13. 2. 2013

Odpoveď podľa Zákona o periodickej tlači a agentúrnom spravodajstve

Odpoveď podľa Zákona o periodickej tlači a

agentúrnom spravodajstve



Agentúra SITA uverejňuje odpoveď na základe zákona č. 167/2008, o ktorú požiadalo banskobystrické Bábkové divadlo na Rázcestí. Odpoveď súvisí so správou: LGBT: Aktivisti žiadajú Fica zastaviť financovanie LGBT projektov, ktorú agentúra SITA vydala 6. februára o 11:50 pod číslom 123.



Znenie odpovede:



" Stavisko k článku: Aktivisti žiadajú premiéra stopnúť financovanie homosexuálov

Dňa 6. februára sa v niektorých slovenských médiách objavili informácie o Bábkovom divadle na Rázcestí v Banskej Bystrici. Tieto „informácie“ vyslovili Ing. Robert Mátéffy, predseda Inštitútu Leva XIII. a Mgr. Richard Vašečka, poslanec NR SR za OľaNO. Spomínané názory osočujú dlhoročnú a kvalitnú prácu BDNR, ktoré pôsobí v oblasti kultúry viac ako 50 rokov. Sú to nezmysly a klamstvá, žiaľ, v oblasti, ktorá je pre nás všetkých najviac citlivá: naše deti. Iba človek, ktorý nevidel predstavenia BDNR môže zneužiť divadlo a deti na podobné účely. Divadlo má vo svojom programe obhajobu záujmov dieťaťa a množstvom kvalitných projektov pre deti rôzneho veku (od batoliat až po staršie deti) dávno presvedčilo laickú i odbornú verejnosť svojou humánnou orientáciou a cieľmi. Vyhlásenia autorov sú tendenčné, nemajú výpovednú hodnotu a prezrádzajú ich nevedomosť a nekorektnosť. V BDNR nikdy neboli a činnosť divadla nepoznajú. Vedenie divadla, všetci zamestnanci a všetky zamestnankyne divadla sa ostro ohradzujú proti osočovaniu. Je nám ľúto, že organizácie, ktoré páni zastupovali, nezískali podporu z grantového systému Úradu vlády, to však nikoho neoprávňuje účelovo znehodnocovať činnosť organizácii, ktoré podporu získali. Za klamlivé vyjadrenia BDNR žiada od spomínaných pánov verejné ospravedlnenie.

Bábkové divadlo získalo dotáciu z grantového systému úradu vlády SR Podpora a ochrana ľudských práv a slobôd LP/2012 na projekt s názvom Lexikón sexizmu, ktorý je venovaný stredoškolskej mládeži, dospelým a seniorom/seniorkám. Projekt sa venuje prevencii negatívnych prejavov v jazyku, akými sú napr. vulgarizmy a tiež súvislostiam medzi jazykom a násilím v živote človeka. BDNR sa v tvorbe pre dospelých dlhodobo venuje otázkam rodového scitlivovania verejnosti a tiež diskriminácii v oblasti ľudských práv. Otázkami ľudských práv a diskriminácie sa zaoberajú všetky umelecké žánre, vrátane divadla, nakoľko jedna zo základných tém umenia je, bola a bude: osud človeka v spoločnosti.

Zostrih z inscenácií BDNR pre deti: www.bdnr.sk.

Iveta Škripková, riaditeľka divadla, Marián Pecko, umelecký šéf a režisér, zamestnanci a zamestnankyne BDNR ( podpísaná listina, www.bdnr.sk )"