwestrundfunk (SWR) po tom, ako sa istý svedok domnieval, že lupiči ušli z miesta ozbrojeného prepadu hračkárstva ich služobným automobilom. Informáciu priniesla dnes agentúra DPA s odvolaním sa na švajčiarske policajné zdroje.
Štáb v stredu skutočne nakrúcal v okolí prepadnutej predajne, a to na výmennej burze darčekov.
Kým došlo k objasneniu museli redaktorka a jej dvaja kolegovia podstúpiť detailné osobné kontroly.
Po skutočných lupičoch, ktorí zostávajú na úteku, sa intenzívne pátra.


Izrael porušil medzinárodné vojnové právo tým, že útočil na novinárov počas osemdňovej novembrovej ofenzívy v palestínskom pásme Gazy. Oznámila to dnes organizácia na ochranu ľudských práv Human Rights Watch (HRW).

Novinári a ich redakcie sa stali terčom štyroch jednotlivých útokov, dodala HRW. Zahynuli pri tom dvaja palestínski kameramani a približne ďalších desať zamestnancov médií utrpelo zranenia, pričom štyri redakcie boli vážne poškodené. Správu priniesla nemecká tlačová agentúra DPA.
Izrael zasiahol pri útokoch viacposchodové budovy v meste Gaza, kde okrem iných sídli aj oficiálna rozhlasová stanica palestínskej militantnej organizácie Islamský džihád a oficiálna stanica radikálneho hnutia Hamas, televízia al-Aksá. Židovský štát zasiahol pri náletoch tiež auto s dvoma kameramanmi televízie al-Aksá.
Islamistické hnutie Hamas, ktoré vládne v pásme Gazy, a menšia organizácia Islamský džihád stáli v čele raketových útokov proti Izraelu a v konflikte v dňoch 14.-21. novembra vypálili na Izrael vyše 1500 striel.
Predstavitelia televízie al-Aksá uviedli na adresu svojich dvoch zabitých kameramanov, že muži sa vracali z nakrúcania reportáže v nemocnici v aute označenom skratkou "TV". Izrael tvrdil, že obaja boli agentmi Hamasu. HRW však oznámila, že dvojica mužov sa neobjavila na oficiálnom zozname Hamasu so zabitými bojovníkmi.
Pri prvom izraelskom útoku z 18. novembra na 11-poschodovú budovu v Gaze mieril Izrael na anténu na streche rozhlasovej stanice Islamského džihádu, ale šrapnel prenikol až do redakcie pod ňou a zranil sedem zamestnancov inej, libanonskej satelitnej stanice. Zranenia utrpel takisto kameraman, ktorý prišiel o nohu.
"Žurnalisti, ktorí podporujú Hamas, a televízne stanice, ktoré chvália útoky na Izrael, sú možno propagandistické, ale kvôli tomu sa podľa medzinárodného vojnového práva ešte nestávajú legitímnymi cieľmi útokov," uviedla riaditeľka HRW pre Blízky východ Sarah Leah Whitsonová.


Copyright © TASR 2012

RTVS NEWS

RTVS NEWS


Diváci v Holíči, Hriňovej, Nálepkove, Starej Ľubovni, Toryse, Ždiari a v okolí dostanú ešte pár dní pred Vianocami darček v podobe kvalitného DVB-T signálu. RTVS v spolupráci so spoločnosťou Towercom naštartovala sériu budovania digitálnych vysielačov a opakovačov pre doteraz slabo pokryté časti Slovenska.
 Prvá časť budovania opakovačov sa podarila zrealizovať pred niekoľkými dňami. V súčasnom ekonomicky náročnom období sa usilujeme skvalitniť a ešte viac zjednodušiť dostupnosť televízneho signálu. Kvalitné programy RTVS prostredníctvom kvalitného média ešte pred Vianocami. Nič nie je jednoduchšie a lacnejšie, ako prijímať terestriálne digitálne vysielanie.
 Proces dokrývania a zlepšovania kvality príjmu verejnoprávneho multiplexu bol spustený začiatkom decembra. Vďaka technologickým úpravám na anténovom systéme a DVB-T vysielačoch na Kamzíku sme dosiahli skvalitnenie príjmu v Bratislave, čím sa podstatne zvýšil komfort príjmu televíznych programov v interiéri. Nespornou výhodou týchto úprav pre individuálnych divákov v domácnostiach je použitie izbových, prípadne menších, vzhľadnejších vonkajších prijímacích antén a možnosť mobilného príjmu, čo ocenia ľudia v neustálom pohybe.
 Diváci v Bratislave a okolí, ale aj niektoré doteraz slabo pokryté lokality západného, stredného a východného Slovenska budú môcť sledovať už vianočné programy v digitálnej kvalite a prirodzene rozšíria divácku obec s digitálnym terestriálnym príjmom.
 Technické informácie o konkrétnych opakovačoch sú k dispozícii na stránke: dvbt.towercom.sk. Okrem technických parametrov sú na stránke uverejnené aj mapky pokrytia pre jednotlivé lokality. Tieto doplnkové informácie umožnia divákom lepšiu orientáciu v pokrytí opakovača v lokalite, kde sa nachádzajú a zjednoduší to smerovanie antény a nastavenie DVB-T settopboxu. Súčasťou vysielaných televíznych programov je aj programový sprievodca, ktorý zvýši komfort sledovania televízie.

VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA


„Ahoj, dnes o 12. hodine sa otvorila transformačná brána a zatvára sa 21. 12. Ľudstvo má príležitosť očistiť sa, odpúšťať a zase začať milovať. Ja začínam už teraz. Mám vás veľmi rada. Vaša Lucie.”
Lucie Bílá

„Nerobte zo seba debilov. Nepozerajte kokotiny ako Farma.“
Ľubomír Feldek


„ V súčasnosti dávajú samozvaní vykladači zákonov návody na obchádzanie zákonov v sociálnej oblasti. Mali by však aj niesť zodpovednosť za svoje rady. Apelujeme na podnikateľov, na zamestnaneckú aj zamestnávateľskú časť, aby sa neuberali takýmto smerom. Vyzývam , aby takíto radcovia prisľúbili zamestnávateľom a pracovníkom, že budú participovať pri platení pokút, ktoré môžu za porušovanie zákona dostať.  My vychováme ľudí, ktorí nebudú mať ani starobní dôchodok, ani druhý pilier, ani zabezpečenie v zdravotnej alebo v nemocenskej udalosti."
Jozef Burian (Smer-SD)

„...bol som v Amerike, tam mám spolužiaka, povedal, tuto prosím ťa, každého slušne pozdrav, na každého sa usmievaj. A prečo? Dneska stretneš nejakého kokota..., nevieš, že ten kokot 145 cm vytiahne taký kolt a zastrelí ťa. Čiže daj si pozor, aby si bol na každého slušný. Viete, lebo tuto niekomu prepne a vytiahne pištoľ a zastrelí ťa. Toto mi povedal spolužiak v USA. Tonko, buď, prosím ťa, veľmi slušný, lebo tuto sú takí ľudia, vieš, vyberie takú pištoľ a potom bude strieľať. Tým chcem povedať, že v USA veľmi treba dávať, kde sú hranice, neurážať niekoho...a tuto novinári na Slovensku nepoznajú hranice, tým, že oni chcú senzáciu, nepoznajú hranice, raz nastane taký moment, že niekto stratí...lebo rozprával som sa s takým človekom, z ktorého v tlači urobili totálneho blbca a ten človek povedal, že najbližšie už nebude odpovedať, už bude strieľať. Čiže neviete, kde sú hranice, keď niekoho, nie mňa, ale keď niekoho stretnete a ten stratí nervy, vyberie pištoľ a bude strieľať..., to je riziko novinára, niekoho zastrelia, bude to riziko, my obyčajní budeme sedieť pred telkou a povieme si, bolo to riziko novinára, provokoval a takto to dopadlo.“
Anton Szabó ,primátor Sládkovičova


 "Ako by som to... To bol taký... taký čas odkedy sa ráta čas zemegule... teda koľko má rokov... To Boh stvoril Evu, a ona potom... nie, najprv Adama... a on potom dal Eve jablko... či nie... ona mu dala... a tak vieme aká stará je zemeguľa... a všetko... Dúfam, že nehovorím nejaké hlúposti..."
Eva Máziková

Lets Get The Party Started

Lets Get The Party Started


Reklamná pauza, je koniec

Reklamná pauza, je koniec

20. 12. 2012

Zomrel Eduard Stanovský

Zomrel Eduard Stanovský

Včera, 19.12.2012, nás po ťažkej chorobe navždy opustil náš kamarát, divadelník, ale najmä Človek s veľkým srdcom, Eduard Stanovský - Náš Dedo Edo.
Posledná rozlúčka s Dedom Edom bude v sobotu 22.12.2012 o 10:00 v dome smútku v Detve

Ústavný súd odmietol sťažnosť exriaditeľky RTVS Zemkovej

Ústavný súd odmietol sťažnosť
 
exriaditeľky RTVS Zemkovej

Druhý senát Ústavného súdu SR pre zjavnú neopodstatnenosť a nedostatok právomoci odmietol sťažnosť exriaditeľky RTVS Miloslavy Zemkovej. Dnes o tom informovala hovorkyňa ústavného súdu Anna Pančurová. Zemková na ústavnom súde napadla pre porušenie svojich základných práv postup výboru pre kultúru a média a uznesenie NR SR, na základe ktorých bola odvolaná z funkcie.
Zemkovú odvolali z postu generálnej riaditeľky RTVS po necelom poldruha roku vo funkcii. Dôvodom bolo, že zverejnila výzvu na predloženie ponúk na prenájom priestorov pre mediálny komplex, ale vopred o tom písomne neinformovala Radu RTVS, ktorá sa o výzve dozvedela až dodatočne. Podľa šéfa parlamentného mediálneho výboru Dušana Jarjabka (Smer-SD) zverejnenie výzvy možno považovať za konanie smerujúce k vstupu do zmluvného záväzku. Keďže plnenie malo presiahnuť 100-tisíc eur, Zemková podľa Jarjabka porušila zákon. Opoziční poslanci NR SR argumentovali, že vyhlásenie súťaže neznamená nevyhnutnosť uzavrieť zmluvu a odvolávanie považovali za nezákonné rovnako ako Zemková. Podľa Zákona o RTVS musí generálna riaditeľka radu informovať o úmysle vstúpiť do zmluvného zväzku, ktorého plnenie prevyšuje 100-tisíc eur. Zákon neuvádza, v akej lehote to má urobiť.



