22. 2. 2013

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS




Vydavatelia periodickej tlače sú spokojní s návrhom ministerstva kultúry chrániť noviny ako celok autorským právom. “S návrhom novely sme spokojní najmä preto, že zákon spresňuje nejasnú definíciu ochrany spravodajstva z predchádzajúceho zákona. Túto nejasnosť dlhé roky využívali monitorovacie agentúry na manipulovanie s našimi textami bez toho, aby mali súhlas vydavateľov,“ konštatoval pre agentúru SITA člen Združenia vydavateľov periodickej tlače Slovenska a generálny riaditeľ vydavateľstva Petit Press Alexej Fulmek.
Ministerstvo kultúry pri tvorbe tzv. malej novely autorského zákona podľa Fulmeka komunikovalo so Združením vydavateľov periodickej tlače. “Podľa novely sú denné správy - spravodajstvo v novinách, na ktoré sa ochrana autorského práva nevzťahuje, súčasťou súborného diela (novín), pričom autorský zákon priznáva ochranu celému tomuto súbornému dielu. Takže vydavatelia budú udeľovať súhlas na každé použitie diela,“ upozornil šéf vydavateľstva Petit Press, ktoré okrem iného vydáva denníky SME a Új Szó. Základná filozofia novely je preto podľa jeho slov pre vydavateľov periodickej tlače v poriadku. Napriek tomu si právnici Združenia vydavateľov periodickej tlače Slovenska text návrhu novely ešte podrobne prečítajú. “Na základe ich výkladu sa rozhodneme, či budeme novelu ešte pripomienkovať, ale nepredpokladám to,“ doplnil. Termín denné správy je pre vydavateľov “v poriadku, ak sa tento pojem vzťahuje na autorskú ochranu v rámci súborného diela, t.j. správy sú autorsky chránené ako súčasť novín“, dodal pre SITA Alexej Fulmek. Novelu autorského zákona predložilo Ministerstvo kultúry SR do pripomienkového konania.
Na návrh novely už pre SITA reagoval aj Pavol Múdry, predseda správnej rady Medzinárodného tlačového inštitútu na Slovensku (International Press Institute – IPI Slovakia), podľa ktorého autorská ochrana novín ako celku je tým, “o čo sa médiá a najmä ich vydavatelia zasadzujú už roky“. Ak novela v navrhovanom znení prejde vládou a parlamentom, bude podľa Múdreho “obsah novín - a malo by sa to týkať aj ostatných, najmä spravodajských médií - konečne chránený zákonom ako databáza a rôzne pofidérne spoločnosti s nim nebudú môcť voľne obchodovať, najmä na trhu s monitoringom médií.“ Múdry návrhu vytkol termín denné správy. Tvrdí totiž, že v európskom autorskom práve sa tento pojem používa na označenie tzv. oficiálnych sprav alebo tlačových správ štátnych, vládnych či ekonomických inštitúcií.
Hlavným cieľom novely je zapracovania európskej smernice o predĺžení lehôt ochrany autorského práva pri zvukových záznamoch, ale aj zmien pri uzatváraní licenčných zmlúv. V návrhu sa spomína aj rozšírenie výpočtu diel, ktoré možno považovať za súborné diela ako predmety autorského práva, o noviny. Ako sa uvádza v osobitnej časti dôvodovej správy k návrhu novely zákona o autorskom práve a právach súvisiacich s autorským právom, “v rámci demonštratívneho výpočtu diel, ktoré možno považovať za súborné diela, sa ako predmety autorského práva dopĺňajú noviny, keďže ich obsahom môžu byť tak predmety chránené autorským právom (nezávislé diela) ako aj predmety, na ktoré sa ochrana autorského práva nevzťahuje (napr. denné správy, informácie atď.). Ak sú predmety, na ktoré sa ochrana autorského práva nevzťahuje, súčasťou súborného diela (napr. novín), autorský zákon priznáva ochranu celému tomuto súbornému dielu“. Podľa ministerstva kultúry to znamená, že autor súborného diela, teda aj novín, má právo udeľovať súhlas na každé použitie diela, vrátane vyhotovenia rozmnoženiny celého súborného diela alebo jeho časti. Ako sa dodáva v návrhu, podporujú to aj rozhodnutia Súdneho dvora Európskej únie. Návrh možno pripomienkovať do 8. marca.


Presný štart tretej stanice zo skupiny JOJ, ktorá mala rozšíriť ponuku komerčných televízií JOJ a PLUS zatiaľ nie je známy. “Na príprave novej stanice intenzívne pracujeme. Termín štartu nového kanála oznámime už čoskoro," povedal dnes pre agentúru SITA vedúci PR TV JOJ Jozef Gogola. JOJ vlani v novembri avizovala štart novej stanice na marec. O presnom termíne a názve stanice by mala televízia informovať už čoskoro.
V poradí tretia stanica zo skupiny JOJ má byť podľa doterajších informácií zameraná na spravodajstvo, dokumenty a lifestyle. Vysielať by mala najnovšie informácie z politického, spoločenského a kultúrneho diania, rovnako aj mimoriadne spravodajstvo. Programovú ponuku novej stanice budú okrem spravodajstva tvoriť aj zahraničné a domáce dokumentárne programy, tiež lifestylové programy a pravidelné diskusie venované politike, spoločenským aj minoritným témam. Nová televízia sa má orientovať na ľudí v produktívnom veku.
TV JOJ vstúpila na televízny trh v marci 2002, stanica PLUS začala vysielať v októbri 2008.


© 2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.