24. 1. 2013

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Španielsky najpredávanejší denník El País sa vo štvrtok ospravedlnil za zverejnenie titulnej fotografie, ktorá mala zobrazovať chorého venezuelského prezidenta Huga Cháveza v nemocničnej posteli, no v skutočnosti bol na nej niekto iný. Snímok údajného Cháveza napojeného na rôzne prístroje vyvolal vo Venezuele búrlivé reakcie. El País, jeden z najvplyvnejších denníkov v španielsky hovoriacom svete, vo štvrtok uviedol, že fotografia sa objavila v jeho internetovej verzii len na krátku dobu a po zistení omylu ju stiahli. Zastavili tiež distribúciu tlačenej verzie denníka, z ktorej sa predalo len niekoľko výtlačkov."Ospravedlňujeme sa svojim čitateľom za spôsobenú ujmu. Denník už začal vyšetrovať okolnosti tohto omylu," uviedol El País vo vyhlásení. Dodal, že fotografiu údajného Cháveza dostali od tlačovej agentúry, ktorá ju predala ako snímok venezuelského lídra. Chávez v decembri na Kube absolvoval už štvrtú operáciu od objavenia rakoviny v panvovej oblasti v júni 2011. O rok neskôr verejne ohlásil svoje kompletné uzdravenie ako aj plán kandidovať na prezidenta v októbrových voľbách, v ktorých opäť zvíťazil. Pre pooperačné komplikácie je venezuelský líder stále hospitalizovaný na Kube a o jeho stave sa neustále špekuluje, keďže vláda v Caracase je na informácie skúpa.


©2012, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

 


 

Katolíci by mali prijať sociálne siete za svoje vzhľadom na ich úlohu pri šírení viery a posilňovaní medziľudských vzťahov, uviedol dnes pápež Benedikt XVI. ktorý si pred niekoľkými týždňami otvoril konto na Twitteri.
"Veriaci si čoraz viac uvedomujú, že ak sa nebudú dobré správy šíriť tiež v digitálnom svete, môžu absentovať v skúsenosti mnohých ľudí, pre ktorých sú (sociálne siete) dôležité," citovala pápeža agentúra DPA.
"Schopnosť využívať nové jazyky je potrebná nielen na to, aby človek držal krok s časom, ale práve preto, aby umožnila nevyčerpateľnému bohatstvu evanjelia nájsť formy vyjadrenia, schopné zasiahnuť srdcia a mysle všetkých," pokračoval.
Pápežovo posolstvo zaznelo v deň sv. Františka Saleského, patróna spisovateľov, pred Svetovým dňom komunikácie, ktorý Vatikán oslávi tento rok v nedeľu 12. mája.
Ak sú využívané "rozumne a vyvážene" a ich užívatelia sa usilujú o vierohodnosť, sociálne siete "môžu posilniť harmonické vzťahy medzi jednotlivcami a účinne propagovať harmóniu ľudskej rodiny," dodal pápež.
V decembri začal 85-ročný pápež zverejňovať na Twitteri krátke správičky v angličtine, francúzštine, nemčine, španielčine, taliančine, portugalčine, poľštine a arabčine. Minulý týždeň pribudla k tomuto zoznamu aj latinčina - oficiálny jazyk katolíckej cirkvi.
Deväť profilov pápeža na Twittteri má už vyše 2,5 milióna "followerov", čiže nasledovníkov.

 
Copyright © TASR 2012