©2012, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

 

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

 

Fakulta masmediálnej komunikácie (FMK) Univerzity sv. Cyrila a Metoda (UCM) podporila už druhýkrát vydaním svojho kalendára dobročinný cieľ. Výťažkom z predaja kalendára 2013 podporí svojich zdravotne postihnutých študentov.
Filmový motív z vlaňajška teraz nahradila téma Krása a múdrosť na pevných nohách. Fotografovanie prebiehalo v modernom HD štúdiu fakulty, pred objektív sa postavilo 30 pedagógov, fotografoval ich študent Antonios Vlachou v spolupráci s Miroslavou Džupinovou. "Veľmi ma potešilo nadšenie, zmysel pre humor a kolektívny duch, ktorý panoval pri náročnom fotografovaní. Ďakujem všetkým, ktorí pochopili dobročinný účel projektu a podporili ho svojou aktívnou účasťou," povedala krstná mama projektu, dekanka fakulty Dana Petranová.
Prvý výtlačok pokrstil spolu s ňou zdravotne postihnutý študent Matej Uhlár. "Je to naozaj originálny spôsob vyjadrenia spolupatričnosti a snahy pomôcť," povedal. Výtlačok pokrstili nastrihanými kúskami minuloročného kalendára, ktorého výťažok putoval pozostalým rodinám dvoch zosnulých študentiek FMK. Kalendár si záujemcovia môžu zadovážiť v knižnici fakulty na Skladovej ulici v Trnave.
TASR informovala Lucia Gavaľová z PR kabinetu FMK UCM.

 
Copyright © TASR 2012

RTVS NEWS

RTVS NEWS


RTVS dnes v hlavnom vysielacom čase o 20.10 na Jednotke odvysiela dokument Českej televízie o Róbertovi Bezákovi Arcibiskup s ľudskou tvárou. Dokument hovorí o živote bývalého trnavského arcibiskupa ešte predtým, ako bol v lete odvolaný.Keďže RTVS nechce byť len vysielateľom, ale aj nezávislým priestorom na diskusiu o celospoločenských otázkach, spravodajstvo a publicistika pripravili hneď po skončení dokumentu na Dvojke o 21.00 špeciálne vydanie Správ a komentárov. Hostia budú diskutovať o situácii v cirkvi po odvolaní arcibiskupa Bezáka a najnovších mediálnych výstupoch všetkých zainteresovaných.
O Róbertovi Bezákovi
Za arcibiskupa Trnavskej arcidiecézy bol Róbert Bezák menovaný 18. apríla 2009 vo veku 49 rokov a stal sa najmladším biskupom Slovenska. Úrad prevzal po Jánovi Sokolovi. Počas svojho pôsobenia sa nový arcibiskup chcel viac priblížiť k ľuďom a spustil niekoľko projektov na otvorenie diecézy verejnosti ako napr. zapojenie sa do Noci kostolov, vytvorenie a sprístupnenie umeleckej reštaurácie Galéria v priestoroch jedálne biskupského paláca alebo organizovaním koncertov. Veriaci si ho obľúbili vďaka bezprostrednému a neformálnemu správaniu sa. Jeho náhle a nečakané odvolanie pápežom Benediktom XVI. 2. júla 2012 vyvolalo množstvo otázok, na ktoré arcibiskup nenachádza odpoveď.

Slovenský zástupca bude chýbať na 58. ročníku piesňovej súťaže Eurovision Song Contest 2013, ktorá sa v máji budúceho roku uskutoční vo švédskom meste Malmö. RTVS dáva prednosť domácim projektom. Do Malmö sa prihlásilo 38 krajín EBU (Európska únia vysielateľov), okrem Slovenska bude z minuloročnej zostavy chýbať aj Bosna a Hercegovina, Portugalsko a Turecko.
„RTVS sa nezúčastní na budúcom ročníku medzinárodnej pesničkovej súťaže Eurovision Song Contest (ESC) 2013. Rozhodol o tom manažment po dôkladnom zvážení všetkých relevantných faktorov. RTVS plánuje v budúcom roku väčšiu podporu domácich projektov, maximum finančných prostriedkov preto investuje do vlastnej tvorby a do nových formátov,“ uvádza sa v stanovisku, ktoré pre TASR poskytol hovorca Rozhlasu a televízie Slovenska Richard Šümeghy.
Premiérový ročník Veľkej ceny Eurovízie 24. mája 1956 vo švajčiarskom Lugane vyhrala domáca speváčka Lys Assia so skladbou Refrain. Najúspešnejšou krajinou doterajších 57 ročníkov je Írsko, ktoré vyhralo sedemkrát, Francúzsko, Luxembursko, Veľká Británia a Švédsko vyhrali päťkrát. Právo usporiadať ďalší ročník má vždy víťazná krajina, 57. ročník vyhrala 26. mája v azerbajdžanskom Baku v Crystall Hall 28-ročná švédska speváčka Loreen s piesňou Euphoria.
V doterajšej histórii Eurosongu súťažilo Slovensko v šiestich ročníkoch. Prvou bola v roku 1994 skupina Tublatanka so skladbou Nekonečná pieseň, ktorá obsadila 19. miesto. Druhým zástupcom bol Marcel Palonder v roku 1996 s piesňou Kým nás máš, skončil na 18. priečke, treťou Katarína Hasprová so skladbou Modlitba, ktorá v roku 1998 obsadila 21. miesto.
Slovensko sa na piesňovú súťaž Eurovision Song Contest vrátilo po desaťročnej absencii v roku 2009, na 54. ročníku v Moskve nás reprezentovala dvojica Nela Pocisková a Kamil Mikulčík so skladbou Leť tmou, v máji 2010 v nórskom Osle súťažila Kristína s pesničkou Horehronie, v máji 2011 v nemeckom Düsseldorfe súťažilo duo TWiiNS s piesňou I'm Still Alive a v máji 2012 v azerbajdžanskom Baku Max Jason Mai s rockovou piesňou Don't Close Your Eyes.
Marcel Palonder a jeho pieseň Kým nás máš (autor hudby Juraj Burian, text Jozef Urban) tak minimálne ďalší rok ostane najúspešnejším slovenským interpretom na Eurosongu.


