17. 1. 2013

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS


Druhá časová opona, ktorú sa chystá zaviesť ministerstvo kultúry, je podľa poslanca NR SR Branislava Škripeka (OĽaNO) z priehľadného igelitu. Ako povedal dnes novinárom, výrazy, termíny, ktoré mali zabrániť pozeraniu detí na obscénne prejavy, z vyhlášky, ktorú pripravil rezort kultúry, vypadli. "Zavedením takejto druhej opony dochádza k väčšiemu ohrozeniu mravnosti detí a mládeže. Chceme, aby verejný priestor nebol zdevastovaný. Rodičia budú sklamaní," povedal.
Podľa predsedu poslaneckého klubu Jozefa Viskupiča podľa navrhovaného znenia vyhlášky to, čo bolo vhodné pre mládež od 18 rokov, bude vhodné od 15, to čo bolo vhodné od 15, bude od 12 a to čo bolo od 12, bude vhodné pre deti od sedem rokov. Zároveňupozornil, že z vyhlášky vypadli jednotlivé pojmy, ktoré mali konkrétne obsahy. "Napríklad slovné spojenie vulgárne výrazy, alebo násilie v televízii popisovali, čo to presne znamená. Tieto pojmy vypadli, alebo boli presunuté. Vypadlo z vyhlášky napríklad sexuálne promiskuitné správanie. Tento pojem sa používal pre reality show. Tie sa nebudú teda musieť vysielať od 22:00, ale užod 20:00," zdôraznil Viskupič.
Úpravy vyhlášky z roku 2007, ktorá by mala zaviesť druhú časovú oponu, sa vydáva podľa Viskupiča nesprávnou cestou. "Zavedenie druhej časovej opony bude idiotizácii spoločnosti prispievať. V plnej miere vyhrali vysielatelia pod rúškom zavádzania druhej opony, teda ochrany spoločnosti pred tým, čo by v mediálnom priestore nemalo byť," konštatoval s tým, že programy, ktoré nemohli byťvysielané pred 22:00 sa dostanú do vysielania od 20:00. Zároveň dodal, že rada pre vysielanie a retransmisiu zaslala k tomu pripomienku, ku ktorej sa pripojili aj poslanci za OĽaNO ako verejnosť.
Prípravu novely vyhlášky avizoval už v septembri minister kultúry Marek Maďarič v rámci svojej výzvy voči stupňujúcej sa miere vulgárnosti a nekultúrnosti vo vysielaní celoplošných súkromných televízií na Slovensku. Cieľom navrhovaných zmien je zvýšenie ochrany maloletého diváka do 15 rokov pred obsahmi nevhodných programov alebo iných zložiek programovej služby, ktoré môžu nepriaznivo vplývať na jeho vývoj. Predpokladaná účinnosť vyhlášky je od 1. februára 2013. Pôvodne ministerstvo kultúry avizovalo zámer zaviesť ju už od 1. januára 2013.
V súvislosti so zavedením druhej časovej opony sa podľa Ministerstva kultúry SR upravujú aj niektoré kritériá nevhodnosti a neprístupnosti upravené vo vyhláške. Dnes existujúca prvá časová opona platí pre programy od 18 rokov, ktoré sa môžu vysielať od 22:00 do 6:00 ráno. "Pri zavádzaní tzv. druhej časovej opony sa vychádza z predpokladu, že práve v čase od 06:00 do 20:00 majú maloletí najväčší priestor na to, aby sledovali televíziu a počúvali rozhlas. A práve pre rodičov maloletých do 15 rokov môže byť napr. z dôvodu pracovnej vyťaženosti problematické skontrolovať, aké programy dieťa sleduje, resp. počúva v tomto čase," píše sa v dôvodovej správe k upravenej vyhláške.

©2012, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.