5. 2. 2013

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS
 

Ľudia, ktorí verejne podporili Zuzanu Piussi a Zuzanu Petkovú, nebudú trestne stíhaní za trestný čin schvaľovania trestného činu. Tvrdí to predseda Občiansko-konzervatívnej strany (OKS) Ondrej Dostál na základe toho, že na prokuratúre neuspel so svojou sťažnosťou proti rozhodnutiu polície, ktorá odmietla trestné oznámenia týkajúce sa schvaľovania činov filmárky Piussi a novinárky Petkovej. Agentúru SITA o tom informoval Ondrej Dostál.
Zuzana Petková bola trestne stíhaná za článok, ktorý obsahoval informáciu o plate manželky predsedu Najvyššieho súdu SR Štefana Harabina. V prípade filmu Zuzany Piussi Nemoc tretej moci bolo vedené trestné stíhanie za natočenie scény so sudkyňou Helenou Kožíkovou. Ako pripomína Dostál, v novembri minulého roku sa okolo tritisíc ľudí podpísalo pod vyhlásenie k stíhaniu v prípade Piussi a 640 ľudí podpísalo vyhlásenie k trestnému stíhaniu Petkovej. "Signatári oboch vyhlásení verejne tvrdili, že schvaľujú konanie Z. Piussi a Z. Petkovej s vedomím, že ak v ich prípadoch ide o trestný čin, tak sa aj oni ako signatári vyhlásenia dopúšťajú trestného činu schvaľovania trestného činu," uvádza Dostál. Ten potom podal sám na seba a ďalších signatárov vyhlásení trestné oznámenie. "Polícia v decembri trestné oznámenie odmietla, voči čomu som podal v zákonnej lehote sťažnosť. Tú teraz prokuratúra zamietla," ozrejmil.
Stíhanie novinárky Zuzany Petkovej prokurátorka zastavila. Polícia zastavila aj trestné stíhanie vo veci prečinu porušenia dôvernosti ústneho prejavu, ktoré sa týkalo filmu Zuzany Piussi. Proti zastaveniu trestného stíhania však podala sťažnosť sudkyňa Helena Kožíková, takže ešte nie je právoplatné. Tí, čo podpísali podporné vyhlásenia k obom stíhaniam, podľa Dostála prispeli k ich zastaveniu.

 
©2012, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané