27. 1. 2013

CENY ČESKÉ FILMOVÉ KRITIKY

CENY

ČESKÉ FILMOVÉ KRITIKY

Najúspešnejším českým filmom uplynulého roka je podľa hlasovania filmových kritikov a novinárov triler V tieni režiséra Davida Ondříčka. Na slávnostnom odovzdávaní v pražskom divadle Archa bodoval celkom päťkrát, vrátane kategórií najlepšia réžia a film, informoval na svojej stránke Český rozhlas.

Združenie českých filmových kritikov tento rok vyberalo z 30 hraných diel a 15 dokumentov.
Medzi dokumentmi získal prvenstvo David Vondráček za dielo Láska v hrobe, odhaľujúce život bezdomovcov. "Film vznikol bez akejkoľvek štátnej pomoci, takže sme na tom dosť krvácali, ale to už je vedľajšie. Najťažšie bolo, že nemôžete pomôcť svojim blízkym kamarátom, ktorí umierajú, deštruujú sa a odchádzajú z tohto sveta, hoci máte dobrú vôľu," povedal Vondráček.
Slávnostný večer spestrilo niekoľko komentárov k prezidentským voľbám. "Dobrý film povie oveľa viac ako kdejaký prezident. A povie nám to nielen na Nový rok. A vydrží dlhšie," vyhlásila podľa servera iDNES.cz už v prvých minútach galavečera jeho moderátorka a herečka Anna Geislerová, ktorá sa tak dištancovala od novozvoleného Miloša Zemana.
Zaujímavosťou bolo aj to, že všetci traja nominovaní za najlepší mužský herecký výkon v hlavnej úlohe účinkovali vo chvíli odovzdávania cien v rovnakej inscenácii na doskách dejvického divadla. Z trojice Miroslav Krobot, Jaroslav Plesl a Ivan Trojan sa z ceny tešil naposledy menovaný, ktorý stvárnil detektíva vo filme V tieni. "Táto voľba - na rozdiel od tej, čo dnes prebehla - nemohla dopadnúť zle," poznamenal Trojan.
Českí filmoví novinári vyhodnotili ako Objav roka snímku Príliš mladá noc. Ako svoj absolventský film ho natočil Olmo Olmerzu.
Prekvapením bola cena pre najlepšiu herečku v hlavnej úlohe, ktorú dostala Gabriela Míčová. Doteraz žiarila predovšetkým v divadle a kritici ocenili jej výkon v snímke Odpad město smrť - filmovej adaptácii (réžia Jan Hřebejk) úspešnej divadelnej hry Pražského komorného divadla.
Aj v kategórii vedľajšia ženská úloha zvíťazila divadelná herečka. Za úlohu v komediálnej dráme Štyri slnká Bohdana Slámu ocenili kritici Kláru Melíškovú z dejvického divadla. "Dnes je to o strašných šokoch. Tento je na rozdiel od prezidentskej voľby veľmi pozitívny a budem asi plakať, držím nám palce," povedala ocenená herečka.

Copyright © TASR 2012