2. 2. 2013

International Film Festival Rotterdam

International FilmFestival
Rotterdam





Slovenská režisérka Mira Fornay si za svoj film Môj pes Killer odniesla zo 42. ročníka Medzinárodného filmového festivalu v Rotterdame jednu z troch hlavných cien Hivos Tiger Awards. Informuje o tom internetový portál sme.sk.
Dráma Môj pes Killer je druhým celovečerným filmom mladej režisérky a scenáristky Miry Fornay. V snímke účinkujú výlučne neherci. Film sa nakrúcal na jar minulého roku na slovensko-moravskom pohraničí, najmä v mestách Skalica a Hodonín. Vznikol v slovensko-českej koprodukcii spoločností Mirafox a Cineart Tv Prague, koproducentom je Česká televízia.
Festival je vo svete známy náročný výberom titulov, ktoré sa zamerievajú predovšetkým na nezávislú produkciu a prezentáciu autorských debutov či druhých filmov mladých tvorcov.
Ďalšie dve hlavné ceny tohto ročníka festivalu získali rakúsky filmár Daniel Hoesl za svoj film 'Soldier Jane' a Iránčan Mohammad Sirvani za svoj počin nazvaný 'Fat Shaker'.
Mira Fornay je absolventkou réžie na pražskej FAMU a londýnskej National Film and TV School. Debutovala psychologickou drámou Líštičky (2009), ktorá súťažila v rámci Týždňa kritikov na MFF v Benátkach. Snímku úspešne uviedli na mnohých prestížnych medzinárodných festivaloch. Scenár Môj pes Killer, ktorý v roku 2009 získal Cenu Tibora Vichtu za najlepší scenár, bol oficiálnym projektom Berlinale Co-Production Market v roku 2010. Film úspešne predstavili v rámci prezentácie pripravovaných projektov na filmovom trhu Angora v rámci 53. MFF Thessaloniki v Solúne, kde získal čestné uznanie poroty.

Copyright © TASR 2012