8. 2. 2013

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
 

Radikálna turecká marxistická skupina, ktorá sa prihlásila k minulotýždňovému samovražednému útoku na americké veľvyslanectvo v Ankare, sa podľa oficiálneho stanoviska ospravedlnila novinárke zranenej pri výbuchu. Televízna novinárka 38-ročná Didem Tuncayová utrpela pri útoku z 31. januára vážne zranenia. "Ospravedlňujeme sa za neúmyselné zranenia Dideme Tuncayovej a jej rodine, našej verejnosti a tlači," uviedla organizácia Revolučný ľudový oslobodzovací front (DHKP-C) a dodala, že novinár nikdy nebol cieľom útoku. Tuncayová sa v piatok podrobila operácii oka, no očakáva sa, že ju na budúci týždeň z nemocnice prepustia.
Protiamerická organizácia DHKP-C však nevyjadrila ľútosť nad smrťou 46-ročneho pracovníka bezpečnosti a označila ho za "nepriateľa ľudu, ktorý si zaslúžil takýto osud za 20-ročnú službu Amerike". DHKP-C, ktorú označujú USA a EÚ za teroristickú organizáciu, uskutočnila v posledných desaťročiach celú sériu útokov, pri ktorých zahynuli desiatky ľudí vrátane prominentných politikov a príslušníkov armády.

©2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


 

 

Český filmový a televízny zväz (FITES) v súvislosti s predvolebnou glosou Adama Drdu podal sťažnosť Rade Českého rozhlasu (ČRo) na generálneho riaditeľa ČRo Petera Duhana. Verejnoprávny rozhlas prepis komentáre, v ktorom Drda v polovici januára okrem iného nepriamo kritizoval voliča prezidentského kandidáta Miloša Zemana, odstránil z webu, čím sa podľa zväzu dopustil protiústavné cenzúry. "Máme za to, že riaditelia rozhlasu Peter Duhan a Tomáš Pancíř sa dopustili protiústavné cenzúry, keď odstránili odvysielanej texty a zvukové záznamy Drdovho komentáre z webu ČRo," uviedla predsedníčka FITES režisérka Olga Sommerová. Dodala, že žiada o nové a seriózne prerokovanie celého prípadu. FITES zároveň vyjadril nesúhlas s postupom Rady ČRo, podľa ktorej ČRo odvysielaním komentáre porušil svoje interné pravidlá. Na Drdův komentár zo 14. januára odvysielaný na stanici Rádio Česko si na Rade ČRo sťažoval publicista Štepán Kotrba. Drdov príspevok podľa neho okrem iného šíri nenávisť a vyvoláva nenávisť voči voličom a podporovateľom Miloša Zemana a vysmieva sa občanom, ktorí majú iný názor ako autor. Drda v komentári, ktorý zverejnil web Britské listy, napríklad nepriamo uviedol, že voliči Zemanova protivníka v druhom kole prezidentských volieb Karla Schwarzenberga nie sú zaťažení stupídnymi predsudkami. Rada Kotrbovu sťažnosť uznala ako oprávnenú. ČRo v pondelkovom vyhlásení uviedol, že diskutované Glos bola proti pravidlám predvolebného vysielania. V súvislosti s jej odvysielaním verejnoprávny rádio sankcií editora vysielanie a šéfredaktora Rádia Česko Václava Sochora. Ten sa má od marca stať novým šéfredaktorom týždenníka Marketing & Media, o čom titul informoval na svojom webe tri dni pred odvysielaním Drdovho komentáre. S Drdom bude ČRo spolupracovať aj naďalej.

 

Copyright © ČTK 2013