Copyright © TASR 2012

Novým riaditeľom SOZA bude Anton Popovič

Novým riaditeľom SOZA
 
bude Anton Popovič 

 Novým riaditeľom Slovenského ochranného zväzu autorského (SOZA) bude hudobník, skladateľ a producent Anton Popovič (1965). Rozhodol o tom na dnešnom zasadnutí Výbor SOZA a informáciu pre TASR potvrdil predseda výboru Matúš Jakabčic.
Vo funkcii nahradí Vladimíra Repčíka, ktorý pôsobil na tomto poste od leta 2008 a v závere októbra sa vzdal funkcie z osobných dôvodov. Predchádzali tomu viaceré sporné prípady požiadaviek na autorské poplatky za hudobné diela.


Copyright © TASR 2012

Zomrel Pavel Pípal

Zomrel Pavel Pípal


Herec zaujímavého hlasu a ušľachtilého zjavu vstúpil na divadelnú scénu ako dvadsaťročný a strávil na nej cez 40 rokov. Kariéru začal ako loutkoherec v hradeckom bábkové divadlo v roku 1958. Potom jeho cesta viedla do činoherných oblastných divadiel vo Varnsdorfe a Chebu. V roku 1965 sa stal členom Divadla Jozefa Kajetána Tyla v Plzni, kde si počas 15 sezón vyskúšal postavy komické i psychologicky náročné. V roku 1980 dostal ponuku na angažmán v Mestských divadlách pražských.
Na scénach divadiel ABC a Rokoko (po roku 1989 i divadla Komédia) strávil bezmála dvadsať rokov. Práve tu prišli role zrelých mužov, v ktorých sa cítil najistejšie. Tou prvou bola hlavná rola v Bukovčanově hre Luigiho srdce. Výraznejšie na seba upozornil ako Morak v Hrubínově Augustové nedeľu, Berg v Daňková najbližším lete v Locarne, Oberon v slávnej krížový inscenácii Sen noci svätojánskej v roku 1984. V roku 1987 ho čakala jeho zrejme najlepšie role patriarchu rodu Ezry Mannona v O'Neillově tragédii Smútok sluší Elektre v réžii Miroslava Macháčka.
V súbore Mestských divadiel pražských zostal aj po roku 1989. Hral napríklad v adaptácii Švandrlíkových Čiernych barónov postavu Halušky v réžii Miloša Horanského. Z 90. rokov si ho diváci môžu najlepšie pamätať z najrôznejších "dôstojníckych" rolí - ako majora Arkdusta v Ryan Ako som vyhral vojnu (1994), plukovníka Sira Chesneye z Charleyova tety (1996) či majora Mecalfa z Pasce na myši (1996). Posledné jeho rolí pred odchodom do dôchodku bola postava iluzionista Filipa Langa v Golemovi Voskovca a Wericha v réžii Milana Schejbal.
"Charakteristickým rysom Pípalova herectvo bola sebaistota a sklon k autoritatívnym typom. Preto bol často obsadzovaný do rolí príslušníkov vládnucich vrstiev so silnou individualitou. Svoj výrazný herecký typ opakovane zhodnotil aj vo filme av televízii," uviedla vo smútočným oznámenia Mestská divadla pražská.
Hoci svoje prvé filmové skúsenosti čerpal Pavel Pípal už v čase svojho pôsobenia na oblasti, až príchod do Prahy mu umožnil prejaviť sa na filmovom plátne častejšie. Prvé väčšie hereckú príležitosť dostal v historickom filme Poklad grófa Chamaré (1984), kde stvárnil s Blanka Bohdanová ústrednú dvojicu. Nasledovali filmy pod vedením Vladimíra Drhy Muka obraznosti a Jastrabia múdrosť. V 90. rokoch spolupracoval s televíziou. Objavil sa v snímke Cintorín pre cudzincov (1991), v rozprávkach Dúhová hora (1994) a Strieborný a Ryšavec (1998). Naposledy sa pripomenul rolou hajného Kalinu vo filmovej verzii Váchalova Krvavého románu (1993).
Výrazný hlas priniesol Pípal významné uplatnenie v rozhlase, napríklad v dramatizácie kníh Julesa Verna, av dabingu (Star Trek, Pán prsteňov), ktorému sa intenzívnejšie venoval v posledných rokoch.


Copyright © ČTK 2012

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Česko-slovenský detektívny seriál Policajti z centra sa po štyroch rokoch od dokončenia dostane na televízne obrazovky. Práva na jeho vysielanie už zakúpila Česká televízia, rokovania pokračujú aj so slovenskými vysielateľmi.
Producent seriálu Peter Kršák pritom ešte pred rokom tvrdil, že ak by sa mal seriál objaviť na obrazovkách až v roku 2013, bol by pre pamätníkov. „Rovnako ako nevyjde predpoveď o konci sveta, tak ani moja predpoveď nevyjde. Seriál sa začne vysielať začiatkom budúceho roka,“ povedal pre agentúru SITA Peter Kršák.
Dej 14-dielneho seriálu sa odohráva na rôznych miestach v Prahe aj v Bratislave, pričom Kršák očakáva rovnaký úspech u slovenského ako aj českého diváka. „Tento žáner nejde cez špecifické nátury či kultúrne vzdelanie divákov. Kriminálne príbehy nepoznajú hranice, navyše sa v ňom objavia herci, ktorých majú radi ako na Slovensku tak v Česku,“ podotkol. V jednotlivých dieloch sa kriminálne prípady síce uzavrú, ale osudy postáv pokračujú ďalej.
V seriáli sa po boku hlavnej postavy inšpektora v podaní Filipa Blažeka predstavia Roman Zach, Richard Stanke, Alois Švehlík a David Matásek. Osudy postáv v už nakrútených častiach majú priestor vyvíjať sa ďalej, preto Kršák nevylúčil ani vznik ďalších sérií. „Rokujeme aj so zahraničnými partnermi, ale zatiaľ sme zvedaví na odozvu u nás. Mali sme skúšobné projekcie pre rôznych ľudí rôznych profesií a mal veľmi dobrú odozvu,“ uzavrel Kršák.

