5. 1. 2013

RVR :Schválili sme rádio pre jednu piváreň na Zámockej

RVR :
Schválili sme rádio pre jednu piváreň na Zámockej ulici

Do slovenského rozhlasového éteru pribúdajú nové značky, v uplynulom roku sa to týkalo najmä regionálnych a lokálnych vysielateľov. Typickým lokálnym rádiom má byť Rádio Modra a šancu stať sa z regionálneho rádiom nadregionálnej úrovne má aj nové rádio Rocková republika, myslí si to predseda Rady pre vysielanie a retransmisiu (RVR) Miloš Mistrík. Ako ďalej agentúre SITA povedal Mistrík, popri tomto trende rada dlhodobo sleduje aj tendenciu rozširovania medzinárodnej spolupráce veľkých káblových operátorov zo Slovenska.
"Rádio Modra bude typické lokálne rádio, ktoré poskytne obyvateľom tohto mestečka a blízkemu okoliu základné informácie a poznatky o dianí u nich, o významných podujatiach kultúrnych, spoločenských, športových, či obecných," priblížil zámer nového lokálneho rádia Mistrík. Celý projekt vníma "veľmi pozitívne, pretože relatívne lacno, ale s veľkým účinkom môže toto rádio plniť stmeľovaciu úlohu pre miestnu komunitu a môže na úrovni 21. storočia nadviazať na to najlepšie, čo tam vzniklo a existovalo už od čias nášho národného obrodenia". Modra pritom podľa šéfa licenčnej rady "nie je jediným mestom, ktoré sa takto stavia na úroveň dnešnej doby, napríklad aj v neďalekom Pezinku majú dokonca vlastnú televíziu". Myslím si ale zároveň, "že niekedy sa dá aj lacnejšie, teda vlastným rádiom, plniť rovnaké úlohy ako televíziou, dokonca vďaka prísluchovosti a všestrannej dostupnosti rozhlasového vysielania hádam aj účinnejšie".
Ako ďalej povedal pre SITA Miloš Mistrík, "druhé nové rádio, Rocková republika, môže z malého vysielača určeného teraz na začiatku, obrazne povedané, iba pre jednu piváreň na Zámockej ulici v Bratislave, vyrásť aj v nadregionálne rádio". Predseda Rady pre vysielanie a retransmisiu nevylučuje, že z Rockovej republiky "bude raz známy slovenský okruh s vyhranenou programovou charakteristikou, ale možno to ostane naozaj iba fajnšmekerské rádio niekoľkých bratislavských ulíc". Pritom aj posledná spomínaná posledná verzia sa mu pozdáva ako dostačujúca a zaujímavá.
Rádio Modra aj Rocková republika, resp. ich vysielatelia – spoločnosti Média Modra, s.r.o. a C.S.M group s.r.o., získali licencie a po jednej frekvencii koncom novembra v jesennom výberovom konaní RVR na obsadenie frekvencií pre rozhlasové terestriálne vysielanie. Rádio Rocková republika je novým projektom zakladateľa spravodajskej televízie TA3 a Rádia Jemné melódie Martina Lengyela. Rádio avizovalo, že sa chce postupne rozširovať v Bratislave a v okolí.
RVR v uplynulom roku 2012 zaznamenala aj pokračujúci trend rozširovania medzinárodnej spolupráce veľkých káblových operátorov. "Podstata dlhotrvajúceho problému so slovenskými káblovými spoločnosťami je v tom, že niektoré české komerčné televízie nechcú udeliť súhlas na šírenie svojho programu na Slovensku. Dôvodom je, že nemajú kúpené autorské práva na šírenie programu mimo českého územia, pričom zrozumiteľnosť ich vysielania u nás nerobí problémy. Naša rada teda nesmie súhlasiť s tým, aby kábloví operátori zaraďovali do svojej ponuky spomínané české kanály," objasnil korene problému Mistrík. V praxi sa prejavuje to, že najmä veľkí operátori retransmisie presúvajú časť svojho pôsobenia do zahraničia buď priamo, alebo v spolupráci s inými spoločnosťami. "Avšak tí menší slovenskí operátori, ktorí majú napríklad iba niekoľko stoviek abonentov, nemôžu tak ľahko rozšíriť aktivity aj do zahraničia a zo Slovenska neodídu. Nemyslím, že by tu hrozil nejaký kolaps, ale proces, ktorý poznáme aj z iných oblastí hospodárstva, že silné nadnárodné spoločnosti postupne získavajú stále viac priestoru, nastal aj v oblasti retransmisie.

© 2012, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.