28. 1. 2013

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

 

Zavedením druhej časovej opony, ktorá má zakázať vysielanie televíznych programov nevhodných pre deti do 15 rokov v čase medzi 20.00 a 6.00 h, sleduje vláda vyššie ciele ako sú peniaze. Pre TASR to povedal šéf parlamentného mediálneho výboru Dušan Jarjabek (Smer-SD). Ten v minulosti upozorňoval, že by jednostranná regulácia vysielania mohla ochudobniť slovenské médiá o časť reklamy, ktorá by sa mohla presunúť do susedného Česka.
"Ja dúfam, že ten efekt bude len pozitívny. Tu sa sleduje vyšší cieľ ako sú peniaze. Ale ide aj o to, aby sme si to mohli vyhodnotiť tak po pol roku, po roku, lebo napísaný zákon je jedna vec, ale až prax ukáže, či sa tento zákon osvedčil, alebo ho bude treba ešte nejakým spôsobom upraviť," povedal Jarjabek. Osobne však verí, že úprava bude mať pozitívny efekt a napraví "pokrivenosť" v súčasnom televíznom vysielaní.
Podľa exministra kultúry Daniela Krajcera (SaS) je diskusia na tému lepšej ochrany maloletých divákov legitímna. Rezort kultúry však nepristúpil k téme celkom správne. "Významný podiel na trhu majú dnes zahraničné, najmä české stanice, ktoré takéto obmedzenia nemajú. Ja by som uprednostnil skôr komplexnejšie riešenie - bolo by naozaj dobré nerobiť len jednostranné kroky, ale minister kultúry mal vyvinúť iniciatívu aj smerom k svojimi rezortnému kolegovi v Českej republike, aby tie podmienky neboli nevýhodné pre našich vysielateľov," podotkol.
O diskusiu s českými partnermi sa od ohlásenia iniciatívy usiloval Jarjabek. Výbor o tejto téme hovoril v septembri s českými zákonodarcami, kde však zatiaľ zavedenie úpravy nezvažujú. "V tejto chvíli česká strana to nevidí ako svoj najdôležitejší problém. Ale budeme sa o tom s nimi rozprávať na rokovaní, ktoré by mohlo byť podľa neoficiálnych informácií v marci - apríli," doplnil Jarjabek.
Výhrady voči novej časovej opone, ktorá vstúpi do platnosti už 1. februára má aj podpredseda výboru pre kultúru a média Jozef Viskupič (OĽaNO). Vyhláška ministerstva kultúry síce stanovuje nové časové ohraničenie, no zároveň podľa neho hrozí, že sa zmení spôsob akým sa určuje, do ktorej vekovej kategórie program patrí. V súvislosti so zavedením druhej časovej opony sa totiž upravujú aj niektoré kritériá nevhodnosti a neprístupnosti upravené vo vyhláške. "Opona, ktorú navrhuje ministerstvo kultúry je dobrý krok, ale meniť kategorizáciu nie je dobrá cesta," podotkol Viskupič. Poukázal pritom, že napriek tomu, že má zmena začať platiť už tento týždeň, stále nemá k dispozícii vyhlášku v aktuálnom znení so zapracovanými pripomienkami.
"Opoziční poslanci OĽaNO návrh vyhlášky zavedenia tzv. druhej časovej opony zjavne nepochopili. Zákonom stanovené obsahy, ktoré sa či už cez deň, alebo po 22. hodine nemôžu vysielať, sa nebudú môcť vysielať ani po dátume účinnosti vyhlášky o zavedení tzv. druhej časovej opony," reagovalo na tieto výhrady už pred časom ministerstvo kultúry
.

 Copyright © TASR 2012