©2012, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Prezident USA Barack Obama bol včera vyhlásený za osobnosť roka 2012 časopisu TIME a dôvodom je jeho minulomesačné historické znovuzvolenie, ktoré symbolizuje meniacu sa demografiu v krajine na pozadí vysokej nezamestnanosti a ďalších výziev. Správu priniesla tlačová agentúra Reuters.
Šéfredaktor magazínu TIME Rick Stengel oznámil voľbu tohtoročnej osobnosti v programe "Today" americkej televízie NBC.
"V podstate je autorom nového typu Ameriky - Ameriky s novou demografiou, s novou kultúrou a on je teraz jej symbolom," uviedol Stengel.
"Dosiahol znovuzvolenie napriek vyššiemu percentu nezamestnanosti, než akému za posledných 70 rokov čelil ktokoľvek iný. Je prvým demokratom, ktorý zvíťazil vo voľbách dvakrát po sebe s vyše 50 percentami hlasov. Niečoho takého sme neboli svedkami od Franklina Delana Roosevelta," povedal Stengel a na mysli mal amerického prezidenta, ktorý slúžil počas Veľkej hospodárskej krízy v 30. rokoch 20. storočia a počas druhej svetovej vojny.
Obama pri výbere osobnosti roka magazínu TIME tesne porazil Malálu Júsafzajovú, pakistanské dievča postrelené do hlavy Talibanom za obhajobu práva dievčat na vzdelanie. Informoval o tom šéfredaktor.
Ďalšími finalistami boli šéf spoločnosti Apple Tim Cook, egyptský prezident Muhammad Mursí a vedkyňa Fabiola Gianottiová, dodal šéfredaktor

Copyright © TASR 2012

MOVE ON- príbeh nedokonalého hrdinu

MOVE ON

príbeh nedokonalého hrdinu 

Move On je príbeh nedokonalého hrdinu – Madsa Mikkelsena, ktorý putuje po ôsmich európskych krajinách. Po vystúpení z lode v Rotterdame dostáva záhadný strieborný kufor. Uistia ho, že preniesť kufor zo severu na juh bude jeho posledná práca. Zdanlivo jednoduchá preprava sa však zmení na vzrušujúcu naháňačku a hlavného hrdinu začne dobiehať jeho vlastná minulosť.
Vôbec nevie, čo je vnútri kufra, ale jeho prenasledovatelia to tušia a sú ochotní spraviť všetko pre to, aby ho získali. Na ceste plnej dobrodružstiev miznú hranice medzi priateľmi a nepriateľmi. Mads naozaj netuší, komu môže veriť a komu nie. Zažíva dokonca románik s mladou ženou (Gabrielou Marcinkovou), no netuší, či jej veriť, alebo chce len tiež získať kufor.

Mladá slovenská herečka , známa aj zo seriálu Horúca krv, prerazila v medzinárodnej produkcii. Objavila sa vo filme s Jude Lawom , Anthony Hopkinsom a Rachel Weisz 360. V novom projekte režiséra Asgera Letha získala hlavnú úlohu.

Po mesiacoch príprav začal režisér Asger Leth toto leto nakrúcať prvé scény filmu Move On. Tento charizmatický Dán je známy neuveriteľným odhodlaním a nadšením pre každý svoj projekt, či už ide o hollywoodsky trhák, alebo malú nezávislú produkciu.

Move On je preňho ďalšia výzva po oceňovanom dokumente Ghost of Cité Soleil a úžasnom trileri Man on a Ledge s vychádzajúcou hviezdou Samom Worthingtonom.
Mads Mikkelsen je skutočná hollywoodska hviezda. Nedávno dostal ocenenie v Cannes za Najlepšieho herca a svoj talent predviedol v mnohých úlohách, popri iných aj v Casino Royale ako úhlavný nepriateľ Jamesa Bonda. Mikkelsen brilantne stvárnil i viacero náročných úloh v rodnom Dánsku, napríklad vo filme Thomasa Vinterberga The Hunt.Vďaka bohatým skúsenostiam a tajomnému, ale úžasnému hereckému prejavu bol pri hľadaní predstaviteľa hlavnej postavy Move On najlepšou voľbou.

Viete si predstaviť road movie bez áut? Pravdepodobne nie. Preto sme radi, že sme mohli na tomto projekte spolupracovať so spoločnosťou Volkswagen, ktorá nám poskytla skvelé autá. Okrem áut vo filme uvidíte tiež v krátkom videu hovoriaci Volkswagen.

Rovnako ako road movie nemôže fungovať bez áut, tak ani moderný film nemôže fungovať bez špičkovej technológie. Preto by sme chceli poďakovať za technologickú podporu nášmu dlhodobému partnerovi – Samsungu, bez ktorého by táto road movie len sotva vznikla.

Jedným z kľúčových prvkov v naháňačke po Európe je záhadný kufrík, ktorý Mads Mikkelsen prepravuje. Tento špeciálny kufrík poskytli naši partneri z Halliburton.

