8. 1. 2013

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

 

 

Navrhovaný štatút nástupníckych mestských novín v Rimavskej Sobote označil primátor mesta Jozef Šimko za totalitný. Ako povedal pre TASR, poslanci mestského zastupiteľstva navrhujú päťčlennú redakčnú radu, ktorá má rozhodovať o publikovaných článkoch. Pôvodné mestské noviny Gemerské zvesti a Gömöri Hírlap prestali vydávať od decembra minulého roka a redaktorov dočasne presunuli na iné pracovné pozície v mestskom úrade.
Návrh nového štatútu mestských novín hovorí o tom, že periodikum bude prinášať informácie o kultúrnom, športovom a ostatnom dianí v meste, bez uvádzania osobných komentárov redaktorov, primátora, politických strán, hnutí a ďalších osôb. Redakčná rada má byť zložená zo štyroch mestských poslancov a jedného pracovníka mestského úradu. Členov by malo voliť a odvolávať mestské zastupiteľstvo. Poslanci mestského zastupiteľstva sa o zmenu v novinách usilovali takmer rok. Na zasadnutiach sa hovorilo predovšetkým o obsahovej náplni. "Toto čo sa deje dnes neviem nazvať ináč ako Cirkus Humberto. Doteraz nie je jasné, akú formu novín bude mesto vydávať. Podľa štatútu však má byť zriadená redakčná rada zložená hlavne z poslancov. Každý člen by mal pritom posudzovať obsah novín, článok, ktorý považuje za invektívny či osočujúci, môže vetovať. Toto považujem doslova za totalitný krok. Nechám sa prekvapiť, čo nakoniec bude schválené na zasadnutí mestského zastupiteľstva 16. januára," povedal Šimko.
V týždenníkoch Gemerské zvesti a Gömöri Hírlap pracovali dvaja šéfredaktori. Napriek tomu, že vydávanie novín bolo pozastavené, novinárov samospráva prepustiť nemôže. Prišli by o peniaze z úradu práce na prevádzku chránenej dielne. "Určite nechceme prísť o ľudí, ktorí dohliadajú na kamerový systém v chránenej dielni mestskej polície. Ak by sme redaktorov prepustili, nedostali by sme na nich peniaze, pretože ide o zamestnancov mestského úradu. Šéfredaktorka Gemerských zvestí Marta Kanalová je teraz mojou asistentkou a stará sa aj o internetovú stránku. Šéfredaktor Gömöri Hírlap Ján Juhász pracuje v Turistickom informačnom centre, kde využívame predovšetkým jeho znalosť maďarského jazyka," dodal primátor.
 

Copyright © TASR 2012