9. 1. 2013

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Tvorcovia amerického komediálneho seriálu Ako som spoznal vašu mamu (2005) do deja vrátia alter ego postavy Robin Scherbatsky, ktorú stvárňuje herečka Cobie Smulders. Robin bola totiž v 90. rokoch minulého storočia kanadskou tínedžerskou hviezdou, ktorá vystupovala pod menom Robin Sparkles. Keď to zistili jej americkí priatelia, stala sa okamžite terčom posmeškov. Jej minulosť si ju nájde aj v pripravovanej epizóde s názvom P.S. I Love You, ktorú televízia CBS odvysiela už 4. februára. Pri tejto príležitosti sa v seriáli objavia viaceré kanadské hviezdy. Alan Thicke, James Van Der Beek a Alex Trebek si v Ako som spoznal vašu mamu zahrali už v minulosti, pre mená ako Paul Shaffer, Jason Priestley alebo K.D. Lang to bude premiéra.
Hlavné úlohy v seriáli Ako som spoznal vašu mamu, ktorý tento rok pokračuje epizódami ôsmej série, stvárňujú Josh Radnor, Neil Patrick Harris, Alyson Hannigan, Jason Segel a spomínaná Cobie Smulders. Najpopulárnejšou a zároveň najoceňovanejšou postavou je sukničkár Barney Stinson v podaní Neila Patricka Harrisa, ktorý si za svoj výkon vyslúžil nominácie na Zlatý glóbus, Emmy i Satellite Award. Ústrednou témou seriálu je už od jeho úvodných častí hľadanie matky detí hlavnej postavy Teda Mosbyho (Josh Radnor). V Ako som spoznal vašu mamu si už zahralo aj viacero známych spevákov a speváčok ako napríklad Katy Perry, Britney Spears, Carrie Underwood, Nicole Scherzinger či Enrique Iglesias.

© 2012, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Na protest proti vládnej cenzúre sa včera opäť zišli pred redakciou populárneho týždenníka Nan-fang čou-mo (Týždenník juhu) v meste Kuang-čou stovky demonštrantov, ktorí vykrikovali slogany na podporu členov redakcie a slobody tlače v krajine. Podporu kolegom vyjadrilo už viacero čínskych periodík, uviedla britská spravodajská spoločnosť BBC.
Ako informovala agentúra AP, pred redakciu prišli aj prívrženci vládneho režimu, ktorí sa dostali do ostrých slovných sporov s ostatnými účastníkmi demonštrácie. Tí k budove priniesli žlté chryzantémy, aby kvetmi symbolicky vyjadrili smútok nad "smrťou slobody tlače," informovala stanica Euronews.
"Týždenník juhu sú jediné noviny, ktoré sú schopné napísať pravdu," uviedol jeden z prítomných aktivistov. "Sme veľmi nahnevaní, že boli cenzurované...dúfame, že táto krajina môže mať slobodu médií a zrušiť nový cenzorský systém," dodal.
Redaktori týždenníka sa dnes stretli s oficiálnymi predstaviteľmi propagandistického oddelenia, aby našli spôsob riešenia ich sporu ohľadom cenzorských zásahov do úvodníka novoročného vydania, ktorý obsahoval okrem iného aj výzvu na rešpektovanie ústavných práv a slobôd. Cenzor úvodník bez konzultácie s novinármi zamenil tak, že vyznel ako óda na úspechy Komunistickej strany Číny.
Redaktori so zástupcami miestneho propagandistického oddelenia rokujú aj o tom, či týždenník vyjde vo štvrtok, ako obvykle, a v akej podobe, keďže novinári chcú, aby obsahoval aj list čitateľom na vysvetlenie súčasnej situácie. Podľa nemenovaného redaktora chcú dosiahnuť aj zrušenie cenzorských zásahov do textu a odvolanie hlavného cenzora a šéfa propagandistického oddelenia oblasti.
Zásah do vydania jedného z najliberálnejších denníkov v Číne vyvolal protesty čitateľov a verejnosti. Tí podpisujú otvorené listy čínskemu vedeniu, aktivizujú sa aj vplyvní ľudia, ktorí periodiku vyjadrujú podporu verejne či vo svojich blogoch. Stovky ľudí prišli pred sídlo redakcie nielen dnes, ale aj v pondelok.
Udalosť v Kuang-čou sa stala zámienkou pre represie úradov voči opozičným aktivistom. Ako napísala agentúra AP, redaktori týždenníka komunikujú s kolegami zo zahraničia len s prísľubom zachovania anonymity, pretože vedenie im informovania zahraničných médií zakázalo. Aktivistu Wu Weja zasa polícia varovala pred účasťou na dnešnej demonštrácii po tom, ako vo svojom mikroblogu uverejnil fotografie z pondelkového protestu. Navyše, jeho účet v sociálnej sieti dali úrady zablokovať, napísala AP.
K udalosti sa v noci na pondelok vyjadrilo aj americké ministerstvo zahraničných vecí, podľa ktorého je cenzúra nekompatibilná s ašpiráciami Číny na budovanie modernej ekonomiky a informačnej spoločnosti. Hovorkyňa rezortu Victoria Nulandová označila za zaujímavé, ako sa teraz Číňania chopili svojho práva na slobodu vyjadrovania. "Dúfame, že si to všimla aj čínska vláda," dodala hovorkyňa.
Čínske médiá v posledných rokoch v oveľa väčšom rozsahu informujú o celebritách či športovcoch, ale cenzúra v textoch venovaných politickým témam je stále prítomná, aj keď vedenie krajiny popiera jej existenciu ako takú.


