18. 2. 2013

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

 

Novinári britskej rozhlasovej a televíznej spoločnosti BBC vstúpili do 24-hodinového štrajku, ktorého príčinou sú plány na rušenie pracovných miest kvôli zmenám v programovej štruktúre rozhlasového a televízneho spravodajstva.
Členovia Národného zväzu novinárov (NUJ) vstúpili do štrajku dnes o polnoci. Podľa NUJ znižovanie počtu pracovných miest sa má týkať programov BBC Scotland, Five Live, ázijskej siete, ako aj BBC World Service.
Malé protestné akcie sa dnes budú konať pred pobočkami BBC v celej Británii, vrátane Londýna, Cardiffu, Glasgowa a Birminghamu.
Generálna tajomníčka NUJ Michelle Stanistreetová uviedla, že členovia NUJ podnikajú štrajk na obranu svojich pracovných miest, ale aj v záujme zachovania kvality žurnalistiky v korporácii BBC.
"Sú nahnevaní a frustrovaní zlým rozhodovaním vedenia BBC - rozhodnutím, ktoré povedie k strate zamestnania pre novinárov a k ohrozeniu kvality žurnalistiky a programovej štruktúry," vyhlásila Stanistreetová.
Odborárska predáčka zároveň upozornila, že namiesto toho, aby sa vedenie BBC presvedčilo o funkčnosti opatrení prijatých v rámci reorganizácie, pripravuje veľké plytvanie prostriedkov z verejných zdrojov na veľké prepúšťanie a chystá sa obetovať živobytie skúsených a talentovaných novinárov, pričom však zadáva inzeráty na voľné externé pracovné miesta.
Nemenovaný predstaviteľ BBC uviedol, že vedenie BBC si je vedomé, aké ťažkosti môže prepúšťanie spôsobiť. Zároveň však vyjadril sklamanie nad tým, že sa odborári uchýlili k štrajku.
Podotkol, že vedenie BBC sa snaží ľudí v rámci spoločnosti presúvať na iné miesta vždy, keď je to možné. Ubezpečil, že vedenie BBC bude pokračovať v spolupráci s odbormi, aby sa tak pre ich členov zabezpečili v rámci reorganizácie adekvátne miesta.
"Našou prioritou je poskytovať služby divákom a poslucháčom. Je príliš skoro špekulovať o možných zmenách v programe alebo o tom, ktorých sektorov BBC sa zmeny môžu týkať," podotkol.
NUJ žiada BBC o moratórium na znižovanie počtu pracovných miest na šesťmesačné obdobie, aby získal čas na rokovanie s novým generálnym riaditeľom.
NUJ informoval, že od roku 2004 sa počet zamestnancov BBC znížil o 7000 a ďalších 2000 ľudí by mali prepustiť na základe úsporných opatrení.

Copyright © TASR 2013