17. 1. 2013

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS




Egyptská prokuratúra v stredu oznámila, že akceptovala ponuku zo strany zosadeného prezidenta Husního Mubaraka vrátiť dary, ktoré on a jeho rodina dostali od popredného štátneho denníka Al-Ahrám. Dary v hodnote takmer tri milióny dolárov boli v období posledných piatich rokov Mubarakovej vlády tradičnou pozornosťou a prejavom lojality zo strany denníka. Ich súčasťou boli okrem iných aj hodinky či šperky.
Egyptský odvolací súd v nedeľu oznámil, že vyhovel žiadosti Mubaraka o nový proces. Exprezident, ktorého za jeho podiel na zabíjaní demonštrantov odsúdili v júni na doživotie, tak bude mať šancu zvrátiť pôvodný verdikt káhirského súdu. Mubarak (84) odstúpil pred takmer dvoma rokmi po trojtýždňových masových protestoch, pri ktorých zomrelo takmer 900 ľudí a tisíce utrpeli zranenia. Mubarak vládol v Egypte tri desaťročia, ktoré boli poznačené porušovaním ľudských práv a slobôd, no jeho vláda bola zárukou stability v africkej krajine i celom regióne.


© 2012, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.



Dve pokuty v celkovej maximálne možnej výške 15 miliónov Kč udelil Český telekomunikačný úrad (ČTÚ) firme M77 - prevádzkovateľovi satelitných televíznych platforiem Skylink a CS Link, ktoré majú v ČR a na Slovensku okolo 2,5 milióna klientov.
Sankcia súvisí s vlaňajším zavedením servisného poplatku u bezplatných služieb Gratis a Free.
ČTÚ v zdôvodnení poukázal na klamlivú praktiku pri ponuke bezplatných služieb a na následné zavedenie servisného poplatku.
Za klamlivú praktiku udelil spoločnosti M7 Group so sídlom v Luxembursku pokutu päť miliónov Kč. Deliktu sa prevádzkovateľ dopustil tým, že ponúkal pod označením Gratis (v Skylinku) a Free (v CS Linku) bezplatné balíčky služieb satelitnej televízie, aj keď je na ich sledovanie s platnosťou od 1. septembra 2012 potrebné platiť servisný poplatok.
Pokuta desiatich miliónov Kč súvisí s tým, že firma nedostatočne informovala zákazníkov o zmene zmluvných podmienok a možnosti odstúpenia od zmluvy bez sankcie.
V oboch prípadoch sa firma voči zatiaľ neprávoplatným rozhodnutiam ČTÚ odvolala.



Zastaviť vyberanie servisných poplatkov za službu Skylink a CS Link by mohol na Slovensku podľa Telekomunikačného úradu (TÚ) SR súd. Ak by napríklad dospel k záveru, že ide o neprimeranú zmluvnú podmienku.
"Spotrebitelia sa v takýchto prípadoch obracajú buď priamo na súd, alebo ešte predtým na Komisiu na posudzovanie podmienok v spotrebiteľských zmluvách a nekalých obchodných praktík predávajúcich, ktorá je pri Ministerstve spravodlivosti SR," informoval tlačový hovorca TÚ SR Roman Vavro.
Čo sa týka podozrenia z klamlivej alebo neetickej reklamy, tieto otázky nie sú v kompetencii Telekomunikačného úradu. "Preto ich úrad nemôže riešiť," dodal Vavro v reakcii na situáciu v Českej republike.
Tam totiž český telekomunikačný úrad uložil spoločnosti M77 Group, ktorá je prevádzkovateľom služieb Skylink a CS Link, pokutu 5 miliónov českých korún (195.465 eur). Informoval o tom portál sme.sk. Skylink podľa webu presviedčal zákazníkov, že sú jeho služby bezplatné napriek tomu, že si už účtoval mesačný servisný poplatok.
Spoločnosť M77 Group, registrovaná v Luxemburgu, má však českému regulačnému úradu podľa portálu zaplatiť aj ďalšiu pokutu 10 miliónov Kč. Satelitná služba podľa úradu zákazníkov neskoro informovala o zmene obchodných podmienok, ktoré umožnili vyberať servisný poplatok.
Slovenský Telekomunikačný úrad aj ministerstvo dopravy sa však zhodujú s názorom luxemburského regulátora približne spred dvoch rokov. Ten hovorí o tom, že v tomto prípade nejde o elektronickú komunikačnú službu. Táto otázka však podľa Vavra na európskej úrovni ešte nie je definitívne vyriešená.


Úrady v Tadžikistane už druhýkrát v priebehu necelých dvoch mesiacov zablokovali prístup na sociálnu sieť Facebook, informovala dnes agentúra RIA Novosti.
Miestny telekomunikačný úrad dal zablokovať prístup aj na ďalšie tri internetové stránky, vrátane tadžického vysielania rádia Slobodná Európa.
Po prvý raz Tadžikistan zablokoval Facebook koncom novembra pre údajné rozširovanie propagandy zameranej voči režimu tejto stredoázijskej krajiny.
Šéf tadžického telekomunikačného úradu Beg Zuchurov vtedy obvinil globálne pôsobiacu americkú sociálnu sieť zo šírenia urážok na adresu najvyšších predstaviteľoch štátu vrátane prezidenta Emomaliho Rachmona. K zablokovaniu Facebooku podľa Zuchurova došlo na žiadosť rozhorčených tadžických občanov.
Postup Dušanbe vyvolal kritiku zo strany Európskej únie, ktorá vyzvala krajinu na uvoľnenie kontroly internetu v záujme zaistenia slobody prejavu.
Režim prezidenta Rachmona, ktorý v Tadžikistane vláde od roku 1994, sa opakovane stáva terčom medzinárodnej kritiky za údajnú korupciu a nedemokratické praktiky.


Copyright © TASR 2012