17. 1. 2013

RTVS NEWS

RTVS NEWS

 

Zlučovanie regionálnych štúdií verejnoprávneho Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) nebude v Košiciach tak skoro, ako sa pôvodne očakávalo. V Banskej Bystrici sa regionálne štúdio Rádia Regina a regionálne štúdio verejnoprávnej televízie už zlučujú. Aktuálne je príprava na sťahovanie do budovy rozhlasu vo finálnej fáze. Naopak, v Košiciach, kde sa má rozhlas sťahovať do televízie, je "situácia nejasnejšia", konštatoval ďalej na dnešnom rokovaní Rady RTVS generálny riaditeľ RTVS Václav Mika. Zdôraznil, že bez reálneho projektu podloženého potrebnými financiami a potvrdeného manažmentom sa v Košiciach nič zlučovať nebude.
V Košiciach je potrebná zásadná rekonštrukcia televízneho sídla, nové technológie, bez toho sa sťahovať nedá. Riaditeľ programu televíznej časti RTVS Tibor Búza odhaduje, že relevantná štúdia fúzie rozhlasu a televízie v Košiciach by mohla byť pripravená najskôr o rok. Podľa manažmentu RTVS fúzia štúdií v oboch mestách dabing neohrozila, pokračuje sa v jeho výrobe.
Banskobystrické štúdio RTVS má popri takmer dokončených spoločných priestoroch zároveň od začiatku nového roka 2013 nového šéfa. Stal sa ním dovtedajší redaktor Rádia Regina - štúdia Banská Bystrica Miroslav Debnár. Debnár má autoritu medzi svojimi kolegami, situáciu v štúdiu dobre pozná a je zárukou tvorivej atmosféry, tvrdí Václav Mika. Na pozíciu výkonného riaditeľa banskobystrického štúdia RTVS konkurz nevypísal. Ako Mika reagoval na otázku z Rady RTVS, ľudí na vedúce posty si vyberá sám. Debnár, ktorý sa osobne zúčastnil na dnešnom rokovaní rady, chce dať fúzii rozhlasu a televízie v Banskej Bystrici reálny obsah. Podľa jeho slov sú na to vytvorené reálne podmienky.
Vlani v polovici marca vtedajšia generálna riaditeľka RTVS Miloslava Zemková informovala, že rozhlasové a televízne regionálne štúdiá RTVS v Košiciach i v Banskej Bystrici by sa mali spojiť v druhej polovici roka 2012. Po zlúčení regionálnych štúdií v Banskej Bystrici a v Košiciach sa malo ročne ušetriť približne 1,6 milióna eur, náklady na zlúčenie sa odhadovali spolu na približne 2,8 milióna eur. Plány fúzie dočasne prerušilo odvolanie Zemkovej parlamentom koncom júna 2012.
V prípade regionálneho štúdia RTVS Banská Bystrica sa televízne vysielanie sťahuje do sídla rozhlasu. V Košiciach sa plánuje sťahovanie v opačnom garde, teda rozhlas by mal prejsť do väčších priestorov televízie. Minulý manažment pritom predpokladal, že v Košiciach sa stavebné práce skončia v septembri 2012 a technológie budú dodané v októbri toho istého roka. Náklady na Košice mali byť 1,8 mil. eur a ročné úspory sa tu predpokladali viac ako jeden milión eur. Nepotrebné sídla Slovenskej televízie a Slovenského rozhlasu RTVS plánovalo predať tomu, kto dá vyššiu cenu, pričom vyššiu, ako stanovuje znalecký posudok.
Miloslava Zemková krátko po vzniku RTVS (1. januára 2011) avizovala, že fúzia STV a SRo bude postupná a začne sa v regionálnych štúdiách STV a SRo v Košiciach a Banskej Bystrici. Autor zákona - ministerstvo kultúry pri príprave zákona o RTVS počítalo s tým, že štát ušetrí spojením STV a SRo z dlhodobého hľadiska milióny eur. Úspory sa týkajú zníženia personálnych a administratívno-obslužných činností.

 

©2012, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.