Pi a jeho život

Pi a jeho život

19. 12. 2012

Reporters Without Borders
News




V roku 2012 zomrelo pri výkone svojho povolania viac novinárov ako v ktorýkoľvek predchádzajúcom za 17 rokov monitorovania. V stredu o tom informovala organizácia Reportéri bez hraníc (RSF). K rekordnému počtu 88 obetí, o tretinu viac ako v minulom roku, podľa jej údajov prispeli najmä udalosti v Sýrii a Somálsku. "Vysoký počet obetí medzi novinármi v roku 2012 majú na svedomí najmä konflikt v Sýrii, chaos v Somálsku a násilnosti Talibanu v Pakistane," uviedol v stanovisku šéf RSF Christophe Deloire.
Ako dodal, zodpovední za vraždy novinárov, fotografov a kameramanov sa navyše väčšinou nemusia zodpovedať za svoje činy, čo podnecuje iných k ďalšiemu násiliu.
V Sýrii, kde povstalci bojujú proti režimu prezidenta Baššára al-Asada, zomrelo v tomto roku 65 novinárov. Somálsko je pre pracovníkov médií druhou najnebezpečnejšou krajinou, pričom o život tam prišlo 18 novinárov. Nasleduje Pakistan s 10 obeťami a Mexiko so šiestimi.


© 2012, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané

RADA RTVS NEWS

RADA RTVS NEWS

 

Parlament by mal na prvej schôdzi v novom roku 2013 zvoliť troch členov Rady Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS). Dôvodom je, že 11. februára sa skončí funkčné obdobie v Rade RTVS trom jej členom - Vladimírovi Talianovi, Milanovi Antolovi ako aj predsedovi rady Miroslavovi Kollárovi. Výzvu na predkladanie kandidátov do voľby troch členov rady zverejnil Výbor NR SR pre kultúru a médiá a informuje o nej aj RTVS vo svojom vysielaní. Návrhy očakáva výbor do 11. januára.

Mediálny výbor hľadá vo výzve kandidátov - odborníkov za končiacich členov rady, ktorí v rade zastupujú oblasti rozhlasového a televízneho vysielania a ekonómie. Nároky na kandidátov podrobne špecifikuje zákon. Patrí medzi ne napríklad vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa, najmenej päť rokov odbornej praxe a tri roky riadiacej praxe v požadovanej oblasti. Návrhy na kandidátov na členov rady môžu predkladať právnické osoby pôsobiace v oblastiach: audiovízie, médií, kultúry, ekonómie, práva, hospodárstva, vedy, vzdelávania, rozvoja a ochrany duchovných hodnôt, ľudských práv a životného prostredia, ochrany zdravia, reprezentujúce alebo zastupujúce záujmy národnostných menšín alebo etnických skupín, iných menšín, alebo registrované cirkvi a náboženské spoločnosti. Člena rady pritom možno zvoliť opätovne, najviac však na dve po sebe nasledujúce funkčné obdobia. Členovia Rady RTVS dostávajú mesačne odmenu vo výške priemernej mesačnej nominálnej mzdy zamestnancov v hospodárstve SR podľa údajov štatistického úradu za predchádzajúci rok.

Verejnoprávny RTVS vznikol 1. januára 2011 zlúčením Slovenskej televízie a Slovenského rozhlasu. Poslanci Národnej rady SR na post historicky prvej šéfky RTVS zvolili 10. februára 2011 vo verejnej voľbe na päťročné funkčné obdobie Miloslavu Zemkovú. Za členov Rady RTVS zvolili zákonodarcovia v rovnaký deň troch odborníkov na rozhlasové vysielanie - Ildikó Nagyovú, Vladimíra Slováka, Vladimíra Taliana, troch za televízne vysielanie - Milana Antola, Andreja Miklánka a Dóru Hushegyiovoú, dvoch za ekonomiku - Martina Kabáta a Miroslava Kollára a za právnu oblasť Michala Jesenka.

Členovia rady a aj vtedajšia šéfka RTVS si menovacie dekréty prevzali týždeň po zvolení 17. februára 2011. Po ich prevzatí si na prvom oficiálnom rokovaní prví členovia Rady RTVS podľa zákona vyžrebovali funkčné obdobie. Dvojročné funkčné obdobie v žrebovaní v rade získali: Miroslav Kollár, Vladimír Talian a Milan Antol, štvorročné: Ildikó Nagyová, Michal Jesenko a Vladimír Slovák a šesťročné: Andrej Miklánek, Dóra Hushegyiová a Martin Kabát. Za Miklánka, ktorý odišiel do manažmentu Zemkovej, poslanci zvolili Martina Kákoša. Na dvojročné funkčné obdobie sa predsedom rady bez žiadnych protikandidátov stal Miroslav Kollár a podpredsedom Miklánek, ktorého vo funkcii neskôr nahradil Michal Jesenko.

Viac podrobností o Rade RTVS, jej poslaní a činnosti možno nájsť na webstránke RTVS - http://www.rtvs.sk.

