1. 1. 2013

Zomrel Jozef Krištof

Zomrel Jozef Krištof


Z pondelka, 31 decembra na utorok 1. januára 2013 zomrel vo veku 79 rokov po dlhej a ťažkej chorobe interpret tanečných piesní a šansónov Jozef Krištof.
Pochádzal z Bratislavy, kde sa narodil 22. júla 1933.
TASR o úmrtí informovala jeho manželka Viola Muránska.
Jeho kariéra sa začala koncom 50. rokov v bratislavskom divadle Nová scéna, odkiaľ prešiel do Tatra revue, kde pôsobil až do jej zrušenia na konci 60-tych rokov.
V roku 1968 odcestoval na ročné angažmán do Švajčiarska. Po návrate do Československa mal problémy s verejným účinkovaním. Jeho vystúpenia vystrihovali z televíznych a rozhlasových programov.
Spolu s Majou Velšicovou a Michalom Slivkom si vytvoril hudobno-dramatickú skupinu Slivkovci, s ktorou pochodil celé Slovensko. Scenáre pre nich písali známi scenáristi - Vít Illek, Vladimír Nosáľ či Viola Muránska.
Často v nich účinkovali aj umelci Eva Krížiková, František Zvarík, Ivo Heller či Miro Ličko.
Na prelome 70-tych a 80-tych rokov vytvoril Jozef Krištof skupinu pre deti, v ktorej účinkovala napríklad Jana Beláková, Ján Rybárik a mnohí ďalší umelci.
Najväčší úspech zaznamenali s inscenáciou Kvet života, ktorá mala v slovenských školách, kultúrnych domoch a osvetových besedách 3250 repríz.
K jeho najznámejším speváckym hitom v 50-tych a 60-tych rokoch patrili piesne Maria, Marianna, Nemám auto, nemám motorku, Dajana a Nervózna família.

Copyright © TASR 2012