17. 2. 2013

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS





Vo svetových médiách sa posudzovanie Maďarska v uplynulom období zlepšilo a záujem o krajinu neutícha. Konštatoval to zástupca štátneho tajomníka úradu vlády zodpovedný za medzinárodnú komunikáciu Ferenc Kumin, podľa ktorého sa zahraničné médiá zaujímajú v poslednej dobe viac o to, ako Maďarsko dosiahlo pozitívne zmeny.
Z analýzy inštitútu Nézöpont, ktorú pod názvom Maďarsko vo svetových médiách v roku 2012 zverejnili v stredu v Budapešti, vyplýva, že v strednej Európe sa pozitívne názory o Maďarsku objavujú hlavne v Poľsku. Portugalské a španielske médiá prejavovali záujem o maďarské skúsenosti v alternatívnych spôsoboch riešenia krízy.
Najčastejšie sa s Maďarskom zaoberali vlani médiá v Spojených štátoch a tam sa objavilo aj najviac pozitívnych pohľadov na Maďarsko. Vlani zverejnili významné médiá v USA o Maďarsku celkom 840 článkov, v Nemecku 746 a vo Veľkej Británii 656 materiálov, pripomenul Kumin.
Z agentúr sa najviac venovali Maďarsku Bloomberg a Reuters.
Podľa slov Zsolta Antala z inštitútu Nézöpont v sledovaných 3659 článkoch 40 médií zo siedmich krajín malo vlani 46,5 percenta negatívny tón, 47,7 percenta bolo neutrálnych a 5,8 percenta bolo napísaných v pozitívnom ladení. "Medzinárodná pozornosť venovaná Maďarsku bola mierne intenzívnejšia, než aká by bola odôvodnená vzhľadom na veľkosť a medzinárodnú váhu krajiny," povedal Antal.
Začiatkom roka 2012 bolo až 57,1 percenta článkov o Maďarsku negatívnych, tento pomer sa koncom roka znížil na 30,2 percenta.
Kumin poznamenal, že často sa objavili vo zverejnených materiáloch vecné nepresnosti, tieto sa snažilo Maďarsko čo najskôr objasniť s tým, že názory autorov pritom neovplyvnili.
Podľa jeho vyjadrenia zahraničné médiá sledujú dianie v Maďarsku "svojskou optikou", cieľom Maďarska však nie je ani tak dosiahnuť pozitívnejší obraz krajiny, ako poskytnúť novinárom dôkladnejšie informácie o opatreniach vlády a o prebiehajúcich procesoch.
Najviac mediálnych výstupov o Maďarsku vzniklo začiatkom minulého roka - vyše 700 článkov, čo však bolo výsledkom diania predchádzajúceho obdobia. Najhorúcejšími témami bola vtedy nová ústava, právne konania Európskej únie voči Maďarsku, rokovania s Medzinárodným menovým fondom (MMF) a provládny Pochod mieru.
Maďarsko dostali do negatívneho svetla najmä témy týkajúce sa extrémnej pravice a analyzovanie otázky demokracie. V mnohých článkoch sa objavovala situácia opozície, pričom jej názory dostali značný priestor, dodal Antal.



Maďarská vláda predložila parlamentu novelu kritizovaného mediálneho zákona v zmysle dohody s Radou Európy (RE), informoval dnes maďarský denník Népszabadság.
Návrh novely zákona, ktorý bol kritizovaný na rôznych európskych fórach, mení právnu normu v dvoch významných bodoch. Predsedu Národného úradu pre médiá a šírenie správ (NMHH) už nebude menovať predseda vlády, ale na jeho návrh prezident republiky.
Premiér bude musieť pred menovaním konzultovať s odbornými organizáciami, ktoré majú predložiť návrh na obsadenie postu predsedu NMHH.
Nový zákon sa však už nedotkne deväťročného mandátu Annamárie Szalaiovej, ktorú vymenoval premiér Viktor Orbán do tejto funkcie v roku 2010, poznamenáva Népszabadság.
Na základe dohody s RE v novom zákone už nebude figurovať klauzula o povinnosti televízií a rozhlasových staníc informovať vo svojich spravodajských reláciách mnohostranne, aktuálne a vecne, ako to bolo uvedené v súčasnosti platnom zákone presadenom Orbánovou vládou, ale iba vyvážene. Podľa RE totiž pôvodne uvedené požiadavky môžu byť rôzne interpretované.
RE sa maďarským mediálnym zákonom, voči ktorému vzniesla odborné i politické námietky, zaoberala už dva roky. Vlani síce parlament v reakcii na verdikt maďarského ústavného súdu zmenil viaceré ustanovenia zákona, nevzal však do úvahy postoje RE.


Egyptský súd včera zakázal televíznu stanicu zameranú na brušné tance. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na internetové vydanie štátneho denníka al-Ahrám.
Súd v Káhire rozhodol, že štátny satelitný operátor NileSat prestane šíriť vysielanie súkromného televízneho kanála al-Tet.
Verdikt prišiel po obvineniach, že televízna stanica porušovala predpisy vysielaním "senzačných" reklám na nápoje zvyšujúce sexuálnu výkonnosť a vysielaním scén, ktoré mali podkopávať rodinné hodnoty. Televízna stanica sa môže odvolať.
Ľudové povstanie, ktoré zvrhlo pred dvoma rokmi prezidenta Husního Mubaraka, priviedlo k moci islamistov, čo vyvolalo u miestnych liberálov obavy z porušovania slobôd.


Copyright © TASR 2013


Juhoafrická televízia pripravuje reality šou o modelke Reeve Steenkampovej, ktorú vo štvrtok zastrelil jej priateľ, paralympijský atlét Oscar Pistorius. Juhoafrická televízna spoločnosť (SABC) v sobotňajšom vyhlásení uviedla, že odvysiela program, ktorý bližšie predstaví osobu Steenkampovej. Výkonná producentka mediálneho produktu Samantha Moonová informovala agentúru AP, že s odvysielaním súhlasí aj rodina obete. Podľa slov Moonovej si chcú takto pripomenúť jej pamiatku. Telo modelky a absolventky štúdia práv našli v Pistoriusovom dome v Pretórii vo štvrtok ráno s fatálnymi strelnými ranami. Podľa obžaloby mohla byť vražda úkladná, čo by znamenalo, že ju Pistorius naplánoval. Ak uznajú atléta vinným z úkladnej vraždy, teda z činu nespáchaného impulzívne, ale vedome a s jednoznačným úmyslom, hrozí mu podľa juhoafrických zákonov doživotie.


Nórska televízia NRK odvysielala reláciu, ktorá pozostávala z 12-hodinového záberu na blčiaci oheň v krbe. Počas nej divákom poskytla odborný komentár na témy týkajúce sa práce s drevom a okrem toho si vypočuli aj hudbu a poéziu.

"Budeme rozprávať o odborných témach ako štiepanie, ukladanie alebo pálenie dreva, ale budeme mať aj kultúrne vložky s hudbou a poéziou. Bude to pomalá, ale ušľachtilá relácia," vysvetlil pred vysielaním Rune Möklebust z NRK. Toho, že by mal plápolajúci oheň nízku sledovanosť, sa neobával. "Ľudia v Nórsku majú s ohňom duchovné spojenie. Je to dôvod, prečo sme tu, keby sme nemali drevo na pálenie, nemohli by sme žiť v Nórsku - zmrzli by sme," povedal pre agentúru Reuters. NRK v minulosti s úspechom vysielala napríklad aj vyše 130 hodín záberov lode plaviacej sa z Nórska do Arktídy alebo celú cestu vlakom z Osla do Bergenu.

© 2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.