21. 2. 2013

SLOVAK MEDIA LAW NEWS

  SLOVAK MEDIA LAW
 
 NEWS
 

 


Autorská ochrana novín ako celku je tým, “o čo sa médiá a najmä ich vydavatelia zasadzujú už roky“. Pre agentúru SITA to povedal Pavol Múdry, predseda správnej rady Medzinárodného tlačového inštitútu na Slovensku (International Press Institute – IPI Slovakia). Reagoval tak na návrh tzv. malej novely autorského zákona, ktorú predložilo do pripomienkového konania Ministerstvo kultúry SR. Hlavným cieľom novely je zapracovanie európskej smernice o predĺžení lehôt ochrany autorského práva pri zvukových záznamoch, ale aj zmien pri uzatváraní licenčných zmlúv. V návrhu, o ktorom SITA informovala 20. februára, sa spomína aj rozšírenie výpočtu diel, ktoré možno považovať za súborné diela ako predmety autorského práva o noviny.
“K tomuto návrhu novely autorského zákona sa žiada povedať - konečne!,“ zdôraznil ďalej pre SITA Múdry, ktorý zároveň zastáva post podpredsedu celého International Press Institute, IPI. Ak novela v navrhovanom znení prejde vládou a parlamentom, bude podľa jeho slov “obsah novín - a malo by sa to týkať aj ostatných, najmä spravodajských médií - konečne chránený zákonom ako databáza a rôzne pofidérne spoločnosti s nimi nebudú môcť voľne obchodovať, najmä na trhu s monitoringom médií“. 
Vhodné by podľa Pavla Múdreho bolo v zákone ešte presne definovať, čo je "denná správa". Tvrdí totiž, že v európskom autorskom práve sa tento pojem používa na označenie tzv. oficiálnych sprav, alebo tlačových sprav štátnych, vládnych či ekonomických inštitúcií. “U nás to zatiaľ vnímame ako spravodajstvo všeobecne. Ale aj novinár píšuci správu o udalosti je autor a dáva svoj vklad do správy. Ak by to tak nebolo, mali by sme opäť médiá s tým istým, totožným spravodajstvom, ako to bolo za totalitného režimu,“ dodal pre SITA Pavol Múdry.
  Ako sa uvádza v osobitnej časti dôvodovej správy k návrhu novely zákona o autorskom práve a právach súvisiacich s autorským právom (autorský zákon), “v rámci demonštratívneho výpočtu diel, ktoré možno považovať za súborné diela ako predmety autorského práva dopĺňajú noviny, keďže ich obsahom môžu byť tak predmety chránené autorským právom (nezávislé diela), ako aj predmety, na ktoré sa ochrana autorského práva nevzťahuje (napr. denné správy, informácie atď.). Ak sú predmety, na ktoré sa ochrana autorského práva nevzťahuje, súčasťou súborného diela (napr. novín), autorský zákon priznáva ochranu celému tomuto súbornému dielu“. Podľa ministerstva kultúry to znamená, že autor súborného diela, teda aj novín, má právo udeľovať súhlas na každé použitie diela vrátane vyhotovenia rozmnoženiny celého súborného diela alebo jeho časti, čo, ako sa dodáva v návrhu, podporujú aj rozhodnutia Súdneho dvora Európskej únie. Návrh možno pripomienkovať do 8. marca. 

©2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.