 

©2012, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Na miliardu dolárov sa vyšplhali náklady na seriál o prorokovi Mohamedovi. Jeho nakrúcanie pripravuje katarská spoločnosť An-Núr Holding a producentom je Američan Barrie Osborne, ktorý sa podieľal na výrobe filmu Matrix alebo trilógie Pán prsteňov. Informoval o tom dnes katarský denník Aš-Sark. Pripravený je už scenár, pri ktorého tvorbe bol konzultantom šéf medzinárodného zväzu moslimských učencov Júsuf Karadáví. Podľa tradície islamu sa na obrazovke ani v jednom zábere neobjaví Prorok. Budú však vystupovať jeho spoločníci. Aj to ale odporuje tradičnému názoru, podľa ktorého bolo postavenie týchto ľudí medzi ostatnými moslimami mimoriadne, takže ani oni by nemali byť fyzicky spodobovaní. Karadáví ale dal dobrozdanie a vysvetlil ho takto: "Konzultoval som sa 30 znalci islamu. Došiel som k záveru, že na tom ukázať Mohamedovho spoločníkmi v dramatickom diele nie je nič zlého. Bývali sme proti tejto myšlienke, pretože sme si o podobe a charakteristike prorokov a ich spoločníkov urobili určitú predstavu, ktorá by nemala byť ľudskými obrazy porušená. Po dlhom bádaní a štúdiu som ale zistil, že sme v tomto smere boli premrštené. V Koráne ani v tradícii odkázané prorok nie je žiadny text ani odkaz, ktorý by to zakazoval. " Seriály sú medzi moslimami hojne sledované najmä o pôstnom mesiaci ramadánu. Tento rok sa vysielala sága o živote Mohamedových vnukov Husajna a Hasana. Objavilo sa v ňom niekoľko Prorokových spoločníkov a medzi znalcami islamu sa potom o tom hojne diskutovalo. Káhirská univerzita Al-Azhar, ktorá je najuznávanejšou inštitúciou sunnitského islamu, vydala vyhlásenie s požiadavkou, aby televízia toto dráma nevysielali, pretože spodobovanie Prorokových spoločníkov je zakázané. Proti produkciu aj vysielacej spoločnosti boli podané žaloby. Chystaný nákladný seriál v Katare má byť Sedemdielny a príprava naň je mimoriadne starostlivá. V pondelok sa k nemu v Dohe vyjadril aj kuvajtský duchovné Tárik Suvajdán, ktorý vedie skupinu konzultantov filmárov. Podľa neho nedávna náboženská štúdia ukazujú, že nová generácia používa pri získavaní informácií nové spôsoby a nie je závislá na tradičných médiách. Film sa bude točiť v angličtine a bude preložený do niekoľkých jazykov. Očakáva sa, že osloví aj západnej divákov. Tvorcovia pripomínajú, že sa Hollywood v minulých desiatich rokoch podieľal na 750 filmoch, v ktorých bol islam alebo Prorok zobrazený v negatívnom svetle. Tento rok moslimov pobúril snímku Nevinnosť moslimov, ktorý ale nevznikol s pomocou Hollywoodu.


Copyright © ČTK


Fanúšikovia fantasy seriálu Hra o tróny (2011) sa môžu tešiť na predĺženú tretiu sériu. Síce bude mať rovnako ako predošlé 10 epizód, no každá z nich bude trvať o niekoľko minút dlhšie. "Z minút navyše by bol skoro celý ďalší diel," vysvetlil producent a scenárista Dan Weiss pre magazín Entertainment Weekly. Podľa jeho kolegu Davida Benioffa epizódy doteraz trvali zväčša 52 minút, po novom to bude o tri až štyri minúty viac. Záverečný diel bude mať viac ako hodinu. "Takže ľudia, ktorí sa dožadovali epizódy navyše - je tu. Len je rozdelená na malé kúsky," zhrnul Weiss. Tretia séria bude pokrývať približne prvú polovicu knihy A Storm of Swords (v českom preklade Bouře mečů), ktorá je tretím románom z knižnej fantasy ságy A Song of Ice and Fire (v českom preklade Píseň ledu a ohně) spisovateľa Georgea R. R. Martina. Televízia HBO úvodnú časť odvysiela 31. marca 2013.

Seriál Hra o tróny sa odohráva vo fiktívnom svete Siedmich kráľovstiev na kontinente Westeros, kde v období podobnom stredoveku o Železný trón bojuje niekoľko urodzených rodín. Blíži sa však zima, ktorá môže trvať dlhé roky a za slabo stráženou severnou Stenou sa začína aktivizovať armáda nekorunovaného kráľa Mancea Raydera a tiež desiví Bieli chodci. Princezná Daenerys Targaryen za morom túži získať trón, ktorý jej rodine patril dlhé roky, a na dosiahnutie svojho cieľa má nebezpečnú zbraň - troch drakov. Seriál je od svojho začiatku mimoriadne kladne prijatý divákmi i kritikmi. Okrem iných si vyslúžil nominácie v hlavných kategóriách na Emmy, Zlatý glóbus, Satellite Award či Screen Actors Guild Award, pričom najviac pozornosti filmových kritikov získal predstaviteľ bystrého a vtipného Tyriona Lannistera Peter Dinklage. Tomu sa totiž všetky menované ceny okrem Screen Actors Guild podarilo získať.
Informácie zverejnila webstránka www.digitalspy.co.uk.


©2012, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.



