28. 1. 2013

MEDIA NEWS


MEDIA NEWS

Iránske úrady zatkli 11 novinárov pre obvinenia z údajnej spolupráce s perzsky hovoriacimi mediálnymi organizáciami v zahraničí. Informovala o tom dnes agentúra AP.
Zatýkanie je súčasťou veľkého záťahu na médiá, ktorý preukázal, že Irán má nulovú toleranciu voči tým, ktorí spolupracujú s disidentskými médiami či pobočkami považovanými za "nepriateľské", poznamenáva americká tlačová agentúra.
Šéfredaktori zadržaných novinárov dnes spresnili, že 11 z nich zatkli a vzali do väzby v nedeľu v neskorých večerných hodinách kvôli ich "zahraničným kontaktom". Zadržaní patria do šiestich od seba nezávislých mediálnych organizácií vrátane štyroch denníkov, jedného týždenníka a polooficiálnej domácej tlačovej agentúry ILNA.
Irán v uplynulých rokoch kritizoval stanicu Hlas Ameriky i perzský servis spravodajskej stanice BBC a označil ich za predĺžené rameno amerických a britských tajných služieb. Teherán zároveň varoval pred vážnymi dôsledkami, hroziacimi tým novinárom a aktivistom, ktorí budú mať kontakty na tieto pobočky.

Copyright © TASR 2012



 
Austrálsky rozhlasový program, ktorého moderátori vlani fingovanými telefonátom do londýnskej nemocnice zisťovali zdravotný stav tehotnej vojvodkyňa z Cambridge, bol definitívne zrušený. Telefonát, v ktorom moderátori predstierali, že britskou kráľovnou Alžbetou a princom Charlesom, vyvolal rozruch, ktorý umocnila skutočnosť, že zdravotná sestra, ktorá telefonát spojila, spáchala samovraždu. Agentúra AFP dnes informovala, že moderátori Mel Greigová a Michael Christian, ktorí telefonát mienený ako žart uskutočnili, boli rovnako ako ich relácia Hot 30 stiahnutí z vysielania. Obaja od smrti sestry indického pôvodu, ktorá zrejme neuniesla pocit viny, dostali rad vyhrážok smrťou. Hovorca rozhlasovej stanice Austereo uviedla, že obaja moderátori naďalej zamestnancami rádia; od incidentu však majú dlhodobé pracovné voľno. "Tešíme sa, že sa Mel a MC vráti do práce, až na to bude vhodná doba, v pozíciách, ktoré plne využijú ich talent," povedal Rhys Holleran z vedenia stanice. Austereo po minuloročnom škandále okamžite prestala s fingovanými telefonáty a sľúbila najmenej pol milióna austrálskych dolárov (viac ako desať miliónov korún) smútiaci rodine zdravotné sestry. Greigová a Christian sa v slzách ospravedlnili prostredníctvom televízneho rozhovoru.
Copyright © ČTK 2012