 
Vplyvný liberálny čínsky týždenník Nan-fang čou-mo (Týždenník juhu) by však mal vyjsť vo štvrtok, ako obvykle, po tom, ako rokovania zástupcom novinárov a úradmi dospeli k dohode vo veci ich sporu ohľadom cenzorských zásahov.
V súlade s dohodou nepostihne redaktorov a reportérov trest za to, že protestovali proti cenzorskému zásahu a nenastúpili preto do práce. Podľa nemenovaného editora týždenníka predstavitelia propagandistického oddelenia komunistickej strany už nebudú robiť cenzorské zásahy v týždenníku pred jeho vydaním, ale naďalej ho budú kontrolovať.
Informácie o dohode pochádzajú od dvoch členov redakcie, ktorí si neželali byť menovaní vzhľadom na to, že vydavateľ novinárom zakázal komunikovať so zahraničnými médiami.
Týždenník ani jeho vydavateľ sa zatiaľ k vývoju sporu oficiálne nevyjadrili.
Pred sídlom redakcie v meste Kuang-čou sa aj dnes zišli sympatizanti novinárov. Podobne ako v utorok, aj dnes sa v ich blízkosti konalo zhromaždenie ľudí, ktorí nesúhlasia s liberálnou pozíciou týždenníka a chcú, naopak, návrat Komunistickej strany Číny k jej maoistickým koreňom, čo dávali najavo aj fotografiami bývalého vodcu Mao Ce-tunga.
Mnohí novinári týždenníka prerušili prácu po tom, ako ich nahneval zásah cenzora do úvodníka novoročného vydania, ktorým sa článok s výzvou na rešpektovanie ústavných práv občanov zmenil na ódu na výdobytky komunistickej strany.
Novinári teraz súhlasili s návratom do práce, čo je podľa agentúry DPA výsledok sprostredkovateľskej misie Chu Čchun-chuu, nového tajomníka komunistickej strany v provincii Kuang-tung, ktorý je vnímaný ako liberál.
Zásah do vydania jedného z najliberálnejších denníkov v Číne vyvolal protesty čitateľov a verejnosti. Tí podpisujú otvorené listy čínskemu vedeniu; aktivizujú sa aj vplyvní ľudia, ktorí periodiku vyjadrujú podporu verejne či vo svojich blogoch. Stovky ľudí prišli pred sídlo redakcie nielen dnes, ale aj predchádzajúce dva dni.
Na stranu redakcie sa postavilo viacero periodík, ktoré vo svojich vydaniach zverejnili úvodníky alebo komentáre o reštriktívnej politike komunistickej strany voči slobode médií.
Taj C'-keng, komunistickou stranou dosadený vydavateľ vplyvného denníka Beijing News, dokonca rezignoval z funkcie v dôsledku "búrlivej hádky s predstaviteľmi propagandistických úradov" ohľadom najnovšej debaty o cenzorských zásahoch.
Na druhej strane, denník Global Times (Chuan-čchiou Š'-pao) vo svojom vydaní priznal, že kauza Týždenníka juhu vyvolala veľkú diskusiu o slobode tlače, najmä na internete. "Ale aj táto sloboda musí mať hranice," uviedol autor komentára v týchto novinách, ktoré sú odnožou provládneho Ľudového denníka (Žen-min ž'-pao).


Copyright © TASR 2012