Vietnamské úrady nedovolili známemu blogerovi odcestovať do Spojených štátov, kde mal v mene svojho otca a sestry prevziať cenu za boj za ľudské práva. Americké veľvyslanectvo postup vietnamských úradov kritizovalo a vyzvalo ich, aby mu dovolili vycestovať a jeho rodine umožnili slobodu vyjadriť sa bez obáv z trestu.
Bloger Huynh Trong Hieu dnes informoval, že polícia ho zadržala na letisku v Hočiminovom Meste v nedeľu večer, keď sa registroval pred odletom. Nasledoval dvojhodinový výsluch, po ktorom mu zobrali pas s platným americkým vízom. Potom ho prepustili.
Hieu v telefonickom rozhovore pre agentúru AP uviedol, že bol pripravený na to, že by mu úrady mohli zakázať odchod z krajiny - tak, ako to urobili v prípadoch mnohých ľudí, ktorí sa snažia vo Vietname šíriť demokraciu a brániť ľudské práva. "Vláda tým chce ostatných ľudí upozorniť, že o osude všetkých občanov rozhodujú úrady," uviedol Hieu.
Vietnamské úrady sa vyhli komentovaniu prípadu, pripomína agentúra AP.
Hieu mal odcestovať do USA, aby tam v mene otca a sestry - obidvaja sú známymi vietnamskými blogermi - prebral cenu pomenovanú po amerických spisovateľoch Lillian Hellmanovej a Dashiellovi Hammettovi a udeľovanú za ochranu ľudských práv.
Súčasťou ceny je grant, ktorý sa poskytuje vybraným autorom za ich oddanosť slobode slova napriek hrozbám perzekúcií zo strany vlády. Hieuovej sestre a otcovi úrady nedovolili vycestovať z krajiny, aby cenu prevzali.
Spojené štáty sa snažia nastoliť tesnejšie kontakty s Vietnamom, okrem iného aj na základe ich spoločných obáv z rastúceho vplyvu Číny v juhovýchodnej Ázii. Spolupráci však bráni stav dodržiavania ľudských práv vo Vietname, ktorý sa podľa pozorovateľov čoraz viac zhoršuje.
Vietnam sa stal trhovou ekonomikou koncom 80. rokov a snaží sa integrovať do celosvetových štruktúr. Nevzdal sa však prísnej kontroly nad slobodou vyjadrovania a politických názorov. Blogeri, aktivisti a odporcovia vlády sú často terčom perzekúcií, zatýkania a väznenia. Obmedzovaní sú aj zahraniční novinári, ktorí síce v krajine smú pôsobiť, ale musia sa podriadiť reštrikciám ohľadom cestovania a výberu tém pre svoje spravodajstvo.


Copyright © TASR 2012

Výstava

Výstava

Šesťdesiate roky v karikatúrach časopisu Roháč predstaví oddnes do konca mája budúceho roka bratislavské Múzeum dopravy. Výstava "Vlakom, autom i raketou" ponúka diela známych mien slovenskej aj bývalej česko-slovenskej karikatúry. Vo výbere Fera Jablonovského v sídle Slovenského technického múzea - Múzea dopravy na Šancovej 1/a v Bratislave si návštevníci pozrú výber z karikatúr zo satiricko-humoristického časopisu Roháč od Stana Kochana, Viktora Kubala, Ivana Popoviča, Jozefa Scheka, Fedora Vica a Vlastimila Zábranského. Agentúru SITA o tom informovalo Múzeum dopravy.

"Šesťdesiate roky zostanú navždy v dejinách ľudstva očarujúcim obdobím. Začiatkom desaťročia obletel Zem prvý kozmonaut a koncom toho istého desaťročia pristáli ľudia na Mesiaci. Obyčajní našinci pritom s ťažkosťami cestovali do práce preplnenými špinavými a meškajúcimi vlakmi. Snívali však o vlastnom aute a ak sa im ho podarilo získať, bol to pre nich, napriek povinnému ateizmu, milovaný bôžik, na ktorého oltár obetovali takmer všetko. Súčasne, s historicky neodvratne sa blížiacim komunizmom, verili, že onedlho si každý bude lietať vlastnou raketou, kam sa mu zachce," priblížil obdobie vzniku karikatúr Jablonovský. Táto spoločenská atmosféra, ako ďalej píše v tlačovej správe k výstave, sa zrkadlí aj v karikatúrach zo satiricko-humoristického časopisu Roháč z tohto obdobia. "Okrajovo sa téme dopravy venovali viacerí karikaturisti, takmer systematicky však predovšetkým Jozef Schek, ktorý pravidelne vlakom doručoval originály do bratislavskej redakcie z Piešťan. Mal to dôkladne zažité, keď dnes spomína na toto obdobie, iba s povzdychom povie - 'Stále som sedel vo vlaku'," spomína Jablonovský. Dodáva, že výber kresieb zo stránok Roháča vypovedá niele o období ich vzniku, ale - a to je hlavné zabaví aj dnes.
Výstava je otvorená denne okrem pondelka od 10:00 do 17:00, s výnimkou vianočných sviatkov, Silvestra a Nového roku. Viac informácií o programe Múzea dopravy možno nájsť na jeho webstránke http://www.muzeumdopravy.com

©2012, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

 

Zomrel Václav Kasík

Zomrel Václav Kasík


Václav Kasík, dlhoročný generálny riaditeľ verejnoprávneho Českého rozhlasu a niekdajší šéf prvej celoplošnej komerčnej rozhlasovej stanice Rádio Alfa, zomrel v noci na dnešok. Informoval o tom Zdeněk Pšenica, predseda Folklórneho združenia Českej republiky, s ktorým Kasík úzko spolupracoval. "S hlbokým zármutkom oznamujeme všetkým priateľom, že nás včera v noci opustil náš spolupracovník a kamarát, bývalý generálny riaditeľ Českého  rozhlasu Václav Kasík," uviedol Pšenica.
Kasík viedol verejnoprávny rozhlas desať rokov, od roku 1999 do roku 2009, kedy bol vtedajší Radou ČRo odvolaný kvôli rozdielnym názorom na spôsob šírenia stanice pre mladých Rádio Wave. Bol jediným šéfom verejnoprávneho rozhlasu v jeho novodobej histórii, ktorý obhájil funkciu a bol zvolený do čela ČRo opakovane.

Zdroj : Jan Potůček, digizone.cz