20. 2. 2013

Zomrel Otfried Preussler

Zomrel Otfried Preussler
 


Vo veku 89 rokov zomrel nemecký autor detských kníh Otfried Preussler. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním na nemecké knižné vydavateľstvo Thienemann.
Medzi nejznámejšie diela libereckého rodáka patrí Krabat, známy pod titulom Čarodejov učeň a Malá čarodejnica. Preussler zomrel v pondelok 18. februára v juhobavorskej obci Prien am Chiemsee.
Preusslerove knihy vyšli v prekladoch do 55 svetových jazykov, spolu sa z nich predalo viac ako 50 miliónov výtlačkov. Spisovateľ je autorom 32 kníh. Mládežnícky román Čarodejov učeň je prerozprávaním lužickosrbskej legendy, v roku 1977 ho v animovanej podobe sfilmoval režisér Karel Zeman – jeho verzia je dodnes považovaná za jeden z najlepších českých filmov všetkých čias.
Preussler často pre svoju tvorbu čerpal inšpiráciu z ľudových povestí a legiend, rozprávali mu ich už babička a otec, ktorý bol učiteľom. Prvé poviedky spisovateľ údajne napísal už ako 12– ročný. Jeho snom boložiť v Prahe ako spisovateľ, alebo pôsobiť ako profesor na pražskej Karlovej univerzite. V roku 1942 ho ale ako čerstvého maturanta povolali do wehrmachtu, ako sudetský Nemec bol cez vojnu nasadený na ruský front. Päťrokov strávil v ruskom zajatí v Tatarskej republike, ochorel tam na brušný týfus aj maláriu. Až v roku 1949 sa dostal do bavorského Rosenheimu, kde sa po rokoch stretol s rodinou aj libereckou snúbenkou Annelies Kindovou, s ktorou sa čoskoro oženil a mal s ňou tri dcéry.
Učiteľ, novinár a publicista slávil prvý spisovateľský úspech v roku 1956 s rozprávkou Malý vodník. Podľa agentúry APA sa vždy prihováral za to, aby bolo deťom ponechané ich detstvo a aby neboli zaťažované starosťami dospelých.
V posledných rokoch žil Preussler v ústraní pri malebnom bavorskom Chiemskom jezere. Verejne sa nebránil ani iniciatíve nemeckej ministerky pre rodinu Kristiny Schröderovej, aby boli z jeho knihy Malá čarodejnica odstránené výrazy ako „černoško“ a „černoch“.

Copyright © ČTK 2013