15. 2. 2013

World Press Photo 2013

World Press Photo 2013
 

Záber dvoch detí, usmrtených pri izraelskom raketovom útoku na pásmo Gazy, ktorý urobil švédsky fotograf Paul Hansen pre noviny Dagens Nyheter, sa stal Fotografiou roka 2012 v prestížnej súťaži World Press Photo. Oznámila to dnes medzinárodná porota.
Víťazná snímka zachytáva skupinu mužov nesúcich na rukách mŕtve telá dvojročnej Suhajb Hidžázíovej a jej o rok staršieho brata Mohammada na pohreb v mešite.
"Sila záberu spočíva v kontraste hnevu a smútku dospelých zo straty nevinných detí," povedal o víťaznej fotografii členka poroty Mayu Mohanová, ktorú citovala agentúra Reuters.
Vlani zvíťazila snímka španielskeho fotoreportéra Samuela Arandu z tzv. arabskej jari, na ktorej zachytil zahalenú moslimku držiacu v náručí zraneného príbuzného po demonštrácii v Jemene.
Ocenenie dotované finančnou odmenou 10.000 eur odovzdajú Hansenovi v apríli v Amsterdame.
Nezávislá nadácia World Press Photo Foundation so sídlom v Amsterdame vypisuje od roku 1955 súťaž o najlepšie novinárske fotografie z celého sveta. Trinásťčlenná porota, ktorá sa každý rok mení, posudzuje snímky profesionálnych fotografov z agentúr, denníkov a časopisov z celého sveta.
Celkom 103.481 záberov do jednej z najprestížnejších fotografických súťaží poslalo tentoraz 5666 fotografov zo 124 krajín.
Zoznam ocenených na World Press Photo 2013:
http://www.worldpressphoto.org/content/list-winners-2013-photo-contest

 Copyright © TASR 2013