29. 1. 2013

RADA RTVS NEWS. Go ,BOBO, Go !

RADA RTVS NEWS
Go ,BOBO, Go !

 
Parlamentný výbor pre kultúru a médiá dnes uznesením konštatoval, že prihlášky siedmich z 33 kandidátov na člena Rady RTVS nespĺňajú zákonné kritériá a ďalších deväť kandidátov vyzval na doplnenie údajov v lehote troch dní. Pre TASR to dnes uviedol predseda mediálneho výboru Dušan Jarjabek (Smer-SD).
"Bol to netradičný výbor, ktorý nemohol uzavrieť niektoré veci. Musíme si pýtať dodatočné materiály od ľudí, ktorí ich nespresnili a nie sú upresnené ani v zákone," poznamenal. Rada RTVS je zložená z deviatich členov, pričom traja z nich sa vymenia každé dva roky. Pri najbližšej voľbe by mali byť zvolení odborníci pre oblasť televízneho a rozhlasového vysielania a odborník pre oblasť ekonómie. Za experta sa v tomto prípade považuje osoba, ktorá má vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa, najmenej päť rokov odbornej praxe a tri roky riadiacej praxe v požadovanej oblasti.
Viacero kandidátov však neuviedlo, o ktorú pozíciu sa uchádzajú, pričom na základe životopisu by mohli kandidovať tak na člena rady za rozhlas, ako aj televíziu, pripadne na všetky tri pozície. Každý kandidát však môže byť volený len do jednej z pozícií.
"Môžete mať prax v televízii, aj v rozhlase a môžete sa prihlásiť do obidvoch. Ale zvoliť vás do obidvoch nemôžu. A zákon to nerieši. Takže sme sa museli znovu opýtať uvádzačov, ktorí splnili kritériá, aby nám povedali, čo im je srdcu bližšie. Aby sme ich vedeli zaradiť do hlasovania," povedal Jarjabek. Ďalšie problémy vznikajú pri napĺňaní zákonnej podmienky, podľa ktorej musí niekto garantovať, že kandidát absolvoval určený počet rokov vo vedúcej funkcii. V takom prípade však nie je napísané či je to fyzická alebo právnická osoba, poznamenal Jarjabek, podľa ktorého bol zákon o RTVS šitý horúcou ihlou a je zrelý na novelu. "Boli tam aj niektorí, ktorí absolútne nesplnili kritériá, napríklad mali roky praxe nula. A napokon, boli aj ľudia, ktorí to mali pripravené perfektne," uzavrel Jarjabek.
Výbor dnes konštatoval, že zákonné kritériá nesplnili prihlášky Valérie Hrtánkovej, Jarmily Karasovej, Moniky Kozelovej, Jána Liteckého - Švedu, Jarmily Michalovovej, Juraja Zábojníka a Jany Golembiovskej.
Ďalších deviatich kandidátov výbor vyzval na doplnenie prihlášok. Dušan Koblišek, Ľubomír Lintner a Eva Sisková uviedli viac oblastí, v ktorých chcú ako odborníci kandidovať. Vladimír Dobrovič, Ján Füle, Martin Grešš, Eva Jaššová, Milan Michalič, Daniela Rodinová a Eva Sisková nepredložili podrobný časový harmonogram praxe.
"Boli sme tu najbenevolentnejší, ako sme vôbec mohli byť. Majú viaceré formy doplnenia, môžu prísť osobne, môžu to poslať e-mailom, dokonca bude pani tajomníčka každého telefonicky informovať. Okrem toho dostanú od nás oficiálne listy. Bolo to zložité, lebo zákon je zlý a toto sú barličky, ktorými si pomáhame," dodal Jarjabek. Ak títo deviati kandidáti nedodajú v lehote troch dní doplňujúce údaje, budú na základe uznesenia výboru z voľby vyradení rovnako ako siedmi, ktorí kritériá neslnili vôbec. Definitívne výbor uzavrie súpisku kandidátov, ktorí postupujú do pléna parlamentu v utorok 5. februára a noví členovia rady by mali byť zvolení na aktuálnej schôdzi parlamentu.
Už v tejto chvíli je jasné, že do voľby v pléne postúpili Milan Antol, Vladimír Bednár, Bohumir Bobocký, Ján Dianiška, Štefan Fejko, Marián Gábor, Igor Gallo, Jozef Chudík, Pavel Jacz, Andrej Kramár, Ján Kubáň, Peter Kubica, Vladimír Sečka, Jaroslav Šoltýs, Elena Šrámková, Tamara Valková, Štefan Wimmer.



Copyright © TASR 2012