25. 2. 2013

85th Oscar Academy Awards

85th Oscar
 
 
Academy Awards

Cenu americkej Akadémie filmových umení a vied pre najlepší film získal v 85. ročníku triler Argo. Prostredníctvom živého prenosu z Bieleho domu víťaza vyhlásila americká prvá dáma Michelle Obama. Snímka inšpirovaná skutočnou záchrannou akciou CIA, ktorej cieľom bolo dostať z Teheránu šesticu amerických diplomatov tak, že predstierali prípravy na nakrúcanie filmu, získala celkovo tri ceny. Ďalšie trofeje pre ňu vybojovali William Goldenberg za strih a Chris Terrio za adaptovaný scenár.
Argo v réžii Bena Afflecka je tak prvým filmom, ktorý získal Oscara pre najlepší film a jeho režisér nebol ani len nominovaný, od úspechu snímky Šofér slečny Daisy (1989) v roku 1990. Podľa magazínu The Hollywood Reporter sa pritom do dnešnej noci stalo len trikrát, že cenu pre najlepší film vyhrala snímka, ktorej režisér nebol nominovaný na Oscara.
Za najlepšiu herečku v hlavnej úlohe vyhlásili Jennifer Lawrence. Svoju prvú cenu Akadémie získala 22-ročná Američanka za herecký výkon v hlavnej úlohe dramédie Terapia láskou.
V kategórii Najlepší mužský herecký výkon v hlavnej úlohe podľa očakávania triumfoval Daniel Day-Lewis za stvárnenie 16. amerického prezidenta vo filme Lincoln. Päťdesiatpäťročný Day-Lewis sa stal prvým hercom, ktorého takto ocenili za úlohu vo filme režiséra Stevena Spielberga. Nikto tiež dosiaľ nezískal tri Oscary za hlavné roly, pričom Day-Lewis už dva mal za životopisnú drámu Moja ľavá noha (1989) a triler Čierna krv (2007).
Cenu za réžiu získal Ang Lee, ktorému sa podarilo sfilmovať príbeh, o ktorom si mnohí mysleli, že je nesfilmovateľný a vo filme Pí a jeho život priniesol na plátna adaptáciu knihy Plavba s tigrom (2001) spisovateľa Yanna Martela. Práve jeho snímka pritom zozbierala počas oscarovej noci najviac zlatých sošiek, keď triumfovala v štyroch kategóriách. Okrem réžie to boli kamera (Claudio Miranda), vizuálne efekty (Bill Westenhofer, Guillaume Rocheron, Erik-Jan De Boer a Donald R. Elliott) a pôvodná filmová hudba (Mychael Danna).
Prvého Oscara 85. ročníka udeľovania cien americkej Akadémie filmových umení a vied si prevzal Christoph Waltz. Trofej v kategórii Najlepší mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe získal vďaka stvárneniu doktora Kinga Schultza v snímke Divoký Django. Stal sa tak dvojnásobným držiteľom prestížneho ocenenia so stopercentnou úspešnosťou, keď sa mu podarilo získať druhú sošku z dvoch nominácií. Druhú cenu pre Djanga získal Quentin Tarantino v kategórii Pôvodný scenár.
Oscara v kategórii Najlepší ženský herecký výkon vo vedľajšej úlohe si podľa očakávania prevzala Anne Hathaway za stvárnenie Fantine v muzikáli Bedári. Filmové spracovanie úspešného muzikálu získalo aj ďalšie dve sošky za masky (Lisa Westcott a Julie Dartnell) a mix zvuk (Andy Nelson, Mark Paterson a Simon Hayes).
Ceny za najlepší animovaný film si prevzali Mark Andrews a Brenda Chapman za Neskrotnú, v kategórii Najlepší cudzojazyčný film podľa očakávania zvíťazila dráma Láska v réžii Michaela Hanekeho a Oscary v kategórii Najlepší dokumentárny film si prevzali Malik Bendjelloul a Simon Chinn za Pátranie po Sugar Manovi.
Oscara za najlepšiu pôvodnú filmovú pieseň si prevzali Adele Adkins a Paul Epworth za titulnú pieseň z bondovky Skyfall. Práve vystúpenie anglickej speváčky bolo jedným z vrcholov večera.


Päťdesiate výročie bondoviek si tvorcovia oscarového ceremoniálu pripomenuli špeciálnym zostrihom, v ktorom nechýbali nezabudnuteľné melódie z príbehov o agentovi 007. Vyvrcholením však bolo vystúpenie Shirley Bassey, ktorá zaspievala skladbu Goldfinger z rovnomennej bondovky z roku 1964.


V špeciálnom hudobnom čísle na poctu hollywoodskym muzikálom sa predstavili Catherine Zeta-Jones z muzikálu Chicago (2002), Jennifer Hudson z Dreamgirls (2006) a hviezdy Bedárov (2012) Hugh Jackman, Anne Hathaway, Amanda Seyfried, Eddie Redmayne, Samantha Barks, Aaron Tveit, Russell Crowe, Sacha Baron Cohen a Helena Bonham Carter.


Chris Pine a Zoe Saldana pripomenuli nedávne odovzdávanie cien za vedecký a technický prínos a Salma Hayek zase Governors Awards, počas ktorých 1. decembra 2012 odovzdali štyri čestné Oscary. Tradične sa spomínalo aj na zosnulé osobnosti filmového priemyslu. Tvorcovia však nezostali len pri zostrihu s fotografiami a spomienku piesňou uzavrela speváčka Barbra Streisand.



Prehľad víťazov a víťaziek v 85. ročníku udeľovania cien americkej Akadémie filmových umení a vied:


Najlepší film: Argo - Grant Heslov, Ben Affleck a George Clooney

Najlepší mužský herecký výkon v hlavnej úlohe: Daniel Day-Lewis - Lincoln

Najlepší ženský herecký výkon v hlavnej úlohe: Jennifer Lawrence - Terapia láskou

Najlepší mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe: Christoph Waltz - Divoký Django

Najlepší ženský herecký výkon vo vedľajšej úlohe: Anne Hathaway - Bedári

Animovaný film: Neskrotná - Mark Andrews, Brenda Chapman

Kamera: Claudio Miranda - Pí a jeho život

Kostýmy: Jacqueline Durran - Anna Karenina

Réžia: Ang Lee - Pí a jeho život

Najlepší dokumentárny film: Pátranie po Sugar Manovi - Malik Bendjelloul, Simon Chinn

Najlepší krátky dokumentárny film: Inocente - Sean Fine, Andrea Nix Fine

Strih: William Goldenberg - Argo

Najlepší cudzojazyčný film: Láska (réžia: Michael Haneke) - Rakúsko

Masky: Bedári - Lisa Westcott a Julie Dartnell

Najlepšia pôvodná filmová hudba: Mychael Danna - Pí a jeho život

Najlepšia pôvodná filmová pieseň: Skyfall - Adele Adkins a Paul Epworth, z filmu Skyfall

Výprava: Rick Carter a Jim Erickson - Lincoln

Najlepší krátky animovaný film: Paperman - réžia John Kahrs

Najlepší krátky hraný film: Curfew - réžia Shawn Christensen

Strih zvuku (dvaja víťazi): 30 minút po polnoci - Paul N.J. Ottosson
Skyfall - Per Hallberg a Karen Baker Landers

Mix zvuk: Bedári - Andy Nelson, Mark Paterson a Simon Hayes

Vizuálne efekty: Pí a jeho život - Bill Westenhofer, Guillaume Rocheron, Erik-Jan De Boer a Donald R. Elliott

Adaptovaný scenár: Chris Terrio - Argo

©2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.