21. 2. 2013

SME vo farbách opozície

SME vo farbách opozície
 
 
Stanovisko Tlačového a informačného odboru Úradu vlády SR


 
Kritika vlády patrí k pracovnej metóde denníka typu SME a to je absolútne v poriadku. Žiaľ, svojím dnešným titulným článkom sa tento denník demaskoval ako predĺžená ruka opozície, priživujúcej sa lživými tvrdeniami na hospodárskej kríze v Európe a jej dopadoch na Slovensko.
Denník totiž prakticky doslova prebral opozičnú rétoriku v téme vývoja nezamestnanosti a neposkytol tak ucelený obraz tohto problému. Naopak, jednostranné a reálnou skutočnosťou nepodložené tvrdenia prezentoval ako fakty. Denník neuviedol, že nezamestnanosť je historicky najvyššia v eurozóne ako celku, a takisto historicky najvyššia, na rozdiel od Slovenska, napr. v Českej republike. Neuviedol, že eurozóna ako celok a drvivá väčšina hlavných obchodných partnerov Slovenska, na ktorých je naša ekonomika a pracovný trh priamo závislá, sú v hospodárskej recesii, čo sa pri tej miere otvorenosti našej ekonomiky zákonite musí prejaviť na vývoji pracovného trhu u nás. Neuviedol, že nezamestnanosť rástla aj počas vlády I. Radičovej, teda v čase s liberálnym zákonníkom práce a rovnou daňou, a teda že naplatia tvrdenia opozície o prínose vládnych opatrení na vývoj nezamestnanosti. Neuviedol, že v januári 2013 bol príliv do evidencie nezamestnaných najnižší v porovnaní s januármi ostatných 4 rokov, čo takisto potvrdzuje, že reči o vplyve vládnych opatrení stoja na vode. Takisto neuviedol, že zodvodnenie úväzkov na dohody dnes kritizujú tí istí pravicoví politici, ktorí ho sami počas svojej vlády plánovali. V zozname zamlčaných skutočností by sa dalo pokračovať, denník SME však neuviedol ani jeden z týchto nespochybniteľných faktov, ale naopak, tvrdenia jedného analytika postavil ako fakt a hlavný titulok svojho dnešného vydania.
Vláda v rámci svojich možností prijíma a bude prijímať opatrenia, zmierňujúce dopady vonkajšieho prostredia na slovenský pracovný trh, tak v oblasti prorastových politík, kde bude predložený zoznam konkrétnych krokov ako v oblasti projektov politiky zamestnanosti v gescii rezortu práce, smerujúce najmä na najviac postihnuté sociálne skupiny, mladých, dlhodobo nezamestnaných a ľudí v regiónoch. Neráta s tým, že o nich bude vecne informovať denník SME a súčasne ďakuje ostatným médiám, že si zachovávajú profesionálny prístup a neskĺzavajú pri téme, ktorá je hlavným problémom krajiny, do takej účelovej politizácie ako denník SME.

Tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR