4. 1. 2013

RTVS NEWS

RTVS NEWS




Verejnoprávne spravodajstvo nemôže nik zvonka ovplyvňovať, ak bude objektívne, etické a profesionálne, tvrdí to riaditeľ spravodajstva, športu a publicistiky Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) Lukáš Diko. Diko na čele spravodajstva a publicistiky, ktoré vedie od 1. decembra, cíti veľkú slobodu. “Mám ju. A myslím si, že to vyplýva už aj z toho, že nový generálny riaditeľ si mohol sám zvoliť manažment, aký chcel a ani mne nikto do ničoho nerozpráva,“ povedal v rozhovore pre SITA.
Za svojimi ľuďmi chce Diko stáť za každých okolností, pokiaľ budú objektívni, etickí a profesionálni. To je najpodstatnejšie, tvrdí. Myslí si totiž, že ľudia, ktorí pripravujú obsah spravodajstva a publicistiky musia vedieť, že ich krytie nie je len formálne. “Myslím si, že ak budeme vedieť toto garantovať, tak nikto nebude mať ani len snahu zasahovať, aj keď popravde ani dnes ju nemá,“ doplnil Diko.
Na to, aby nikto nenašiel chybu v informáciách vysielaných RTVS, nemal zámienku ich spochybňovať, musia byť všetky zložky spravodajstva a publicistiky dostatočne profesionálne, zdôrazňuje Diko. Druhá vec ale podľa jeho slov je, že “žijeme v dobe, v ktorej sa informácia k ľuďom dostane. Takže si nemyslím, že niekto by mal úmysel niečo zastavovať, lebo to v dnešnej dobe nemá zmysel“. Treba si však vedieť priznať aj chyby. “To je alfa a omega – ak urobím chybu, tak si ju uznám a je to lepšie, ako sa tvrdohlavo biť za niečo, čo nie je pravda.“
Nezávislosť spravodajstva a publicistiky v RTVS chce Lukáš Diko garantovať viacerými spôsobmi. Celé spravodajstvo sa pridá k etickému kódexu novinára a svoj podiel na nezávislosti má mať i vzdelávanie. “Ak tu budeme mať vzdelaných a kvalitných novinárov, tak sa nikdy nestane, že odvysielame jednostranný príspevok,“ povedal. Zároveň si myslí, že má dosť silných a profesionálne skúsených editorov, ktorí sú schopní prísť na chyby a väčšinu z nich odstrániť.

© 2012, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.